x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Macoveii stupilor

Macoveii stupilor

de Simona Chiriac    |    27 Iul 2005   •   00:00
Macoveii stupilor
CALENDAR GASTRONOMIC
Romanul este prevazator din fire. Nici nu s-a terminat inca vara (acusi incepe luna lui Gustar), de abia a fost strans graul de pe camp, ca au si inceput pregatirile pentru iarna si pentru viitoarea recolta.
In aceasta perioada se mergea la biserica si se lua apa sfintita cu care se stropeau gradinile, livezile si campurile pentru a fi ocrotite roadele viitoare de insecte, boli si grindina. Pe langa apa, se sfinteau si cateva spice de grau, de obicei cele mai frumoase si mai bogate. Apoi se desfaceau boabele si se amestecau cu cele care urmau sa fie semanate. Astfel, cateva boabe aveau puterea de a aduce paine pe masa si in anul care vine.

STUPI. Prima zi din august gazduieste o sarbatoare dedicata exclusiv stupilor. Anumite indeletniciri din aceasta zi au scopul de a asigura cel putin aceeasi cantitate de miere si in anul urmator. Macoveii stupilor, caci acesta este numele ei, s-a suprapus peste sarbatoarea crestina a Sfintilor sapte Mucenici Macabei. Acestia sunt pomeniti de catre ortodocsi pentru darzenia cu care au crezut in Dumnezeu, nelepadandu-se de credinta lor. Ei au refuzat sa manance carne de porc (aliment interzis de religia mozaica) si drept pedeapsa au fost supusi la chinuri groaznice.

Activitatea cea mai importanta din aceasta zi este strangerea mierii, dupa ce au fost scosi fagurii din stupi. Nu este bine sa fii lacom si sa iei chiar toata mierea. Trebuie sa le lasi si albinelor o cantitate suficienta pentru a trece cu bine de iarna. Tot acum se primenesc stupii si se muta in locul in care vor sta pana in primavara. Este bine ca in aceasta zi sa se adune cu totii in jurul mesei si sa se bucure de "recolta". Este firesc ca mierea sa fie vedeta in aceasta zi. Cu ea se indulceste vinul si tot cu miere se ung turtele proaspat scoase din cuptor. Lumanarile plamadite in aceasta zi vor fi cele mai bune si vor arde un timp indelungat.

URSI. Ziua de 2 august, numita Macoveiul ursului, cinstita asa cum se cuvine, prin oprirea oricarei activitati agricole, ii apara pe oameni de stricaciunile provocate de ursi. Se spune in popor ca in aceasta perioada ursii coboara chiar pana in sate, unde dau iama in recolte, si de cele mai multe ori omoara si oameni daca ii intalnesc in cale. Exista si o motivatie: turmele de vite se intorc de la munte, iar ursii nu mai au ce manca. Totusi, de multe ori, puterea ursului poate fi intoarsa in folosul omului. Cei calcati de urs primavara vor fi lipsiti de dureri de spate toata vara. Copiii sunt unsi cu untura de urs pe tot corpul pentru a creste la fel de puternici si sanatosi, iar pentru a-i vindeca de deochi, sunt afumati cu par de urs.

FURSECURI CU MIERE


  • INGREDIENTE: 4 oua, 400 g faina, 100 g zahar pudra, o lamaie, 200 g nuci, un praf de copt, scortisoara, unt, o lingura cu ulei, 250 g miere.
  • PREPARARE: Albusurile se bat spuma si se adauga zaharul putin cate putin, mierea, uleiul, nucile macinate, coaja de lamaie, scortisoara, praful de copt stins cu zeama de lamaie, galbenusurile si faina. Compozitia se toarna intr-o tava unsa cu unt. Se asaza in cuptor si se coace la foc potrivit. Se taie dupa ce s-a racit. Se pudreaza cu zahar sau se presara fulgi de cocos.
  • 27 iulie - 2 august
    Sfantul Mucenic Calinic

  • 27 M †Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon; Cuv. Antuza
  • 28 J Sf. Apostoli si diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
  • 29 V Sf. Mucenici Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mc. Teodota, cu fiii sai
  • 30 S Sf. Ap. Sila, Silvan, Crescent si Andronic; Sf. Mc. Iulita
  • 31 D Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci; Sfantul si Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
  • 1 L Scoaterea Sfintei Cruci; Sf. sapte Mucenici Macabei (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului)
  • 2 M Aducerea moastelor Sf. Intaiul Mucenic si Arhid. Stefan; Binecredinciosul Imparat Justinian
  • ×