x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Leacul iubirii

Leacul iubirii

de Veronica Guzun    |    21 Iul 2005   •   00:00
Leacul iubirii

Daca s-ar face un top al antidepresivelor, atunci ciocolata ar ocupa, cu siguranta, unul dintre locurile de frunte. Pralinele belgiene sunt insa mult mai mult decat niste luptatoare impotriva proastei dispozitii.

Povestea pralinelor belgiene incepe in 1912, cand a fost creata prima bomboana de ciocolata, asa cum o cunoastem in prezent. In acelasi an, pralina a primit si o "haina" frumoasa in dar, numita "ballotin". De atunci, ciocolatele belgiene au devenit unul dintre cele mai dorite cadouri.

"Ciocolateriile din aceasta tara au o aura boema, atat prin amenajare, cat si prin felul in care sunt impachetate bomboanele, in plus au si o nota de romantism. Ele te fac sa te gandesti la indragostitii care duc iubitelor un trandafir si trei-patru praline intr-o cutie-inimioara. Sunt o combinatie perfecta intre finete, gust si calitate", ne-a marturisit Corina Rebegea, studenta, care a vizitat tara ciocolatei. Ceea ce le distinge de bomboanele din alte tari este faptul ca sunt preparate manual sau semimanual.

ALB-NEGRU. Se spune ca adevaratii cunoscatori sunt cei care prefera ciocolata neagra. In acelasi timp, cea alba necesita multa atentie si daruire. Untul de cacao din care se prepara este un ingredient foarte pretentios. Sa faci ciocolata alba este tot atat de greu cum e sa obtii un vin sec de calitate. Atat in vin, cat si in deliciul dulce, neajunsurile se lasa cu usurinta sesizate, sunt asemeni unor pete pe o panza imaculata. Alba sau neagra, un lucru e sigur, ciocolata este o arma impotriva dezamagirilor amoroase si a depresiilor.

IN BUCURESTI. Ar fi gresit sa credem ca nu avem ocazia sa gustam si in Romania din aceste bijuterii de cacao. M’bei Jolyon, patronul unei ciocolaterii cu specific belgian din Capitala, ne-a declarat ca pralinele au venit pe piata romaneasca acum patru ani. "Pe atunci putini erau cei care stiau ce inseamna ciocolata de calitate, in Romania nu exista cultura ciocolatei. In prezent, pralinele se situeaza in categoria produselor de lux, atat ca pret, cat si ca gust". O data la doua saptamani, magazinul este aprovizionat cu produse proaspete. Bomboanele vin cu avionul, in frigidere speciale, de aceea pretul lor creste simtitor. Pentru 100 de grame de praline veti plati in Belgia 4 euro, in timp ce in Bucuresti aceeasi cantitate v-ar costa pe putin 6 euro. In acest magazin, oricine poate gasi ceva pe plac. Pana si cei care sufera de diabet au un produs special creat pentru ei, ciocolata fara zahar.

×
Subiecte în articol: ciocolata gastronomie