x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Istoria lumii, trăită şi degustată

Istoria lumii, trăită şi degustată

de Tudor Cires    |    Simona Chiriac    |    21 Mai 2008   •   00:00

Să nu credeţi că odată ajunşi în Be­ni­dorm vă veţi scufunda pe de-a-ntre­­gul în efervescentul ­spirit ibe­ric. Fără să vă daţi seama, vă veţi ­tre­zi în India, Mexic sau Grecia, sau veţi călători în timp ajungînd pînă în Egipt sau Roma Antică.

Să nu credeţi că odată ajunşi în Be­ni­dorm vă veţi scufunda pe de-a-ntre­­gul în efervescentul ­spirit ibe­ric. Fără să vă daţi seama, vă veţi ­tre­zi în India, Mexic sau Grecia, sau veţi călători în timp ajungînd pînă în Egipt sau Roma Antică. Şi toate acestea fără să părăsiţi Spania, fără să vă înde­păr­ta­ţi chiar nici de oraşul Benidorm. “Vi­no­­va­te” sînt cele trei parcuri temati­ce – Mun­­­domar, Terra Mitica şi Terra Na­­tu­ra – care îi fascinează deopotrivă pe ­co­pii şi pe adulţi. Dar să le luăm pe rînd.

La masă cu anticii

Terra Mitica este unul dintre cele mai interesante parcuri din Europa. Este fabulos mai ales pentru cei care vor să “trăiască” istoria pe pielea lor. Fiind împărţit în cinci sectoare, corespun­ză­toare fiecărei civilizaţii antice – Egipt, Grecia, Roma, Iberia şi Asiria – parcul le propune vizitatorilor o lume “ideală”, în care cinci civilizaţii mediteraneene coabitează paşnic. Peste 50 de spectacole interactive, un potpuriu de sunete, ima­gini şi gesturi. Roma etalează luptele cu gladiatori chiar în faţa Colosseumului. Iberia îţi propune participarea la un turnir, unde oricine poate încerca să-l îngenuncheze pe “El Caballero Negro”. Pe stră­zile Greciei vei fi înconjurat de dansul naiadelor şi vei descoperi vechi secre­te. La Karnak vei asista la procesi­u­nea şi la dansul preoteselor lui Isis, pentru ca apoi să fii martorul unei alte mi­nuni: apa şi muzica se topesc într-o feerie de sunet şi lumină.

Şi pentru că istoria poate fi şi gusta­tă, restaurantele recompun şi ele, prin de­cor şi preparate, timpurile mitice. Spre exemplu, poţi lua masa la “Via Apia”, un restaurant cu specific italian, construit după una dintre cele mai frumoase vile din Pompei: “Casa Faunu­lui”. “Shucaran”, care seamănă izbitor de mult cu o casă egipteană a unui nobil, ofe­ră turiştilor sandvişuri şi produse de patiserie. Pentru cei care pre­feră spe­cialităţile greceşti, precum gyros sau salatele cu sos de iaurt, res­ta­urantul Acropolis trebuie să fie un punct de reper. Celebrul “patios de los Arraya­nes” al palatului Alhambra din Granada găz­duieşte un restaurant rafinat în a cărui meniu se află preparate tra­di­ţionale.

În mijlocul naturii

Terra Natura reprezintă o cu totul altă călătorie, de această dată în mijlocul naturii. Un concept nou, inovator, aduce 1.500 de animale şi peste 160 de specii de copaci chiar în mijlocul oamenilor. Trei continente sînt reprezentate de către o civilizaţie: America – un sat mexican, Asia – un sat indian, Europa – un sat grecesc. Fiecare te îmbie să treci pragul restaurantelor, să asculţi mu­zica tradiţională sau pur şi simplu să te simţi ca în Turnul Babel.

În Mundomar asişti la hrănirea animalelor în acest adevărat Paradis ver­de. Iar dacă ai obosit, deşi mai ai multe de descoperit, savurează o înghe­ţa­tă de fructe la umbra unui copac secular, cu adevărat în mijlocul naturii.

Helado de melon - Îngheţată de pepene galben

Ingrediente: doi pepeni galbeni de mărime potrivită, opt foi de gelatină incoloră, 60 g unt, 40 g făină, 100 g zahăr, 7 albuşuri; decorul: frunze de mentă, felii de citrice, felii de pepene galben (mici).

Preparare: Taie pepenii pe jumătate şi scoate din ei seminţele. Îndepărtează miezul, avînd grijă să-l decupezi astfel încît să rămînă pe coajă pulpă de pepene groasă de un centimetru. Spală miezul de pepene şi taie-l mărunt, apoi lasă-l la congelator. Pune gelatina la topit în apă rece.

Într-o cratiţă lasă untul la topit la foc mic, adaugă apoi făina şi amestecă bine cu o lingură de lemn pînă cînd se face o pastă. Puţin cîte puţin, adaugă în cratiţă şi miezul de pepene, tăiat, amestecînd pînă se formează o pastă unitară. Adaugă zahărul, iar cînd s-a topit şi compoziţia începe să fiarbă, toarnă în fir subţire gelatina (numai după ce s-a dizolvat complet în apă), amestecînd bine. Bate albuşurile spumă şi adaugă-le, uşor, în compoziţia preparată anterior. Amestecă bine toate ingredientele, apoi umple cu crema astfel obţinută jumătăţile de pepene. Fă un rulou dintr-o folie de aluminiu mai groasă, pe care îl introduci uşor, de jur-împrejur, în jumătăţile de pepene, mai adaugă din compoziţie cam pînă la înălţimea de două degete deasupra marginii ­pepenilor, apoi acoperă îngheţata cu folia rămasă şi dă la congelator. După ce au îngheţat, scoate pepenii din ­congelator, îndepărtează folia de ­aluminiu, decorează îngheţata cu felii de citrice, bucăţele de pepene şi ­frunze de mentă.

×
Subiecte în articol: pepene europa gurmanda