x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 05 Dec 2013 - 11:14
Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan
Vezi galeria foto
De la gazdele noastre din Câmpulung, am plecat într-o dimineaţă numai soare… fără dinţi… şi nedând crezare celor care ne-asigurau că o să prindem şi o ţâră de zăpadă o dată trecuţi de monumentul de la Mateiaş.
Abia intrasem în decembrie şi încă nu se pomenise omăt adevărat, pe-acolo. Mausoleul eroilor din primul război mondial – grele lupte s-au mai dus în ‘916 prin locurile acelea! – se profila viguros pe cer şi nici un fulg nu "păta" alb imaginea asta. Însă după prima curbă, văile ni s-au arătat presărate cu "pulbere" albă, ca prăjiturile ninse cu zahăr farin în noaptea de An Nou.

Poveşti din bătrâni
Ghemuite în căuşul munţilor, Dragoslavele şi Rucărul urmează apa Dâmboviţei, care aici, în munte, e limpede şi zglobie. Am opri la pod, să urcăm panta ce duce spre locul unde, cândva, fuse casa străbunicilor, dar nu-i timp de zăbavă, căci suntem aşteptaţi departe, în inima culoarului Rucăr-Bran, în locul cunoscut sub numele de Dealul Sasului, acolo unde avea să ne aştepte un interesant experiment culinar…
Dar până la acel să-i zicem fusion gastronomic – bucătărie românească cu inflexiuni franţuzeşti "haute cuisine" - ne lăsăm în voia poveştilor vechi, care ne istorisesc despre o aşezare dacică puternică, cu oameni care au ţinut piept asaltului oştilor lui Traian, despre un castru roman care i-a luat apoi locul, despre timpurile unui Negru Vodă care trecea pe aici, la vânătoare, despre locul cel numit Posada, unde românii ţinură piept lui Carol Robert de Anjou…
Privim stânca învelită în marama de zăpadă, cum sunt muscelencele înfăşurate în pânza subţire e bo­ran­gic, şi-ncercăm să desluşim vreun colţ de stâncă intrat în nemurire o dată cu cronica pictată de la Viena care istoriseşte despre straşnica bătălie dintre munţi. Pentru câteva clipe, ne pare că le zărim apoi pe femeile de odinioară ale sa­tului, cele puse pe pânză de un Gri­gorescu – în tabloul intitulat "Rucăreanca" - ori de un Vermont - în pictura numită "Botezul", premiată la Expoziţia universală de la Paris din 1900. Satul din care ne tragem rădăcinile e intrat în istorie… Unele pagini, mai recente, vorbesc despre haiduci, despre Badea Cârţan, despre linia frontului din războiul cel sfânt pentru reîntregirea neamului. Altele sunt pagini de istorie măruntă, istoria fiecărei familii de păstori care şi-a dus traiul aici.

Sus, în Dealul Sasului
Noi depăşim linia satului, continuându-ne drumul spre punctul cel mai înalt al şoselei, în trecătoare, cel de la Dealul Sasului. Şi-n vremea asta, zăpada se face tot mai multă, iar stânele azvârlite pe pante de munte par tot mai ghemuite în sine.
Sus, la Dealul Sasului, oprim pentru câteva ceasuri la pensiunea "din crucea dealului", bucurându-ne de revederea cu mai vechiul nostru prieten, rucăreanul Nelu Pârnuţă. De-a dreapta, ascunsă puţin de umărul culmii pe care se înalţă pensiunea, zărim stâna arhaică, de formă circulară – o arhitectură din alt veac, care nu prea se mai întâlneşte în zonă, din păcate. Observăm, în treacăt, că restaurarea structurii stânii s-a încheiat, aşa că nu pregetăm să-l felicităm pe primar pentru gestul lui recuperator… Dar despre stâna asta prilej vom avea să mai vorbim altădată. Acum grăbim să intrăm în bucătărie, acolo unde bucătarul şef, nea Gabi Beldugan, ne aşteaptă cu toate ingredientele pregătite pentru a prepara anume pentru noi două feluri de mâncare incluse în meniul de sărbători.

