Jamie Oliver este mai mult decât un bucătar carismatic, ale cărui emisiuni de televiziune sunt urmărite cu pixul şi carneţelul în mână de cei îndrăgostiţi de naturaleţea şi firescul celui care nu s-a lăsat "acaparat" de mirajul celebrităţii. Este un om care a avut puterea de a schimba destine şi de a imprima un nou ritm de viaţă. Unul sănătos, organic, verde...
Cu patru ani în urmă, în şcolile britanice începea revoluţia... culinară. Nu s-a soldat cu victime, nu au curs lacrimi, ci le-a fost dată copiilor o nouă şansă la sănătate. Intrigat de calitatea meniurilor din şcoli, care cuprindeau preparate nesănătoase (studiile arătau că un sfert din numărul adolescenţilor suferea de obezitate), Jamie Oliver a iniţiat o campanie cu un moto care nu putea să lase pe nimeni indiferent: "Hrăneşte-mă mai bine!".
Ceea ce a fost la început doar un manifest s-a transformat uşor într-o mişcare naţională care a născut întrebări, dar care a şi creat o masivă solidaritate. Cum poţi să transformi un meniu de numai 37 de pence (cam cât costă o pungă cu chipsuri) într-unul sănătos, care să cuprindă cinci fructe şi legume? Primul pas, ascultă-i pe copii!
TABĂRĂ DE CAMPANIE
Şi cum poveştile de viaţă sunt cele care pot să răscolească, Jamie Oliver a filmat experienţa sa de la Kidbrook School din Greenwich, locul unde şi-a instalat "tabăra de campanie". Cele patru episoade ale seriei "Jamie's school dinner" ("Mesele de la şcoală ale lui Jamie") au făcut istorie.
Înconjurat de copii şi împreună cu Nora Sands (una dintre bucătăresele de la cantina şcolii), Jamie a gătit zi de zi reţete neobişnuite pentru elevii care nu gustaseră până atunci altceva decât cartofi prăjiţi, chifteluţe de peşte, fripturi în baie de ulei sau snacksuri.
A fost inventat chiar "puiul zvăpăiat", o reţetă pe cât de simplă, pe atât de savuroasă. Dacă la început o mare parte din elevi protesta faţă de noua dietă instituită de Jamie (unii dintre ei preferând să meargă în timpul prânzului până la magazinele din vecinătate pentru a-şi lua "porţia" zilnică de chipsuri), o dată cu accesul copiilor în bucătării, ei au căpătat încredere în... dovlecei, castraveţi sau vinete. Unii dintre elevi au învăţat chiar să folosească corect furculiţa şi cuţitul.
ŞI PĂRINŢII POT
Implicarea părinţilor în acest program a fost poate şi cea mai dificilă, în bucătăriile din Marea Britanie gătindu-se din ce în ce mai rar. De fapt, acest aspect este ideea centrală a unui alt program iniţiat de Jamie Oliver, care-şi propune ca oricare britanic să poată găti măcar o reţetă simplă. Principiul e simplu: învaţă cum se prepară şi transmite apoi experienţa ta unei alte persoane. Un adevărat lanţ uman.
ÎNTÂLNIRE
Când, la sfârşitul lunii martie 2005, Jamie Oliver a fost primit de Tony Blair la reşedinţa sa din Downing Street, acesta a adus cu el şi o... cutie. Înăuntru se aflau petiţiile semnate de peste 270.000 de persoane (contrariate de suma infimă care era alocată hrănirii copiilor), în care se cerea îmbunătăţirea considerabilă a meniurilor din şcoli, astfel încât să ducă la dezvoltarea armonioasă a elevilor.
Jamie a reuşit să obţină o serie de promisiuni, printre care se aflau suplimentarea cu 280 de milioane de lire a sumei destinate meniurilor din şcoli (ceea ce însemna trecerea de la 37 de pence la cel puţin 50 de pence pentru o singură masă) şi interzicerea la posturile radio-tv pentru copii a reclamelor la produsele alimentare.
ÎNCEPUTUL
De la promisuni la fapte. În anul 2005 s-a înfiinţat Administraţia pentru Alimentaţia din Şcoli, un organism independent, inspirat din programul lui Jamie Oliver. Principalul scop era încurajarea folosirii în dieta elevilor a produselor organice locale, creându-se astfel o strânsă legătură între şcoală şi producătorii din zonă, care aveau astfel sarcina de a asigura ingredientele potrivite mesei copiilor. Luna septembrie a acestui an a adus alte schimbări majore în şcoli, iar în 2011 cursurile de gastronomie vor deveni obligatorii pentru elevi. Şi acesta este doar începutul.
A mânca sănătos este cool
Luna septembrie a acestui an a adus alte schimbări în şcoli. Fiecare preparat servit elevilor trebuie să îndeplinească 14 standarde care includ conţinutul de calorii, grăsimi, proteine sau vitamine. Acestea vor fi analizate zilnic, iar rezultatele vor fi incluse într-o bază de date. De asemenea, în şcoli se vor putea vinde doar alimente care întrunesc toate standardele nutriţionale. Inedit, zilnic meniurile vor putea fi vizualizate pe site-ul Twitter, astfel încât părinţii să ştie în orice moment cu ce sunt serviţi copiii.
Pentru unele şcoli, tranziţia a fost uşoară. De mare succes s-au bucurat şcolile care i-au implicat pe elevi în alegerea reţetelor şi care au găsit o cale de a le arăta că a mânca sănătos este cool. Încurajate de Jamie Oliver, multe şcoli au iniţiat ceea ce am putea numi "grădini bucătării", în care copiii din ciclul primar plantează în grădini legume şi plante aromate pe care le folosesc apoi în bucătării pentru a crea mâncăruri simple, cum ar fi o... pizza delicioasă, 100% sănătoasă.
De altfel, fiecare copil care împlineşte 11 ani primeşte gratuit o carte - "Mâncăruri adevărate" - care conţine reţete adecvate vârstei lor. Împreună cu părinţii şi copiii, Departamentul pentru Copii, Şcoală şi Familie are în lucru o altă carte de bucate care cuprinde reţete numai bune de servit la picnic. Există însă şi probleme care fac ca aceia implicaţi în această campanie să simtă că duc propriul război.
Cum pregătirea mâncărurilor de la zero (înlocuindu-se astfel semipreparatele care trebuiau doar încălzite) necesita o muncă şi un timp suplimentar, bucătăresele s-au văzut puse în situaţia de a munci ore suplimentare, neplătite, pentru a se asigura hrănirea corectă a copiilor. De asemenea, unele dintre bucătăriile din şcoli nu sunt dotate corespunzător şi nu îndeplinesc standardele de funcţionare, ceea ce face imposibilă susţinerea orelor de gastronomie.
Citește pe Antena3.ro