x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

La masă cu oltenii

0
Autor: Maria Belu-Burtea 18 Iun 2008 - 00:00

Parcă nicăieri în România nu se îmbină atît de frumos frumuseţea locurilor, a oamenilor şi savoarea mîncării ca în Oltenia. La marginea oraşului Horezu, după ce urci cîteva serpentine, în faţa ochilor ţi se dezvăluie un peisaj în care parcă te pierzi, iar undeva în stînga apare o casă elegantă, cu trei etaje, în care este adăpostită Pensiunea Alex. La sfîrşit de săptămînă, cu ocazia Tîrgului “Cocoşul de Hurez”, au fost trei zile de poveste (mai ales că eu m-am întors cumva “acasă” după mulţi, foarte mulţi ani), cu oameni minunaţi – aşa sînt pentru mine toţi oltenii –, talentaţii ceramişti din Horezu.



Parcă nicăieri în România nu se îmbină atît de frumos frumuseţea locurilor, a oamenilor şi savoarea mîncării ca în Oltenia. La marginea oraşului Horezu, după ce urci cîteva serpentine, în faţa ochilor ţi se dezvăluie un peisaj în care parcă te pierzi, iar undeva în stînga apare o casă elegantă, cu trei etaje, în care este adăpostită Pensiunea Alex. La sfîrşit de săptămînă, cu ocazia Tîrgului “Cocoşul de Hurez”, au fost trei zile de poveste (mai ales că eu m-am întors cumva “acasă” după mulţi, foarte mulţi ani), cu oameni minunaţi – aşa sînt pentru mine toţi oltenii –, talentaţii ceramişti din Horezu.

Bucatele pensiunii

Cu Ion Gârbaciu, pe care l-am cunoscut la Pensiunea Alex, am stat de vorbă despre mîncarea gătită şi servită la pensiune. S-a “lăudat”cu bucătăria restaurantului – “care este internaţională” –, însă ne-a mărturisit că la mare căutare este, cum se putea altfel, bucătăria oltenească.

Specificul zonei

Ce comandă clienţii care vin să mănînce în restaurantul pensiunii? Turiştii care vizitează zona, români şi străini, se întorc, de fiecare dată, ca să mănînce un muşchi “de la garniţă”, cu cîrnaţi olteneşti, portofel cu sos de pui şi sos alb, ciorbă de burtă sau papanaşi cu brînză şi dulceaţă, iar la începutul fiecărei mese, “din partea casei” sînt serviţi cu o ţuică de prună, care are în ea savoarea şi parfumul locurilor.

Care sînt ingredientele cele mai des folosite în bucătăria oltenească? Se prepară foarte multe ciorbe de pui cu leuştean, prazul – ca ingredient – este la mare căutare. Carnea de porc se găteşte cu sare şi piper – niciodată nu se pune “celebrul” delikat! –, iar gustul deosebit este dat de usturoi, ţelină, mărar sau pătrunjel.

Muşchi “de la garniţă” cu cîrnaţi olteneşti

După ce porcul a fost tăiat, i se scoate muşchiul de pe spate, apoi se pune la afumat, timp de o săptămînă, la fum de fag. Se prăjeşte şi se pune la garniţă (vas înalt de ceramică). Cîrnaţii trandafir se prepară astfel: carnea de porc (proaspătă) se toacă, se amestecă în ea sare, piper, usturoi, se umplu maţele curăţate şi spălate foarte bine, apoi cîrnaţii se prăjesc şi se pun la garniţă împreună cu muşchiuleţul sau cu alte bucăţi de carne de porc. Se păstrează la rece. Înainte de a se servi, se încălzesc şi se mănîncă împreună cu mămăliguţă şi mujdei.
Citeşte mai multe despre:   recomandarea saptamanii

 



Mai multe titluri din categorie

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

(P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

(P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...
Serviciul de email marketing furnizat de