x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Indulceste-te ardeleneste - caiet de retete

Indulceste-te ardeleneste - caiet de retete

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    29 Noi 2006   •   00:00

CAIET DE RETETE
De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.
CAIET DE RETETE
De gustibus non discutabant! Dar... "Bogat amestec mai e si Transilvania!", tine sa sublinieze direct din prefata cartii ei de bucate ("Prajiturile ardelenesti" - Editura Compania) doamna Sorina Tibacov.

Aproape o Europa in miniatura, caci din Banat si pana-n Maramures s-au tot pus laolalta romani, maghiari, sasi, svabi, sarbi, evrei, ucraineni si mai cati altii or fi fost si-or mai fi inca. Luptand pentru identitate, ei au pastrat-o cu mandrie. In schimb, in ceea ce priveste prajiturile...

Umbland dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari, pictorita Sorina Tibacov a constatat ca nimeni nu mai stie ce origine are un desert sau altul si de la cine a aflat secretele scrise in "carnetel".
Si-atunci iti dai bine seama ca toate "prajiturile ardelenesti" iti fac, invariabil, ochi dulci. Fa-le si tu lor!

"Umbland mult dupa retete prin case de romani, germani sau maghiari am constatat ca nimeni nu mai stie ce origine au dulciurile…"
Sorina Tibacov

Prajitura cu bulion

  • INGREDIENTE: pentru foi: 800 g faina, 300 ml ulei, 300 ml suc de rosii, 300 g zahar praf, un plic praf de copt. Pentru crema: o jumatate litru lapte, 60 g faina, 200 g zahar pudra, doua linguri zeama de lamaie, 250 g unt. Apoi o jumatate de borcan cu dulceata acrisoara. Preparare: Se face un aluat care se framanta bine, se lasa o ora la rece si se imparte in patru parti. Se coc patru foi pe dosul tavii, la foc potrivit. Se lasa sa se raceasca. Pentru crema, faina se desface in lapte rece, apoi se fierbe la foc mic pana se ingroasa. Inainte de a o lua de pe foc se adauga zaharul, amestecand continuu. Se lasa la racit si apoi se adauga zeama de lamaie si untul frecat spuma. Cu crema se umple prima si ultima foaie, iar la mijloc se unge cu dulceata acrisoara. Se glazureaza cu ciocolata.
  • Turo Rudy

  • Ingrediente: blat: 400 g faina, 150 g zahar, 250 g unt sau trei linguri de untura, doua galbenusuri, vanilie, doua linguri cacao, crema: un kg de branza dulce de vaca, scursa de zer, cu zahar dupa gust, vanilie, coaja de lamaie, doua oua si albusurile de la cele doua oua din aluat.
  • Preparare: Din primele ingrediente se framanta un aluat mai tare, care se lasa la rece peste noapte, apoi se imparte in doua. Prima jumatate se da pe razatoarea mare in tava si peste ea se pun, amestecate bine, celelalte ingrediente. Se pune branza in tava si peste ea se rade cealalta jumatate de aluat. Se coace la foc potrivit.
  • Biscuiti cu morcovi

  • Ingrediente: un pahar (250 ml) de morcovi rasi pe razatoarea mica, un pahar de ulei - ies mai buni daca jumatate din cantitatea de ulei este inlocuita cu unt, un pahar zahar (trebuie folosit acelasi pahar pentu masurare), o lingurita bicarbonat stins, 500 g faina, vanilie si coaja de lamaie, zahar pudra.
  • Preparare: Se cerne faina intr-un castron, se face o adancitura la mijloc, se pun morcovii si restul ingredientelor si se framanta un aluat mai tare. Se lasa sa se odihneasca o jumatate de ora. Apoi se intinde o foaie potrivit de groasa, se taie rondele, care se coc la foc potrivit. Dupa ce s-au racit, se pudreaza cu zahar.
  • Prajitura americana

  • Ingrediente: trei oua, o ceasca de ulei, doua cesti zahar, o lingura scortisoara, doua lingurite bicarbonat stins, trei cesti faina, sare, cinci mere, nuci tocate, stafide maruntite.
  • Preparare: Se bat bine ouale cu zahar si ulei, se adauga scortisoara, bicarbonatul si faina. In aceasta compozitie se incorporeaza cinci mere taiate cubulete, nuci tocate, stafide maruntite. Se pune in tava si se coace cam o ora.
  • Prajitura cu mac

  • Ingrediente: pentru foi: 150 g unt, un ou, doua-trei linguri de smantana, doua-trei linguri zahar, putin lapte, o lingurita bicarbonat stins cu otet, 400 g faina.
    Pentru crema: 200 g mac macinat, 300 ml lapte, doua galbenusuri, 100 g unt, 300 g zahar pudra, 230 g faina, o lingurita bicarbonat stins cu otet, vanilie, coaja de lamaie, 100 g stafide.
  • Preparare: Din primele ingrediente se framanta un aluat, care se lasa la rece o ora. Se imparte in doua. Macul se opareste cu 300 ml lapte. Se adauga vanilia, coaja de lamaie si stafidele. Galbenusurile se freaca impreuna cu untul si zaharul. Se bat spuma albusurile si se adauga la galbenusurile cu faina, bicarbonatul si macul. Prima foaie se pune in tava, apoi se adauga crema si pe deasupra se pune a doua foaie. Se coace la foc potrivit.
  • DE PRIN BUCATARIA ARDELEANA
    Coptul este esential. Minutele corecte de coacere depind de performantele fiecarui cuptor, de unde si aproximarea timpilor de coacere la unele prajituri. Durata pentru prajiturile puse le copt in forme inalte ar fi de circa 50-60 de minute, iar pentru cele mai joase, coapte in tava, de circa 20-30 de minute.

    Temperatura moderata. La blaturile din spuma, bezea, temperatura trebuie sa fie chiar "submoderata". Aceste aluaturi mai mult se usuca decat se coc, deci si timpul de tinere in cuptor e mai indelungat.

    Faina de top. Calitatea fainii, ca si a celorlalte ingrediente de altfel, e esentiala. Oricum, merita sa luam aminte asta, "campioanele" deserturilor o cern inainte de a o incorpora in aluat.
    ×
    Subiecte în articol: zahăr făină ingrediente aluat