x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Lacrimi dulci de toamna

Lacrimi dulci de toamna

de Florin Varga    |    23 Noi 2005   •   00:00
Lacrimi dulci de toamna
POVESTIRI DIN BUCATARIE
A sosit si acel placut moment al toamnei, cand in gospodariile din Campia de Vest se pun in functiune cazanele de fiert rachia. Tulburelul sfaraie in butoaie, iar eu, asa cum am promis, am facut o excursie acasa si am gustat lacrimile dulci din poamele anului. Cazane mai mici exista aproape in fiecare gospodarie prospera, unde se distileaza rachie pentru consumul familiei. Exista, de asemenea, in fiecare localitate si cazanele mari, autorizate, pentru producatori.

Eu si fratele meu am petrecut cateva zile langa un cazan mai mic, in care am fiert amestecul de poame dospite in cazi pana cand sa le "cada podul". Munca la cazan e grea si fara pauza: se incarca in cazan amestecul de fructe, se etanseizeaza instalatia, apoi se intretine focul pana cand "vodca" (asa i se spune acolo distilatului simplu, cu tarie intre 25 si 30 grade) ce curge nu mai are alcool (se incearca aruncand un paharel pe capacul cazanului, i se da foc si, daca arde, se continua distilarea, iar daca nu, se opreste), iar la urma se arunca borhotul. Se repeta pana se termina materia prima. Urmeaza apoi curatatul temeinic al cazanului (se freaca suprafetele de arama pana ce lucesc), incarcarea "vodcii" si a doua distilare, la care se obtine rachia cruda, acele lacrimi dulci, cu taria intre 50 si 55 grade, care se pune in butoiase de dud, pentru maturare. Rachia se pastreaza si in damigene de sticla sau in bidoane de plastic, in care s-au pus cateva surcele de dud, pentru a-i da o culoare galbuie, eleganta. Se bea, de obicei, incepand cu sarbatorile Craciunului, dar mai buna este dupa un an de asteptare.

Toata aceasta activitate s-a desfasurat in curtea mamaiei Sofi, care s-a ocupat si de hranirea truditorilor. Le-a gatit intr-o zi papricas cu carnati si gogosele cu mac, in alta ciorba de purcel si nudle cu branza, pentru ca duminica sa repete meniul traditional: supa cu taitei si un pui pane aromat si suculent. In ultima seara ne-am invitat prietenii la o masa, pregatindu-le o ciorba pescareasca si frigarui haiducesti coapte pe jarul de sub cazan, impreuna cu niste cartofi in spuza.

Ne-am simtit bine, veselie a fost din plin, iar productia a fost buna. Cu rachia si vinul in butoaie, borcanele cu toate cele in camara, cartofii si zarzavaturile in beci si, mai ales, cu porcul in cocina, putem astepta iarna linistiti.

Cred ca ati ghicit ca si de Ignat voi face o vizita in Campia de Vest.

"Nimic nu se potriveste mai bine cu un pahar de rachie decat o mancare de varza acra, facuta ca la Pancota" - mamaia Sofi

"Sa se desparta carnea de pe oase, celui care desparte rachia de curechi" - proverb popular din Campia de Vest

SECRETELE RACHIEI
De obicei, cand exista cantitati suficiente, se distileaza separat prunele fermentate, even-tual amestecurile de fructe, si tot separat strugurii. In Campia de Vest, strugurii nu se trec prin teasc, ci doar se macina si se scurg de mustul din care se face vinul, iar restul se fermenteaza pentru rachie.

FRIGARUI HAIDUCESTI CU CARTOFI COPTI

Ingrediente: 400 g pulpa de porc, 400 g ficat de porc, 100 g slanina afumata, ceapa, sare, piper, cimbru, cartofi, unt.

Preparare: Carnea si ficatul se taie in cuburi, iar slanina felii. Se formeaza frigaruile alternand bucati de carne si ficat cu felii de slanina si ceapa. Se sareaza, se condimenteaza si se prajesc pe gratar, invartindu-le pe toate fetele. Cartofii se coc in spuza sau in cuptor cam o ora, se spala cu apa fierbinte, se desfac in doua, se sareaza si se dau cu unt si piper. Pe masa se va afla obligatoriu alaturi o carafa cu vin rosu de buturuga.

