Ucrainenii s-au stabilit prima dată in nordul Moldovei şi in Maramureş, aşezările lor datănd din secolul al VI-lea.
Ucrainenii s-au stabilit prima dată in nordul Moldovei şi in Maramureş, aşezările lor datănd din secolul al VI-lea. Tot ucraineni sunt şi huţulii (sau huţanii), care şi-au intemeiat gospodăriile in Bucovina, in special pe valea răurilor Suceava şi Moldova. Bucătăria ucraineană este caracterizată de cantităţile uriaşe de măncare ce se servesc la o masă, preparatele fiind cu diverse umpluturi (varză umplută cu orez şi carne, colţunaşi cu brănză, cartofi sau fructe, legume cu orez sau carne). Printre deserturi se află pampuştile (asemănătoare gogoşilor, prăjite şi pudrate cu zahăr şi scorţişoară sau unse cu sirop de zahăr şi mac).
Vareneche (colţunaşi)
Ingrediente: 500 g făină, două ouă, 250 g smăntănă, 500 g brănză de vaci, sare.
Preparare: Se face un aluat din făină, un ou, apă caldă şi sare. Se frămăntă bine şi se intinde o foaie subţire. Se taie in pătrate de 8 cm. Brănza de vaci se amestecă bine cu un ou şi sare. Se umplu pătratele, se lipesc pe margine, se fierb in apă clocotită pănă se ridică deasupra, se scot, se clătesc cu apă rece şi se ung cu smăntănă şi zahăr după gust. Se mai pot umple cu varză călită şi se ung cu unt topit.