REPORTER IN VIE
Oameni si locuri. Traditionalism si modernism. Tineri si batrani. Un ciclu al vietii in care timpul este intotdeauna supremul "conducator". Nu poate fi oprit, nici invins. In schimb, raman povestile si legendele locului, pe care batranii le istorisesc cu mare drag.
La Pietroasele am descoperit o astfel de lume. Un nesecat izvor de povesti, un loc unde te opresti anume pentru a-ti potoli setea de cunoastere. Fericit asezata la poalelele de sud ale dealului Istrita, comuna se bucura din plin de mangaierea soarelui. Un loc binecuvantat de Dumnezeu in care vinul nu mai este de mult o simpla bautura. Dimpotriva, a devenit un fel de emblema pentru cei stabiliti aici. Si, la drept vorbind, cine nu a auzit de aroma vinurilor de Pietroasele sau de legenda tezaurului "Closca cu Puii de Aur"?
ISTORIE. Incet-incet, iata-ma ajunsa in fata Statiunii Pietroasele - prima unitate de cercetare pentru viticultura si vinificatie din tara. Ma intampina dna dr. ing. Maria Ivascu, un fel de PR al statiunii. O adevarata enciclopedie ambulanta pentru tot ce inseamna istoria locurilor si a culturii vitei-de-vie.
AUR. Intram impreuna in Sala de expozitie a statiunii, acolo unde doritorii pot admira o copie a Tezaurului. "Conform datelor adunate in timp, tezaurul ar fi numarat 22 de piese ce cantareau cateva kilograme de aur. De origine vizigota, dupa opinia lui Odobescu, obiectele erau din aur incrustat cu pietre pretioase. Vreme de aproape 100 de ani - pana la descoperirea tezaurului lui Tuthankhamon - a fost cel mai valoros din lume", imi explica dna Maria Ivascu.
O rog sa imi povesteasca cate ceva despre deja celebrele vinuri de Pietroasele si despre statiunea viticola de aici.
"Crama unde se pregatea vinul de impartasanie al Manastirii Bradu, precum si o suprafata de 32 ha de vie au fost atribuite Pepinierei Pietroasele, infiintata in anul 1893. Ulterior a luat nastere si Statiunea Viticola si Oenologica Pietroasele, pe care academicianul Gherasim Constantinescu a numit-o «catedrala viticulturii romanesti»." SOIURI. Din vorba in vorba coboram in crama. Un spatiu in care simti atat de aproape parfumul si gustul atator soiuri de vin. Zeci de sticle, "imbatranite" de trecerea timpului, te asteapta dornice sa-ti impartaseasca povestea lor.
Citește pe Antena3.ro
| ||
TEZAURUL "PIETROASELE"Legendele locului spun ca tezaurul a fost descoperit intamplator de doi pietrari din Pietroasele care sapau si incarcau piatra necesara constructiei noii cladiri a Seminarului din Buzau. Timp de un an, din 1837 pana in 1838, Tezaurul a fost ascuns de cei doi (socru si ginere) in podul casei lor. In 1838 raul Calnau s-a umflat, din cauza ploilor abundente, distrugand podul construit de Kiseleff (podul de piatra de peste Calnau este considerat primul de acest gen si a fost ridicat in anul 1831). Anastase Tarba Verusi, cel pe care Odobescu l-a numit "un aventurier balcanic", a fost trimis sa-l repare. Ajuns la Pietroasele, i-a convins pe cei doi tarani, care credeau ca obiectele sunt din arama, sa-i vanda tezaurul. Fiind prea voluminos, Verusi, cu ajutorul celor doi, a incercat sa-l marunteasca", spargand cu un topor tava mare si alte piese. In urma cercetarilor efectuate de autoritati, toti trei au fost arestati. |