x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Info Gastronomie 4 august 2007

Info Gastronomie 4 august 2007

de Simona Chiriac    |    04 Aug 2007   •   00:00

Nici un preparat nu poate fi considerat pe deplin finalizat dacă nu i s-a adăugat un praf de sare. Dar oare căt de benefică este sarea? Sau, şi mai corect, unde trebuie să ne oprim?

ECOLOGIE - Cuptoare ecologice

Există o altă metodă, mai ecologică, de a pregăti măncarea. Noua invenţie, un cuptor ce foloseşte exclusiv energia solară, işi propune să revoluţioneze arta culinară. Avantajele sunt multiple: se foloseşte foarte puţină apă şi nu se elimină nici un pic de fum. Cei care l-au incercat au declarat că măncarea are un gust minunat. Peste 100.000 de astfel de cuptoare se folosesc in prezent in India şi in China, in zone in care populaţia nu are acces la combustibil.

PRECAUŢIE - Atenţie la sare!

Nici un preparat nu poate fi considerat pe deplin finalizat dacă nu i s-a adăugat un praf de sare. Dar oare căt de benefică este sarea? Sau, şi mai corect, unde trebuie să ne oprim? Cercetătorii au apreciat că doza zilnică recomandată unui adult este de cel mult 1.500 mg sare. Este nevoie de atenţie atunci cănd se stabileşte meniul unei zile. Astfel, două omlete conţin 342 mg de sare, o felie de carne - 350 mg, o conservă de fasole verde - 350 mg, o franzelă - 451 mg, iar un covrig - 486 mg.

SECETĂ - Penurie de ciuperci

In fiecare an, cu ocazia Zilei Comunei, locuitorii din Comandău (judeţul Covasna) pregătesc papricaş cu ciuperci, in cantităţi foarte mari. Din cauza secetei din acest an, recolta slabă de ciuperci nu permite pregătirea unui papricaş nici măcar pe măsura celui de anul trecut, cănd s-au folosit 200 kg de ciuperci pentru 1.500 de porţii. Pentru a păstra totuşi spiritul sărbătorii, se va prepara o spumă din 30 kg de zmeură, suficientă pentru 300 de porţii. Evenimentul va avea loc in cadrul "Zilelor Comandăului".

 Â

EXTREM - Regele ardeilor iuţi

Digonta Saikia, un fermier din localitatea Changpool din India, cultivă o specie de ardei extraordinar de iuţi numită de localnici "bhut jolokia" ("ardeiul-fantomă"), "ardeiul otrăvitor" sau "regele ardeilor iuţi". Fermierul nu ii incurajează pe vizitatori să guste nici măcar o bucăţică din acest ardei. "Dacă mănănci unul intreg, nu vei mai fi in stare să pleci de aici pe picioarele tale."

Â

×
Subiecte în articol: gastronomie