PUI PANE CU PIURE

Ingrediente: un pui sau 800 g de pulpe si aripi, sare, piper, usturoi, 3 oua, faina, ulei, un kg cartofi, unt, lapte.

Preparare: Puiul curatat se taie in bucati potrivite, relativ egale (pulpele se taie in doua). Intr-un vas se sareaza si pipereaza bucatile si se amesteca si cu niste usturoi pisat. Ouale se bat cu putina sare, iar uleiul, din belsug, se incinge intr-o cratita cu fundul gros. Bucatile de pui se tavalesc prin faina, apoi se dau prin ou batut si se asaza in cratita cu ulei. Se prajesc la foc mic, sub capac, circa o ora. Se scot pe hartie absorbanta si se tin la cald. Cartofii curatati si taiati bucati se fierb in apa cu sare. Se zdrobesc impreuna cu unt si niste lapte cald si se bat pana iese un piure spumos. Se servesc cu muraturi si un pahar cu vin alb sec.

NUDLE CU BRANZA

Ingrediente: un kg cartofi fainosi, 400 g faina, un ou, sare, unt, 300 g branza de burduf sau in coaja de brad sau cas sarat dat pe razatoare.

Preparare: Cartofii curatati se fierb in apa cu sare, cu cateva ore inainte, se zdrobesc cat sunt calzi si se lasa sa se raceasca complet. Din cartofi, faina, ou si putina sare se framanta un aluat elastic. Se intinde pe o planseta o foaie de circa un cm grosime ce se taie in bucatele cat un deget mic. Nudlele se fierb in apa cu sare pana se ridica deasupra. Se strecoara, se amesteca fierbinti cu o lingura cu unt si cu branza. Se pun intr-o tava unsa si se dau la cuptor 15 minute. Se servesc alaturi de o halba cu bere blonda.

GOGOSELE CU MAC

Ingrediente: un kg faina, 30 g drojdie, sare, 100 g mac boabe, 100 g zahar pudra, vanilie.

Preparare: Din faina, drojdie, putina sare si apa calduta se framanta un aluat ca de paine, ce se lasa la dospit circa o ora. Din aluat se formeaza gogosele cat o aluna ce se pun una langa alta intr-o tava si se coc in cuptor pana se rumenesc. Macul macinat se amesteca impreuna cu zaharul si vanilia intr-un vas. Gogoselele fierbinti se arunca, pentru cateva secunde, intr-un vas cu apa fierbinte, se scurg si se tavalesc prin macul cu zahar. Se pot servi alaturi de un vin dulce.

CIORBA PESCAREASCA

Ingrediente: un kg de peste (crap sau somn), doi morcovi, o telina, doua cepe, doi ardei grasi, ulei, sare, piper, usturoi, otet, verdeata tocata (patrunjel, marar, leustean, tarhon).

Preparare: Morcovii si telina se dau pe razatoare si se calesc in putin ulei. Se sting cu apa fierbinte, se adauga ceapa si ardeii tocati, se potriveste de sare si piper si se fierbe circa 40 de minute. Se adauga si pestele, sarat in prealabil, si se mai fierbe 30 de minute. Pestele fiert se scoate intr-un castron si se presara cu verdeata tocata. Zeama se acreste cu putin otet, se parfumeaza cu niste usturoi pisat si verdeata tocata si se serveste in alt castron. Un paharel cu tuica rece, un ardei iute, paine proaspata sau o mamaliga vartoasa pot insoti cu succes ciorba.

PAPRICAS CU CARNATI

Ingrediente: 600 g carnati afumati de porc, doua cepe, un kg cartofi, un ardei gras, o legatura de verdeata, doua oua, faina, sare, boia dulce, ulei.

Preparare: Cepele tocate se calesc in trei linguri cu ulei, se coloreaza cu boia si se sting cu apa fierbinte. Se adauga carnatii taiati, cartofii feliati, ardeiul gras si legatura de verdeata. Se completeaza cu apa fierbinte pana se acopera componentele si se fierbe la foc potrivit, circa 25 de minute. Din oua, 50 ml apa, sare si faina se framanta o coca moale din care, cu ajutorul unei linguri, se fac galusti mici ce se fierb in papricas inca 10 minute. Se indeparteaza ardeiul fiert si legatura de verdeata si se serveste in farfurii adanci, fara paine.
×
Subiecte în articol: sare cartofi făină