x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

25 Ian 2005   •   00:00

26 ianuarie 2005
Stimata redactie,

Va scriu tocmai de la Iasi, in primul rand din dorinta de a va felicita pentru suplimentul pe care il editati. In al doilea rand, as vrea sa va multumesc pentru atentia pe care o acordati bucatelor din acest colt de tara. Ma bucur sa aflu ca preparatele moldovenesti au mare cautare. De aceea, va trimit si eu o reteta pe care am mostenit-o de la mama: parjoale moldovenesti. Ingrediente: un kg de carne macra, o ceapa, un morcov, un cartof, o felie de paine, un ou, 10 ml ulei, doua linguri de pesmet, sare, piper, verdeata tocata. Se prepara in felul urmator: se alege carnea (de vita, porc sau miel) mai grasuta, se spala, se scurge de apa si se da prin masina de tocat, impreuna cu ceapa tocata si usor calita si painea stoarsa bine. Cine doreste poate toca o data cu carnea morcovul si cartoful, astfel parjoalele sunt mai fragede. Este de preferat ca tocatura sa fie data prin masina de doua ori. Se amesteca in compozitie oul, se potriveste de sare, de piper si se pune verdeata. Se ia cu lingura tocatura, se da prin pesmet, se turteste cu mana, dandu-i-se forma dorita si se prajeste bine, pe ambele parti, in ulei incins. Va multumesc anticipat! Numele meu este Valeria Astaniloaiei din Iasi.

Dragi redactori,

De cand a aparut suplimentul Jurnalul de Bucatarie, celelalte reviste de specialitate nu isi mai gasesc rostul. Si pagina aceasta in care faceti posibil ca domnii si doamnele gospodine sa discute este extraordinara. Indiferent daca sunt critici sau laude, sunt binevenite. Numele meu este Crina Vasiliu si sunt dintr-o comuna din judetul Prahova. Revista dumneavoastra pentru gospodine este tot ce ne trebuie ca sa ne umplem zilele de iarna. Vreau sa va trimit si eu o reteta de ciorba, mai ales ca pe frigul de afara avem nevoie de o ciorba fierbinte, sa ne incalzim. Ciorba grasa: Ingrediente: un kg carne de vitel, un kg fasole verde, 300 gr sunculita afumata - tocata marunt, 100 gr ceapa - tocata marunt, doi morcovi - tocati rondele, o tulpina de telina - tocata marunt, o lingura de faina, 4 rosii descojite si tocate, unt sau ulei, sare, piper, boia dulce de ardei, vegeta. Mod de preparare: intr-o oala, se pune carnea sa fiarba in apa rece, cu putina sare. Se spumeaza, si cand este fiarta pe jumatate se adauga fasolea. Se lasa impreuna sa fiarba la foc domol, pana cand atat carnea, cat si fasolea s-au fiert si se adauga rantasul. Acesta din urma se face astfel: intr-o cratita se pun sunculita, uleiul (sau untul) si zarzavatul sa se caleasca. Dupa ce s-au inmuiat, se pun faina si boia dulce de ardei si se stinge cu zeama in care a fiert fasolea, se adauga si rosiile, lasandu-se sa mai fiarba impreuna la foc potrivit 5-10 minute. Se adauga rantasul la ciorbita, se potriveste de sare si, dupa 10 minute, se stinge focul, lasand oala cu ciorba fara capac pana se raceste.

Scumpa redactie,

Nimic nu este mai frumos decat impletirea sufletului cu bucataria. Vorba aceea: "Dragostea trece prin stomac". Si eu, gatind din retetele voastre si citindu-va in fiecare miercuri, am prins drag de voi. De aceea vreau sa contribui si eu la revista voastra macar, asa, cu o reteta. Un dulce, mai exact. Tarta cu prune uscate. Pentru a o prepara aveti nevoie de 750 gr prune uscate fara samburi, ceai aromat, 200 gr marmelada. Se face in felul urmator: prunele se taie in bucati mici si se pun sa se inmoaie in ceai fierbinte. Se rastoarna apoi in strecuratoare si se lasa sa se scurga bine. Untul se framanta cu faina pana cand avem un aluat ce se poate intinde. Se lasa 20 de minute la rece, dupa care se intinde din 2/3 din el o foaie rotunda care se pune in forma de tarta. Se intinde marmelada, iar peste aceasta se pun prunele. Din resturile de aluat se face un grilaj care se unge cu galbenus. Prajitura se coace 35 de minute. O puteti servi calda sau rece, cu frisca. In speranta ca prajitura mea v-a placut, va adresez cele mai bune ganduri, Maria Voicu, Rosiorii de Vede, Teleorman.
×