RETETA DE VEDETA
"In partea de vest a Africii, de unde vin eu, din Coasta de Fildes, exista o gastronomie fenomenala", ma introduce direct in subiect Marie Danielle.
Pielea-i bruna luceste razboinic in bronzul amurgului. Daca ignor costumul la dunga pe care l-am imbracat (sunt doar in casa primului secretar al Ambasadei Danemarcei, iar sotia Domniei sale este, pe deasupra, si creatoare de moda!), m-as putea lasa dus catre taramuri indepartate, eu, prizonierul unor amazoane din vechime. Un prizonier, ce-i drept, fericit!
Statusem cateva minute in sufrageria-atelier. Probase cateva piese din noua ei colectie. Primisem deja invitatia la resedinta ambasadorului Danemarcei, unde avea sa se desfasoare mondenul eveniment al prezentarii, cand "ingerul blond", cum ii place gazdei mele sa-i spuna domnisoarei care rezistase "inteparilor din culpa" ale boldurilor romanesti (geloase, fara doar si poate!), isi strange aripile rasfirate de prezenta noastra si-si ia zborul catre Parnas-ul altori mesteri de vorbe (mai dibaci sau mai insistenti decat mine!). Cu Templul Modei in cap, dar cu foamea in pantece, par pesemne teribil de nerabdator sa ma asez la o vorba si-o cana, nu cu vin, cu cafea. Dar, in fine. Sa nu lungim vorba, ca povestea-i faina. Asa ca, urechea palnie si ochiuâ cat mamaliga!
Baza pentru mancare. "Avem trei alimente de baza traditionale: fasolea, orezul si bananele. Dar lucrurile nu se prezinta chiar atat de simplu. Orezul, spre exemplu, folosit de regula ca garnitura la pui sau alte feluri de carne, traditional se serveste cu sos. Apoi, chilli, pentru ca la noi se mananca suficient de picant. Chiar si salata de ton pe care o pregatesc eu acum am asezonat-o traditional, ca sa zic asa, cu putina miere si sosul picant de la o cutie cu ton. In ceea ce priveste bananele, aici retetele sunt mult mai diversificate."
Explozii culinare
"Vorbesc aici de un soi de banane foarte mari, numite «plantine», care pot fi folosite si verzi in mancare, dar care, coapte, atunci cand au o culoare aproape portocalie, functioneaza foarte bine ca desert, preparate in foarte multe feluri. Cand sunt inca necoapte, si evident nu sunt dulci, se fierb ca orice leguma si se adauga in mancaruri sau pot fi taiate rondele si prajite in ulei ca pe cartofi. Dupa ce s-au copt, la sase-sapte zile dupa ce au fost culese, prin acelasi mod de preparare asemanator cu cel al cartofilor prajiti, se obtine un desert foarte apropiat la gust bananelor prajite din bucataria chinezeasca. In plus, exista un moment al zilei asemanator acelui «five oâclock tea» englezesc si care la noi se cheama «goutû. Este momentul unei gustari care se serveste in jurul orei 16:00, la jumatatea intervalului dintre pranz si cina. Iar bananele coapte prajite ocupa aici un loc de cinste si se servesc impreuna cu peste fript si chilli. Acest fel de mancare se numeste «alouc"» si toata Africa il cunoaste. Si vei vedea oriunde pe continent negustori vanzand in plina strada preparate specifice acestui goutÃ. De la bananele prajite la paine dulce pe care poti pune orice. In felul asta este, daca vrei, un fel de fast-food specific african.
Citește pe Antena3.ro
|
SALATA DE TONPentru o reteta ca la Marie Danielle avem nevoie de trei cutii cu ton, de preferinta una dintre ele picanta, patru-cinci castraveti murati de dimensiuni medii, doua rosii, o ceapa marisoara, doi cartofi fierti, doua oua fierte, ulei de masline, iaurt, miere de albine, sare si piper. In primul rand se taie cartofii cubulete. Se incinge tigaia si se parlesc putin, stropindu-se in acelasi timp cu putina miere si se pun intr-un bol. Se taie restul de legume si oul tot in cubulete si se amesteca si cu cartoful deja preparat. Se adauga cutiile cu ton, se condimenteaza si se amesteca din nou. Apoi iaurtul, urmand acelasi tratament ametitor. Se poate servi imediat, dar de preferinta e bine sa se lase salata un timp la rece. |
| ||
FARA COMPROMISURI |