x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan

0
Autor: Simona Lazar Tudor Cires 05 Dec 2013 - 11:14
Istorii şi reţete din culoarul Rucăr-Bran.Traista ciobanului şi-a lui Badea Cârţan
Vezi galeria foto
De la gazdele noastre din Câmpulung, am plecat într-o dimineaţă numai soare… fără dinţi… şi nedând crezare celor care ne-asigurau că o să prindem şi o ţâră de zăpadă o dată trecuţi de monumentul de la Mateiaş.
Abia intrasem în decembrie şi încă nu se pomenise omăt adevărat, pe-acolo. Mausoleul eroilor din primul război mondial – grele lupte s-au mai dus în ‘916 prin locurile acelea! – se profila viguros pe cer şi nici un fulg nu "păta" alb imaginea asta. Însă după prima curbă, văile ni s-au arătat presărate cu "pulbere" albă, ca prăjiturile ninse cu zahăr farin în noaptea de An Nou.

Poveşti din bătrâni
Ghemuite în căuşul munţilor, Dragoslavele şi Rucărul urmează apa Dâmboviţei, care aici, în munte, e limpede şi zglobie. Am opri la pod, să urcăm panta ce duce spre locul unde, cândva, fuse casa străbunicilor, dar nu-i timp de zăbavă, căci suntem aşteptaţi departe, în inima culoarului Rucăr-Bran, în locul cunoscut sub numele de Dealul Sasului, acolo unde avea să ne aştepte un interesant experiment culinar…
Dar până la acel să-i zicem fusion gastronomic – bucătărie românească cu inflexiuni franţuzeşti "haute cuisine" - ne lăsăm în voia poveştilor vechi, care ne istorisesc despre o aşezare dacică puternică, cu oameni care au ţinut piept asaltului oştilor lui Traian, despre un castru roman care i-a luat apoi locul, despre timpurile unui Negru Vodă care trecea pe aici, la vânătoare, despre locul cel numit Posada, unde românii ţinură piept lui Carol Robert de Anjou…
Privim stânca învelită în marama de zăpadă, cum sunt muscelencele înfăşurate în pânza subţire e bo­ran­gic, şi-ncercăm să desluşim vreun colţ de stâncă intrat în nemurire o dată cu cronica pictată de la Viena care istoriseşte despre straşnica bătălie dintre munţi. Pentru câteva clipe, ne pare că le zărim apoi pe femeile de odinioară ale sa­tului, cele puse pe pânză de un Gri­gorescu – în tabloul intitulat "Rucăreanca" - ori de un Vermont - în pictura numită "Botezul", premiată la Expoziţia universală de la Paris din 1900. Satul din care ne tragem rădăcinile e intrat în istorie… Unele pagini, mai recente, vorbesc despre haiduci, despre Badea Cârţan, despre linia frontului din războiul cel sfânt pentru reîntregirea neamului. Altele sunt pagini de istorie măruntă, istoria fiecărei familii de păstori care şi-a dus traiul aici.

Sus, în Dealul Sasului
Noi depăşim linia satului, continuându-ne drumul spre punctul cel mai înalt al şoselei, în trecătoare, cel de la Dealul Sasului. Şi-n vremea asta, zăpada se face tot mai multă, iar stânele azvârlite pe pante de munte par tot mai ghemuite în sine.
Sus, la Dealul Sasului, oprim pentru câteva ceasuri la pensiunea "din crucea dealului", bucurându-ne de revederea cu mai vechiul nostru prieten, rucăreanul Nelu Pârnuţă. De-a dreapta, ascunsă puţin de umărul culmii pe care se înalţă pensiunea, zărim stâna arhaică, de formă circulară – o arhitectură din alt veac, care nu prea se mai întâlneşte în zonă, din păcate. Observăm, în treacăt, că restaurarea structurii stânii s-a încheiat, aşa că nu pregetăm să-l felicităm pe primar pentru gestul lui recuperator… Dar despre stâna asta prilej vom avea să mai vorbim altădată. Acum grăbim să intrăm în bucătărie, acolo unde bucătarul şef, nea Gabi Beldugan, ne aşteaptă cu toate ingredientele pregătite pentru a prepara anume pentru noi două feluri de mâncare incluse în meniul de sărbători.

