Parcă nicăieri în România nu se îmbină atît de frumos frumuseţea locurilor, a oamenilor şi savoarea mîncării ca în Oltenia. La marginea oraşului Horezu, după ce urci cîteva serpentine, în faţa ochilor ţi se dezvăluie un peisaj în care parcă te pierzi, iar undeva în stînga apare o casă elegantă, cu trei etaje, în care este adăpostită Pensiunea Alex. La sfîrşit de săptămînă, cu ocazia Tîrgului “Cocoşul de Hurez”, au fost trei zile de poveste (mai ales că eu m-am întors cumva “acasă” după mulţi, foarte mulţi ani), cu oameni minunaţi – aşa sînt pentru mine toţi oltenii –, talentaţii ceramişti din Horezu.
Parcă nicăieri în România nu se îmbină atît de frumos frumuseţea locurilor, a oamenilor şi savoarea mîncării ca în Oltenia. La marginea oraşului Horezu, după ce urci cîteva serpentine, în faţa ochilor ţi se dezvăluie un peisaj în care parcă te pierzi, iar undeva în stînga apare o casă elegantă, cu trei etaje, în care este adăpostită Pensiunea Alex. La sfîrşit de săptămînă, cu ocazia Tîrgului “Cocoşul de Hurez”, au fost trei zile de poveste (mai ales că eu m-am întors cumva “acasă” după mulţi, foarte mulţi ani), cu oameni minunaţi – aşa sînt pentru mine toţi oltenii –, talentaţii ceramişti din Horezu.
Bucatele pensiunii
Cu Ion Gârbaciu, pe care l-am cunoscut la Pensiunea Alex, am stat de vorbă despre mîncarea gătită şi servită la pensiune. S-a “lăudat”cu bucătăria restaurantului – “care este internaţională” –, însă ne-a mărturisit că la mare căutare este, cum se putea altfel, bucătăria oltenească.Specificul zonei
Ce comandă clienţii care vin să mănînce în restaurantul pensiunii? Turiştii care vizitează zona, români şi străini, se întorc, de fiecare dată, ca să mănînce un muşchi “de la garniţă”, cu cîrnaţi olteneşti, portofel cu sos de pui şi sos alb, ciorbă de burtă sau papanaşi cu brînză şi dulceaţă, iar la începutul fiecărei mese, “din partea casei” sînt serviţi cu o ţuică de prună, care are în ea savoarea şi parfumul locurilor.Care sînt ingredientele cele mai des folosite în bucătăria oltenească? Se prepară foarte multe ciorbe de pui cu leuştean, prazul – ca ingredient – este la mare căutare. Carnea de porc se găteşte cu sare şi piper – niciodată nu se pune “celebrul” delikat! –, iar gustul deosebit este dat de usturoi, ţelină, mărar sau pătrunjel.
Muşchi “de la garniţă” cu cîrnaţi olteneşti
După ce porcul a fost tăiat, i se scoate muşchiul de pe spate, apoi se pune la afumat, timp de o săptămînă, la fum de fag. Se prăjeşte şi se pune la garniţă (vas înalt de ceramică). Cîrnaţii trandafir se prepară astfel: carnea de porc (proaspătă) se toacă, se amestecă în ea sare, piper, usturoi, se umplu maţele curăţate şi spălate foarte bine, apoi cîrnaţii se prăjesc şi se pun la garniţă împreună cu muşchiuleţul sau cu alte bucăţi de carne de porc. Se păstrează la rece. Înainte de a se servi, se încălzesc şi se mănîncă împreună cu mămăliguţă şi mujdei.Citește pe Antena3.ro