Două reţete
Cu vreo câţiva ani înainte, când am poposit prima dată acolo, ne-am pomenit de-a stânga şi de-a dreapta cu cei doi primari ai locului – cel din Rucăr şi cel din Dâmbovicioara – care ne-au desluşit, arătându-ne zările, cum e pe-acolo cu împărţeala munţilor. Care munte în grija cărei comune se află. Că doar nu numai păşunile sunt ale obştilor, ci şi stâncile cele golaşe. Ne uităm în jur, căutând să ne-amintim cele ce ne fuseseră arătate… dar e cam greu. Ni-i imaginăm însă pe localnici, păstori din tată în fiu, păstorindu-şi oile prin toate aceste culmi şi văi ce se deschid privirilor. Şi, cum ziua-i lungă, probabil că vor fi având cu ei ceva bucate în traistă…
He, he…! Păi despre asta-i vorba şi în povestea noastră, despre "traista ciobanului". Aşa-i zice felului de mâncare pe care ni-l pregăteşte acum Gabi Beldugan.
"Se bate bine un muşchi file sau un cotlet dezosat de porc. Ca să se subţieze bine, dar fără a se rupe, carnea se bate abia după ce ai pus peste ea o folie de plastic. Aşa se face subţire şi se modelează uşor. Ciupercile se taie şi se călesc cu puţină ceapă. Se aşază o lingură din acest amestec în mijlocul foii de carne. Se mai pune, de asemenea, o bucăţică de caşcaval – e de preferat caşcavalul pregătit în stânile de pe munte, că doar suntem în patria brânzei! –, puţin creier fiert, se condimentează. Foia de carne se strânge către mijloc ca o punguliţă şi se leagă cu o fâşie de pieliţă rămasă de la fasonarea cărnii. Se bagă la cuptor, la foc potrivit, să se rumenească… asta după ce, eventual, a fost unsă cu puţin ulei". "Traista" asta, care e un fel de farafastâc de sărbătoare al muntenilor, "fuzionează" discret cu o garnitură tipic franţuzească şi anume conopidă fiartă, cu sos olandez, pregătit din gălbenuşuri de ouă, zeamă de lămâie, unt şi smântână, amestecate pe foc slab până iese un sos lejer şi călduţ.
În creierul munţilor, bucătăria începe să prindă… miros de Paris. Mai ales că bucătarul şef de la Nedeea, Gabi Beldugan, nu ne lasă să plecăm până nu ne găteşte şi un muşchiuleţ de vită, "fript pe grătar cât să i se închidă porii şi să rămână mediu, nici prea uscat, nici prea în sânge, după care se trage în puţin unt, în tigaie, dimpreună cu două feliuţe de lămâie, iar la final se toarnă un pic de coniac bun şi se flambează".
Ornat cu capere şi pătrunjel şi servit cu garnitură din cartofi – fierţi, tăiaţi pe jumătate, scoţi şi umpluţi cu bucăţele de bacon călite în tigaie, după care se dau la cuptor zece minute – muşchiuleţul de vită ne scoate, pentru o vreme în afara acelui loc… Doar pentru o vreme. Căci o dată ieşiţi dinaintea casei, în ninsoarea care, încet-încet, pune stăpânire peste tot locul, revenim între munţi, dar evadăm în timp, simţindu-ne, o vreme, contemporani cu ciobanii de demult şi cu Badea Cârţan.
Citeşte mai multe despre:   retete,   istorii,   badea cartan,   rucar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par

Produse de ingrijire esentiale pentru fiecare tip de par
Modul in care alegi sa-ti ingrijesti si sa-ti aranjezi parul poate spune foarte multe despre tine, cel putin la prima vedere. De aceea este important sa alegi cea mai buna rutina de ingrijire a parului, in acord cu...

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil

Trucuri de stil personal pentru un look mereu impecabil
Orice femeie doreste sa arate cat mai bine, in orice context, fie ca este vorba de locul de munca, plimbare sau o ocazie speciala. Atentia acordata detaliile, cum ar fi accesoriile si incaltamintea, coafura si alegerea...

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa

Sfaturi practice pentru amenajarea spatiilor mici din casa
Este intotdeauna o placere sa amenajezi sau sa redecorezi spatii din casa, fiind modul prin care iti pui amprenta personala asupra ambientului general. Insa, de multe ori, treaba devine mai dificila atunci cand avem de...

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuţite, din nou lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Şi marţi  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul publicului urban şi naţional. Co...

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, lider de audienţă pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...
Serviciul de email marketing furnizat de