x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

24 Mai 2015   •   09:47
Legume de sezon. Reţete cu MĂCRIŞ

Macrişul este o plantă mai puţin folosită de gospodinele din România. Ca proprietăţi curative este indicat consumul de măcriş celor care suferă de boli ale ficatului, atenţie însă pentru cei care sunt reumatici sau au insuficienţă renală.

Măcrişul poate fi inclus în salate, supe sau mâncăruri gătite.

Supa de spanac şi măcriş

Această supă se prepară rapid şi poate fi consumată atât caldă cât şi rece.

Aveţi nevoie de 500 g de spanac, 500 g măcriş, o ceapă potrivită, 1litru de lapte, 1 lingură cu făină, ulei, sare şi piper.

Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei până devine transparentă. Unii adaugă în acest moment făina, dar un astfel de rântaş nu este suportat de oricine, astfel că făina poate fi adăugată mai târziu. După ce ceapa s-a călit se toarnă laptele iar când dă în clocot se adaugă frunzele si se lasă un câteva minute la fiert. Separat făina se amestecă cu lapte rece si se toarnă în supă şi se sărează după gust. Se drege supa cu smântână. Eventual se mai poate asăuga un pic de mărar tocat proaspăt.


Cartofi noi cu măcriş

Pentru această reţetă aveţi nevoie de 500 g cartofi noi, 100 g măcris, 2 linguri ulei, 1 cubulet unt, 1-2 fire mărar, sare, piper.

Cartofii noi, de preferinţă de dimensiuni mici, se curăţă si se pun la fiert. Măcrişul se spală bine se taie cozile după care se toacă grosier. Într-o tigaie se topeşte untul şi se adaugă uleiul după care se pun frunzele care se sotează un timp foarte scurt, aproximativ 30 de secunde, suficient cât să se înmoaie frunzle.

Cartofii se scurg după care în aceeaşi oală se mai pun pe foc ca să se evapore toată apa după care se pun peste frunzele sotate din tigaie şi se mai sotează împreună cu măcrişul timp de un minut. Se adaugă sare, piper şi mărarul tocat mărunt.

×