x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Gnocchi, o frumoasă poveste italiană. Cum îi facem acasă?

Gnocchi, o frumoasă poveste italiană. Cum îi facem acasă?

de Andreea Tiron    |    17 Mar 2024   •   09:20
Gnocchi, o frumoasă poveste italiană. Cum îi facem acasă?
Sursa foto: Hepta

Gnocchi sunt considerate de unii paste, de alți doar găluște, oricum ar fi sunt minunate și sunt câteva rețete care o dovedesc. Dar ne-am fi gândit vreodată cât de mult seamănă, la origine, cu găluștele noastre de griș? O să descoperiți lucruri chiar interesante din povestea lor!

Sau cel puțin așa spune legenda, iar nouă ne cam plac poveștile, pentru că, nu-i așa, viața ar fi atât de searbădă fără sare și piper și ne știți deja, suntem mari pasionați de savori și arome. 

Potrivit cumvaplace.ro, gnocchii (pronunțat nyok-ee) au o istorie ce poate fi urmărită mult în timp. La origine, pare că erau preparate din aluat de griș, amestecat cu ouă, cam așa cum sunt tradiționalele noastre găluște pentru supă. Legiunile romane sunt cele care au răspândit rețeta prin Europa și a prins, pentru că erau pe cât de ieftin de făcut, pe atât de gustoase. 

Gnocchi alla romana sunt în continuare preparate în regiunea Lazio din griș, cu lapte integral, unt și parmezan, asezonate cu sare și piper negru. Odată formate găluștele, sunt așezate în tavă și acoperite cu parmezan ras, apoi date la cuptor. Gnocchi alla romana varianta fără gluten, actuală, se prepară prin inlocuirea grișului cu făină de porumb.

Cele pe care le știm noi astăzi sunt mici bucăți de aluat de făină de grâu cu cartofi, ouă și sare. Există, în continuare, și cu griș, cu brânză, cu pesmet ori făină de porumb și sunt chiar și varietăți care includ plante aromatice și legume.

Și acestea din urmă par a se fi dezvoltat tot din rețetele romanilor, unde apar în variante cu dovlecei și pesmet, de exemplu. 

Găluștele de cartofi pe care le cunoaștem astăzi nu aveau cum să apară înainte de secolul al XVI-lea, pentru că abia atunci au fost introduși cartofii în Europa. Gnocchi de patata (cartofi) își au originea de fapt în nordul Italiei, unde clima mai rece era mai potrivită pentru cultivarea cartofilor decât a cerealelor. Există cartofi care sunt mai bogat în amidon, din care se prepară un aluat ușor, aerat, cu textură moale. Seamănă, de altfel, foarte bine cu aluatul nostru pentru găluștele cu prune!

Fiecare regiune din Italia, în special în nord, are propria sa rețetă de gnocchi și propriul sos sau stil de servire. În Piemont sau Lombardia, sunt gnocchi de cartofi cu un sos simplu de unt și parmezan sau într-un sos cremos, de brânză. În Verona, gnocchi de cartofi sunt acompaniați de un sos de roșii, o rețetă asociată cu Carnavalul încă din anii 1531.

De altfel, așa se spune că s-a răspândit rețeta din nordul Italiei… fiind realmente imaginea unei cucina povera (bucătărie săracă), date fiind ingredientele simple: cartofi și făină. 

Și tot în zona Verona au și o sărbătoare, legată de Postul Paștelui: venerdì Gnocolar, care se traduce prin „vinerea de gnocchi”, este ultima vineri dinaintea Postului Mare și gnocchi sunt celebrați în toată gloria lor: adică se mănâncă doar gnocchi.

Cum facem gnocchi acasă? Simplu!

Sigur că putem să îi cumpărăm de la magazin, dar noi ne-am obișnuit să experimentăm, așadar combinăm piureul de cartofi cu făină și ou, într-un aluat pe care îl putem rula pe masa de lucru sau în palmă. Italienii de obicei îl întind pe masă, rulează batoane lungi și cam de grosimea unui deget, apoi îl taie cam la 2 cm, fiecare bucată fiind presată individual cu o furculiță sau o răzătoare de brânză pentru a produce crestele pe o parte. Scopul acestor caneluri este de a permite fiecărei găluște să țină sosul și să absoarbă cât mai multă aromă.  

Cu ce combinăm gnocchi?

  • Cel mai popular în Italia este sosul de unt cu salvie proaspătă, foarte ușor
  • La fel de potrivit este și uleiul de măsline extravirgin cu semințe de pin prăjite, ciuperci și un strop de smântână
  • Gnocchi cu brânză cu mucegai albastru și nuci sunt o altă rețetă clasică. Atenție, brânzeturile conțin destul de multă grăsime. Vezi episodul 2 din Pofte bune, cu dna dr. Laura Ene, și află care-i treaba cu grăsimile..
  • Gnocchi cu pesto
  • Gnocchi cu sos de roșii cu usturoi
  • Există și gnocchi cu ragú de cârnați, tradițional din Sardinia, și se numesc Gnocchi Malloreddus
  • Gnocchi de brânzeturi și legume cu cârnați, prosciutto sau pancetta

Amestecați cu roșii cherry, pesto verde și mozzarella proaspătă rezultă o salată delicios de colorată, dar nouă ne place și salata de gnocchi cu busuioc proaspăt.

×
Subiecte în articol: gnocchi legenda reteta