3Demult (dar nu foarte demult) vinurile de pe aceste dealuri erau unele dintre cele mai apreciate din Europa.
Vinurile romanesti produse la Domeniul Coroanei Segarcea se intorc acum, la recunoasterea de odinioara a acestei regiuni: trei medalii obtinute la doua dintre cele mai prestigioase concursuri internationale de vin din aceasta primavara au fost adaugate la palmaresul (bogat) al producatorului – aur si argint la Vinalies Internationales si o medalie de argint la Concours Mondial du Sauvignon.
Vinalies Internationales, organizat la Paris, sub patronajul Organizatiei Internationale a Viei si Vinului, este considerat unul dintre primele cinci repere mondiale pentru concursurile de vin. In jur de 3.000 dintre cele mai bune vinuri din toata lumea au fost analizate de 100 de reputati oenologi.
In cealalta competitie – Concours Mondial du Sauvignon – organizata la Bordeaux, lupta se da intre vinuri produse din acelasi soi – Sauvignon Blanc, implicit intre vinuri destul de asemanatoare in cadrul aceleiasi clase (baricate in butoi de stejar, nebaricate, cupaje intre Sauvignon Blanc si alte soiuri). Diferentele subtile, profesionalismul si originalitatea sunt cele care fac deosebirea finala intre un vin obisnuit si un “campion'. Argintul cucerit de romanescul Sauvignon Blanc Prestige 2011 la acest concurs este, de altfel, prima medalie obtinuta vreodata de un vin din Romania. Premiul vine ca o confirmare a calitatilor pe care acest soi le dezvolta in regiunea Segarcea, editiile din 2009 si 2010 fiind, de asemenea, premiate la nu mai putin de cinci dintre cele mai importante concursuri internationale de vin.
Dat fiind ca Sauvignon Blanc este unul dintre cele mai raspandite soiuri de struguri de vin din lume, se poate spune ca la Concours Mondial du Sauvignon se castiga sau se pierde confruntarea dintre doua scoli – vinurile clasice din Lumea Veche (Franta, Italia, Germania si Spania) si vinurile moderne ale Lumii Noi a vinurilor (SUA, Australia, America de Sud, Noua Zeelanda).
Tamaioasa Romaneasca, vedeta la Paris
Editia 2012 a Vinalies Internationales insemnat o medalie de aur pentru Tamaioasa Romaneasca 2011 si una de argint pentru un cupaj de Marselan si Cabernet Sauvignon ce urmeaza sa fie lansat pe piata de producatorul din Segarcea, intr-o viitoare colectie de vinuri superpremium.
“Lucrul care ne bucura cel mai mult nu este medalia in sine, ci faptul ca este vorba despre un soi autohton, premiul fiind mai mult o recunoastere a potentialului international al soiurilor pure romanesti. Evident, au mai existat medalii pentru asemenea soiuri, insa fiecare asemenea medalie contribuie la constructia la care participa toti producatorii romani de vinuri de calitate. Pentru imaginea pe care o avea vinul romanesc in urma cu relativ putini ani, este extrem de important sa ne prezentam in lume cu vinuri la un nivel inalt de calitate, care sa demonstreze ca in Romania a inceput sa fie exploatat extraordinarul potential vitivinicol', a explicat Cornelia Anghel, proprietarul domeniului de la Segarcea.
Al doilea vin premiat este rezultatul unui cupaj spectaculos. Soiul Marselan este o raritate in Romania, fiind introdus experimental la Segarcea la inceputul anilor 2000. Rezultatele exceptionale ale soiului au fost confirmate o data cu lansarea in 2011 a liniei dedicate Principesei Margareta, in care a fost prezentat in premiera comerciala un vin obtinut 100% din Marselan. In conformitate cu traditia franceza, unde Marselan este un soi dedicat cupajelor, a aparut si “Respect', un vin care nu a fost inca lansat comercial si care va face parte din viitoarea colectie superpremium a producatorului din Oltenia.
Putina istorie
Domeniul Coroanei Segarcea este exploatatie viniviticola din anul 1884. Atunci, terenul pe care se afla astazi plantatia a fost ales, dintr-o suprafata de 184.000 de hectare, chiar de Regele Carol I, ca fiind cea mai potrivita zona din Romania pentru cultura vitei-de-vie.
Intre anii 1904 si 1908, pe prezenta plantatie a fost ridicata o crama. Cea mai moderna din tara. Avea patru niveluri, unde se vinificau gravitational strugurii obtinuti pe plantatia refacuta la inceputul secolului al XX-lea, dupa atacul filoxerei, in colaborare cu omul de stiinta Georges Couderc.
Crama reprezenta o constructie de avangarda pentru timpul sau, fiind prima cladire din beton armat din Romania realizata de arhitecti si constructori italieni. Edificiul functioneaza si astazi, reprezentand centrul in jurul caruia a fost extinsa crama actuala.
Zona propice vitei-de-vie (Segarcea se afla pe aceeasi paralela cu Piemonte si Bordeaux) si datorita tehnologiei culturii vitei-de-vie si a elaborarii vinurilor, produsele obtinute aici au fost cele mai pretioase si scumpe vinuri din Romania interbelica, fiind vinurile Casei Regale a Romaniei, vinuri care au fost medaliate si recunoscute la concursurile internationale ale vremii.