Două reţete
Cu vreo câţiva ani înainte, când am poposit prima dată acolo, ne-am pomenit de-a stânga şi de-a dreapta cu cei doi primari ai locului – cel din Rucăr şi cel din Dâmbovicioara – care ne-au desluşit, arătându-ne zările, cum e pe-acolo cu împărţeala munţilor. Care munte în grija cărei comune se află. Că doar nu numai păşunile sunt ale obştilor, ci şi stâncile cele golaşe. Ne uităm în jur, căutând să ne-amintim cele ce ne fuseseră arătate… dar e cam greu. Ni-i imaginăm însă pe localnici, păstori din tată în fiu, păstorindu-şi oile prin toate aceste culmi şi văi ce se deschid privirilor. Şi, cum ziua-i lungă, probabil că vor fi având cu ei ceva bucate în traistă…
He, he…! Păi despre asta-i vorba şi în povestea noastră, despre "traista ciobanului". Aşa-i zice felului de mâncare pe care ni-l pregăteşte acum Gabi Beldugan.
"Se bate bine un muşchi file sau un cotlet dezosat de porc. Ca să se subţieze bine, dar fără a se rupe, carnea se bate abia după ce ai pus peste ea o folie de plastic. Aşa se face subţire şi se modelează uşor. Ciupercile se taie şi se călesc cu puţină ceapă. Se aşază o lingură din acest amestec în mijlocul foii de carne. Se mai pune, de asemenea, o bucăţică de caşcaval – e de preferat caşcavalul pregătit în stânile de pe munte, că doar suntem în patria brânzei! –, puţin creier fiert, se condimentează. Foia de carne se strânge către mijloc ca o punguliţă şi se leagă cu o fâşie de pieliţă rămasă de la fasonarea cărnii. Se bagă la cuptor, la foc potrivit, să se rumenească… asta după ce, eventual, a fost unsă cu puţin ulei". "Traista" asta, care e un fel de farafastâc de sărbătoare al muntenilor, "fuzionează" discret cu o garnitură tipic franţuzească şi anume conopidă fiartă, cu sos olandez, pregătit din gălbenuşuri de ouă, zeamă de lămâie, unt şi smântână, amestecate pe foc slab până iese un sos lejer şi călduţ.
În creierul munţilor, bucătăria începe să prindă… miros de Paris. Mai ales că bucătarul şef de la Nedeea, Gabi Beldugan, nu ne lasă să plecăm până nu ne găteşte şi un muşchiuleţ de vită, "fript pe grătar cât să i se închidă porii şi să rămână mediu, nici prea uscat, nici prea în sânge, după care se trage în puţin unt, în tigaie, dimpreună cu două feliuţe de lămâie, iar la final se toarnă un pic de coniac bun şi se flambează".
Ornat cu capere şi pătrunjel şi servit cu garnitură din cartofi – fierţi, tăiaţi pe jumătate, scoţi şi umpluţi cu bucăţele de bacon călite în tigaie, după care se dau la cuptor zece minute – muşchiuleţul de vită ne scoate, pentru o vreme în afara acelui loc… Doar pentru o vreme. Căci o dată ieşiţi dinaintea casei, în ninsoarea care, încet-încet, pune stăpânire peste tot locul, revenim între munţi, dar evadăm în timp, simţindu-ne, o vreme, contemporani cu ciobanii de demult şi cu Badea Cârţan.
Citeşte mai multe despre:   retete,   istorii,   badea cartan,   rucar

 



Mai multe titluri din categorie

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...
Serviciul de email marketing furnizat de