x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ideea vine din camara

Ideea vine din camara

de Veronica Bectas    |    13 Dec 2006   •   00:00
Ideea vine din camara
POVESTIRI DIN BUCATARIE
Mare balamuc! Pleci de acasa cu ceva idei, ceva bani si mult elan, iar cand ajungi in piata constati ca toata planificarea s-a dus pe apa Sambetei. Unde mai pui ca e si post! Si… nu-i tocmeala! Si… pe masura ce-mi defileaza prin fata ochilor tot felul de vitrine cu bunatati de dulce, deci interzise, cu pacatul infaptuit pe jumatate si rusinata de indrazneala, incep sa-mi revin, virand brusc la rafturile cu legume si produse de post. Aici indrept spatele si chiar abordez un aer de specialista in aprecierea produselor. De toate! Da, dar ce te faci cu gatitul, timpul etc.? Sa fac aia… beah! Ailalta?… beah, beah! Parca pe toate le-am facut si mancat. Vreau ceva care sa se faca repede, sa fie bun, sa… ce mai, vreau ceva simplu, gustos, la care sa beau un vin alb, vinul pe care l-am primit de curand. Ochii-mi alearga peste legume.

Descoperire

Da, am gasit cateva ladite pline cu bulgarasi albi de ciuperci. Ma infig in rola de pungute si-mi umplu una pe alese. Iau si doi dovlecei. Cu trofeul in brate, imi trec prin minte tot felul de moduri de preparare, dar ma omoara timpul. Acasa incepe distractia. In bucatarie sunt in elementul meu. Aplic metoda mamei, daca n-am idei, deschid camara si… pac! Apare ideea. Gasesc ceapa, usturoiul si, la frigider, patrunjelul si mararul, untul si vinul. Scot tava, o sterg indelung, cu mintea nu la felul cum am sa aranjez ingredientele, ci mai degraba la cum am sa le mananc. Da, la cum am sa le intep cu furculita, cum am sa le adun pana la ultima bucatica, cum am sa le savurez si cum am sa ma limpezesc cu licoarea aurie din paharul cu picior, pe care am sa-l pun pe masa. Da, ciuperci la cuptor, dar… umplute!

Ciuperci umplute

  • Ingrediente: un kg ciuperci albe mari, doi dovlecei mici, o jumatate de pahar de ulei, doua cepe potrivite, o jumatate de pachet de unt, sare, piper, patrunjel verde, marar verde, 6 catei de usturoi, un pahar de vin alb.
  • Preparare: Ciupercile se curata, se spala si li se scot piciorusele. Palarioarele se asaza cu lamelele in sus intr-o tava si se pun putina sare si unt in fiecare. Se dau la cuptor pentru zece minute, apoi se scoate tava. Tocam cepele si piciorusele, apoi le inabusim in unt. Cand s-au inmuiat, adaugam dovleceii felii, sarea si piperul, usturoiul si jumatate din cantitatea de verdeata. Cu aceasta compozitie umplem ciupercile, turnam in tava uleiul si vinul. Dam la cuptor pentru 30 de minute.
  • ×