x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniuri cu timbru

Meniuri cu timbru

11 Ian 2005   •   00:00

12 ianuarie 2005
Click pentru a mari imaginea
Dragele mele prietene,
Imi permit sa va spun asa, pentru ca simt ca sunt foarte apropiata de voi. Iar acest lucru se datoreaza faptului ca voi ma insotiti in bucatarie aproape in fiecare zi. Si pentru ca imi sunteti asa bune prietene, o sa va dau si eu o reteta la care tin foarte mult si care merge de minune dupa potolul de Sarbatori. Este o salata de ciuperci cu oua si parmezan. Aveti nevoie de 200 gr de ciuperci, 4 oua, 100 gr de parmezan, o ceapa de apa, un morcov, o telina, 2-3 linguri cu untdelemn, doua linguri cu otet si sare. Ciupercile se curata, se spala bine si se pun la fiert in apa clocotita cu sare si otet. Dupa 15 minute se scot si se taie bucati. Ouale se fierb tari si se toaca marunt, dar trebuie sa pastrati un ou fiert pentru garnitura. Parmezanul, ceapa, morcovul si telina se dau pe razatoare. Se amesteca bine ciupercile cu ouale, o parte din parmezan, ceapa, morcovul si telina si se stropesc cu untdelemn si putina zeama in care au fiert ciupercile, se sareaza si se amesteca apoi totul foarte bine. Puneti apoi intreaga compozitie in salatiera, presarati deasupra parmezan si ornati cu oul fiert ramas, taiat felii rotunde. Este usor si de preparat si pentru stomac. Am uitat sa ma prezint, numele meu este Cristina Bostan si sunt tocmai de la Orastie.

.

Click pentru a mari imaginea

Draga redactie,
Ma numesc Floarea Popescu si sunt din Braila. Pentru ca m-am intors de curand din Franta si am putut nu numai sa gust din minunatele preparate specifice acestei tari, ci si sa vad cum se pregatesc, m-am gandit sa le impartasesc si romanilor, prin intermediul revistei dumneavoastra. Este un fel de mancare atat de gustos, incat si pe mine, care sunt bucatareasa de o viata intreaga, m-a facut sa ma minunez de bucataria francezilor si sa-mi para rau ca nu m-am nascut acolo. Reteta se numeste Piept de rata "Saint Tropez" si este gata cam in trei sferturi de ora. Ingredientele sunt: 3 bucati de piept de rata, sare cu gust de usturoi, piper proaspat macinat, 60 gr de unt, 100 gr de burete galben, o ceapa frantuzeasca, o lingura cu supa de pasare si… punctul forte… o lingura cu frisca. Pieptul de rata se condimenteaza cu sare aromatizata si cu piper. 40 de gr de unt se incalzesc intr-o tigaie si bucatile de carne se prajesc cate patru minute pe ambele parti. Carnea prajita se scoate din tigaie si se pastreaza la cald. Buretele galben se taie in bucati, iar ceapa in cuburi. Restul de unt se pune in tigaie si se calesc in el buretele si ceapa. Se adauga supa de pasare, frisca, iar sosul se lasa sa scada putin. Pieptul de rata se taie in felii care se asaza in sos, se incalzesc impreuna si se servesc imediat.

.

Click pentru a mari imaginea

Scumpelor,
Sunt o moldoveanca, mare stiutoare in ale bucatariei, dar care se gandeste si la sanatatea si bunastarea familiei ei. De aceea ma straduiesc sa gasesc tot felul de retete de salate care sa fie si consistente, si fara prea multe grasimi, mai ales ca am o fata de 17 ani si, stiti cum e cu adolescentele… Ei bine, iata ce salata am descoperit de curand. Trebuie sa aveti la indemana o salata creata, 200 gr de costita, doua felii de franzela, 25 gr de unt, doua linguri cu ulei, o lingurita cu otet de mere, sare si piper, dupa gust. Costita se taie suvite subtiri si se prajeste cu o lingura de ulei pana cand se rumeneste usor. Se scoate pe un gratar, pentru a se scurge grasimea. Separat, se taie feliile de franzela cubulete, se asaza intr-o tava unsa cu unt si se rumenesc la cuptor cateva minute. Salata se spala sub jet de apa rece, se scurge bine de apa, se rupe bucati mari si se asaza pe o salatiera, alternand frunzele dupa culori, pentru un aspect cat mai placut. Se adauga bucatelele de costita amestecate cu crutoanele de paine si se stropesc cu un sos vinegreta preparat din ulei, otet, sare si piper, amestecate foarte bine. Se servesc imediat.
×