x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ma vache à moi

Ma vache à moi

21 Noi 2007   •   00:00

Michel Isoz este fermier. Fermier elveţian. "In familia mea există tradiţia de a ne face toţi «fromageurs» (brănzari - n.r.)" - aşa incepe dialogul nostru, la ferma lui de la La Lécherette (Pays d’Enhaut, comuna Chăteau-d’Oex, cantonul Vaud).

Michel Isoz este fermier. Fermier elveţian. "In familia mea există tradiţia de a ne face toţi «fromageurs» (brănzari - n.r.)" - aşa incepe dialogul nostru, la ferma lui de la La Lécherette (Pays d’Enhaut, comuna Chăteau-d’Oex, cantonul Vaud). "Am dus mai departe această tradiţie. Şi nu doar că am incercat să pregătesc căt mai bine brănza după reţeta locală (brănza tare de tip Etivaz - n.r.), dar am creat propriile mele brănzeturi". Ştiam că pentru un sortiment creat de el a obţinut un premiu important la un concurs internaţional, in chiar "patria brănzei", Franţa. Insă nu acesta a fost motivul pentru care am ales "să stăm in gazdă" la el timp de căteva zile.

O vacă in leasing

Oricătă brănză ar produce, fermierul elveţian nu se mulţumeşte cu căştigul obţinut din vănzarea ei şi este in căutarea unor noi surse de venit. Dezvoltarea agroturismului in zonă este şi un mijloc de a-şi face cunoscute mai bine produsele, ca şi meseria. Cum am făcut şi noi, turiştii găzduiţi pe perioada verii la ferma de pe munte pot afla cum se prepară efectiv "brănza de alpaj", participănd la toate etapele, incepănd cu mulgerea vacilor. Contra unei sume modice, se pot familiariza cu toate muncile specifice cabanelor din munte.

Dar noutatea o constituie programul "Ma vache à moi". "Este o modalitate extraordinară de a-i atrage pe citadini la munte şi de a le face cunoscut modul nostru de viaţă", ne-a declarat Michele. Practic, este vorba despre un sistem de "inchiriere" al vacilor pe internet. Trei dintre "locatarele" grajdurilor de la La Lécherette, Sybell, Rikita şi Sicile, işi prezintă "farmecele" prin cel mai modern mijloc de comunicare. Cei care doresc să devină "proprietari", timp de o vară, ai ochioaselor văcuţe, nu au decăt să solicite incheierea unui contract prin care se obligă să plătească 380 de franci elveţieni (aproximativ 260 de euro). Primesc in schimb dreptul (obligaţia! se poate spune şi aşa) de a cumpăra 60 de kilograme de produse de alpaj, la preţ preferenţial. Contractul mai conţine două condiţii: "proprietarii" trebuie să presteze 4 ore de muncă (intr-un sezon) pe păşunile din alpaj şi, important!, au dreptul de a-şi vizita oricănd "pupila", la "domiciliu".

Tendinţă generală

"Ideea de a inchiria vaci vine din Germania, de la Brienz" - ne-a povestit Jacques Bolay, astăzi administrator al proiectului. "Lui Michel i-a plăcut, a intrat mai intăi in programul lor, apoi şi-a creat propriul sistem. In 2004 am venit şi eu la el, curios să văd cum funcţionează. Am inchiriat o vacă şi… după aceea, am făcut un contract, prin care m-am angajat să mă ocup de toată partea informatică a proiectului." Ce inseamnă, de fapt, "Ma vache à moi"? "A pornit de la o incercare de a vinde produsele şi altfel decăt pe filiera clasică. Oamenii din cămpie sunt invitaţi la munte, să aibă contact cu fermierii, inchiriază o vacă, vin aici şi lucrează - de pildă, culeg (plivesc) de pe păşuni ierburile otrăvitoare - , văd cum se pregăteşte brănza şi are loc o «fidelizare» a citadinilor care ajung să cumpere brănză de la un anume fermier, pentru că ştiu in ce condiţii este preparată." In Pays d’Enhaut sunt mai mulţi beneficiari ai acestui program. "In luna iunie am organizat o intălnire a celor care au inchiriat vacile. S-au adunat 80 de persoane, din care numai unul era englez, ceilalţi fiind elveţieni. E o tendinţă generală in Elveţia. Se creează contacte intre omul de cămpie şi cel de la munte şi nu e de neglijat nici bucuria copiilor care descoperă universul fermei alpine."

O baie in zer

Inainte de a-l intălni in ferma lui din Elveţia, pe Michel Isoz l-am văzut… la televizor. Intr-un program de ştiri al canalului TV5, Michel a vorbit despre proiectul său intitulat "O baie in zer". In franceză, zerul poartă numele de "petit-lait". Puţină lume ştie că din 100 de litri de lapte se obţin 9 kilograme de brănză, un litru de smăntănă şi 90 de litri de zer. Inventivul fermier romand, după ce a consultat specialişti in cosmetică şi dermatologie, a iniţiat un program special: zerul rămas din două-trei zile este adunat intr-o "cadă" de lemn, iar femeile care doresc să aibă o piele fină - contra unei sume de franci elveţieni, desigur - vin să se scalde, sub cerul liber, in mijlocul păşunii, in baia astfel pregătită.

Röstis

Ingrediente: 8 cartofi mari, o ceapă, 200 g slănină afumată, două linguriţe de sare, o lingură de ulei, 50 g schinduf (sau "schinduc", plantă medicinală şi condiment).

Preparare: Cartofii se fierb din timp in apă cu sare şi se lasă să se răcească. Se curăţă şi se taie in bucăţi fine sau se dau pe răzătoarea mare. Intr-o caserolă se pun puţin ulei şi pulberea de schinduf, se adaugă ceapa (tocată), slănina (tăiată in feliuţe foarte subţiri). Se călesc puţin, după care se adaugă cartofii, se lasă să se aurească şi se dau deoparte.

Intre prieteni

Intr-una dintre zilele pe care le-am petrecut la ferma lui Michel Isoz aveam să aflăm exact in ce fel decurge această relaţie intre citadini şi vaci, relaţie pe care cineva o compara cu cea dintre un părinte şi copilul său adoptiv. După ce şi-au alintat văcuţa, deja un membru al familiei, Jean-Jacques Pashe şi soţia lui, alături de familia Bolay - Jacques şi Katy - , au fost invitaţi la masă.

×
Subiecte în articol: europa gurmanda