Nuntile arabesti isi pastreaza traditiile si in Romania, chiar daca miresele sunt romance. Situatia e mai complicata cand se pune problema meniului de nunta: neamurile mirelui vor mancare arabeasca, iar ale miresei - romaneasca. Solutia de compromis: meniu romanesc si arabesc la aceeasi nunta.
OANA ANTONESCU
Restaurantul "Sahara" este unul dintre cele trei localuri din Bucuresti care organizeaza nunti cu specific arabesc, dar este singurul care ofera mesenilor romani meniul clasic, cu sarmalute. Gabriela Budan, directorul restaurantului, a organizat atat nunti arabesti, cat mai ales romano-arabe, adica el - arab si ea - romanca, dar niciodata ea de origine araba si el roman. Problemele apar cu rudele fetei, care nu pot sau nu vor sa guste din felurile de mancare care fac parte din traditia mirelui.
S-a intamplat exact asa cum ne asteptam: toti romanii au mancat garnitura, dar friptura a ramas intacta". Gustarea rece, pestele si sarmalutele raman in topul preferintelor romanilor.
De partea cealalta, arabii mananca un aperitiv compus din humus (pasta de naut), mutabal (salata de vinete cu tahina - un sos de susan - si iaurt), fatus (salata cu paine prajita) si tabule (salata de patrunjel cu rosii si burgul - grau sfaramat, pus in apa la umflat). Nu lipseste nici Kabenae (carne cruda de vita, condimentata), Musacalul (gratar mixt compus din kebab, pui, vita sau oaie) sau Mansaf-ul (orez cu carne si seminte de pin).
La capitolul prajituri, bucataria arabeasca este foarte generoasa.
Bucataria araba este, dupa cum se vede, una sofisticata si merita a fi incercata. "Tinerii sunt curiosi, ii tenteaza sa guste din mancarea noastra", este de parere Gabriela Budan, dar cei mai in varsta dintre romani nu accepta cu nici un chip o altfel de experienta culinara."