x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Licoare indiana

Licoare indiana

19 Apr 2005   •   00:00

  • de VERONICA GUZUN
  • BARUL CASEI
  • Punch-ul este asociat intotdeauna cu petrecerile zgomotoase ale americanilor, insa el isi are "certificatul de nastere" in India. Chiar denumirea vorbeste despre originea lui orientala: "panch" - in indiana inseamna cinci, atatea ingrediente avand candva aceasta bautura in amestec. Ea trebuia sa imbine cinci gusturi: o parte de acru, doua de dulce, trei de tarie, patru de moale si un strop de amarala. Aceasta compozitie rezulta din amestecarea sucului unei lamai, zahar, un aperitiv amar, bere si o tarie.

    IZOLARE. Desigur, cu timpul, reteta a suferit schimbari, dar la inceput, in secolul al XVII-lea, cand a ajuns ea in America, taina prepararii era pastrata cu sfintenie. Mai mult, reteta circula in secret si era scrisa sub forma de versuri. Se considera in acea perioada ca doar barbatii sunt capabili sa prepare punch. Si nu oricare, ci doar aceia care pot sa se izoleze si sa nu se gandeasca la nimic altceva in momentul prepararii bauturii. Cu timpul insa, reteta a devenit cunoscuta unui cerc mai larg si a ajuns bautura intalnirilor de afaceri. Iar cand a trecut si de aceasta etapa de "bautura pentru elita" si a inceput sa fie consumata de toata lumea, reteta de punch s-a modificat. Fiecare casa avea o reteta proprie. Astfel, actualele denumiri de punch-uri sunt de fapt denumiri de localuri in care au fost preparate pentru prima data: Dragon, Bombay, Fish House, Artilery. In America moderna exista punch-uri de nunta, de petrecere, cu alcool si fara.

    Punch cu sampanie
  • Ingrediente: 1,5 l vin roze, 100 ml suc de lamaie, zahar, 2 l sampanie, 500 g capsuni, cuburi de gheata
  • Preparare:
  • Se racesc ingredientele. Se strivesc capsunile in blender, se poate adauga putin vin. Sucul de lamaie se indulceste cu zahar, apoi se toarna amestecul intr-un bol de punch, deasupra se pun capsunile, apoi se adauga vinul si abia la urma, inainte de a servi invitatii, se toarna sampania si cuburile de gheata.

    GRESEALA NATURII
    Din familia vinurilor din Burgundia, Pinot Gris are cea mai interesanta istorie. Acest soi nobil este de fapt o "greseala" a naturii. Nuanta gris este o mutatie a Pinot Noirului, aparuta cu multe secole in urma. Deja in secolul al XIII-lea, acest soi era bine cunoscut in Franta. In prezent, in toate tarile europene se gasesc podgorii de Pinot Gris. Aciditatea potrivita si dulceata lui permit ca vinul sa se matureze foarte bine. Francezii obisnuiesc sa il asocieze cu mancarea lor traditionala, Foie Gras. Are un buchet si o aroma complexe: flori de primavara, fructe de padure, fum, miere. Vinul pastreaza cu fidelitate culoarea galben-verzuie a strugurelui din care provine. Gustul lui este delicat, rotund, bine echilibrat. Vinificatorii spun ca acest vin este gras, de aceea se recomanda sa fie servit la preparatele din carne slaba de pui sau de peste.

    ×