x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Litoralul Mării Negre este câştigător

Litoralul Mării Negre este câştigător

de Simona Chiriac    |    07 Iul 2009   •   00:00
Litoralul Mării Negre este câştigător
Sursa foto: /

Conform ultimelor statistici, litoralul Mării Negre va fi pentru vara acestui an o destinaţie de succes. Fie că este forma de Bulgaria sau de România, pe litoral sunt aşteptaţi să sosească cu 10% mai mulţi turişti decât în anul precedent.



În ceea ce priveşte litoralul românesc, această creştere a fost favorizată de ofertele speciale lansate de agenţiile de turism (acestea au solicitat eliminarea limitării comisionului atât pentru agenţii, cât şi pentru firmele emitente). De asemenea, implementarea tichetelor de vacanţă va aduce un număr mai mare de turişti pe litoral. Ţinând cont de tendinţele din turism (dictate de criza economică), majoritatea românilor preferând să-şi petreacă concediul la mică depărtare de casă, Bulgaria este, datorită distanţei mici faţă de Bucureşti, cea mai accesibilă destinaţie externă. Ceea ce-i atrage pe turişti sunt hotelurile nou construite sau renovate, precum şi regimurile all-inclusive sau ultra-inclusive, în care şezlongurile şi umbreluţele de plajă sunt gratuite. Cele mai atractive staţiuni bulgăreşti rămân Albena şi Nisipurile de Aur, unde condiţiile de cazare şi masă se apropie de cele din Turcia. Conform statisticilor, din numărul total al turiştilor cazaţi în Albena anul trecut, bulgari au fost 29%, români - 25%, iar francezi, germani şi ruşi - 9%. Cât despre celelalte destinaţii de vacanţă ale românilor, se estimează o scădere de 7% pentru Turcia, iar pentru Spania şi Grecia, evoluţii între 0-12%. Tunisia nu va ieşi în pierdere în acest an, preţurile fiind foarte atractive.

Târgul Lotrilor
La începutul lunii august, oraşul Brezoi va găzdui prima ediţie a unui târg de turism care-şi pro­pu­ne să promoveze potenţialul turistic al Olteniei. La Târgul Lotrilor vor participa pensiuni turistice, dar şi agenţii de turism, care vor veni cu oferte tentante pentru cei care doresc să descopere puncte turistice precum Obârşia Lotrului, Malaia, Săliştea sau Voineasa.

Telegondolă spre Lacul Sfântul Ana
Autorităţile din judeţul Covasna au propus ca în viitorul apropiat accesul la lacul vulcanic Sfânta Ana să se facă doar cu maşini ecologice, cu bicicleta, pe jos sau cu... telegondola. Aceasta din urmă va străbate o distanţă de doi kilometri de la Bixad până la lac şi va reprezenta o modalitate inedită de a face cunoştinţă cu bogăţiile acestei zone. 70.000 de euro este suma solicitată Ministerului Turismului pentru întocmirea documentaţiei. Autorităţile mizează pe unicitatea acestei zone, Sfânta Ana fiind singurul lac de origine vulcanică din România, puritatea sa apropiindu-se de cea a apei distilate. De asemenea, neexistând oxigen, lacul nu găzduieşte nici o vietate.

Pe urmele lui Robert Langdon
Din ce în ce mai mulţi turişti vor să păşească în locurile unde s-au desfăşurat diferite evenimente despre care au citit sau au fost transpuse pe peliculă. Aşa se face că după Fontana di Trevi (devenită celebră datorită filmului "La Dolce Vita") şi Colosseum (arena unde Rusell Crowe îsi dă măsura talentului în "Gladiatorul"), au venit rândul Panteonului din Roma şi Pieţei Navona (opera lui Bernini). Ghizii îşi conduc turiştii pe urmele lui Robert Langdon, descâlcind iţele unui mister ce a cutremurat Vaticanul. "Cine-turismul reprezintă o realitate pentru Roma şi este o nişă care interesează foarte mult", afirma viceprimarul Romei.

Religiile lumii
Localitatea Vulcana Băi din judeţul Dâmboviţa este unică în Europa, aceasta găzduind o sinagogă, o moschee şi o biserică ortodoxă, fiind astfel un exemplu de comuniune între trei dintre cele mai importante religii ale lumii. Biserica Ortodoxă are hramul "Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul" şi aici se păstrează o părticică din moaştele sfântului ocrotitor al acestei biserici. Sinagoga respectă din punct de vedere arhitectonic tradiţia, având 12 fe­restre, câte una pentru fiecare dintre seminţiile lui Israel. Moscheea este orientată spre Mecca, locul către care se îndreaptă rugăciunile fiecărui credincios musulman. La Vulcana-Băi vin într-o lună mai mult de 200 de turişti, cei mai numeroşi fiind din Belgia, Germania sau Franţa.

×
Subiecte în articol: travel news