GURMANDUL IN BUCATE
Suntem obisnuiti sa servim clatitele la desert, umplute cu diverse gemuri sau cu ciocolata. In lume insa, clatitele sunt considerate aperitive, uneori chiar si fel principal de mancare, in functie de umplutura.
Din aceasta cauza au devenit populare in intreaga lume, inca din secolul al XV-lea. De atunci dateaza cea mai veche reteta de clatite, redactata in limba engleza.
DIN LUME. Pentru prepararea clatitelor, in majoritatea tarilor este folosita faina de grau, insa in Polonia sau Germania se prepara si clatite din cartofi. De asemenea, in Egipt, Canada sau Statele Unite ale Americii sunt folosite drojdia sau praful de copt, pentru a face clatitele mai pufoase.
In Franta s-a dezvoltat o adevarata industrie a clatitelor, aici existand restaurante specializate, unde se pot consuma aceste preparate cu cele mai diverse si mai sofisticate umpluturi, de la dulceata la fructe de mare.
In Canada si Statele Unite ale Americii, clatitele sunt servite la micul dejun si pot avea diverse umpluturi. Pentru olandezi, clatitele sunt foarte populare la cina, existand chiar si restaurante specializate care le servesc la masa de seara.
CLATITE CU PUI. Reteta propusa de noi este specifica Frantei. Deoarece preparatul este servit ca aperitiv, in compozitia clatitelor nu va intra zahar, iar laptele va fi inlocuit cu apa. Ingredientele necesare prepararii compozitiei pentru clatite sunt urmatoarele: doua oua, faina cat cuprinde, apa si un praf de sare. Pentru umplutura avem nevoie de 50 g piept de pui taiat julien, 50 g ciuperci taiate julien, 30 g porumb fiert, 20 g ardei gras rosu, 50 g smantana dulce, 50 g cascaval ras. Clatitele se prepara in mod obisnuit. Se bat ouale cu putina sare pana devin spuma, apoi se adauga faina alba putin cate putin pana se ingroasa compozitia, dupa care se toarna apa si se obtine compozitia lichida.
Pentru umplutura se amesteca pieptul de pui, ciupercile, porumbul si ardeiul gras rosu. Cu aceasta compozitie se umple clatita. Deasupra se presara cascavalul ras si smantana. Clatita se pune intr-o tavita si se baga in cuptorul incins la 200°C. Se lasa pentru cinci minute, dupa care se scoate si se serveste fierbinte. Alaturi se poate servi un pahar cu vin alb sec.
|
FESTIVAL LA MONEASAIn fiecare an in localitatea Moneasa, din judetul Arad, are loc un Festival al Clatitelor unde vizitatorii pot degusta o mare varietate de clatite. De asemenea, organizatorii pregatesc multe concursuri atractive. Una dintre aceste competitii a fost alegerea celui mai bun aruncator de clatite. Unul dintre participanti a aruncat clatita atat de sus, incat s-a oprit intr-unul dintre cei mai inalti brazi. De asemenea, ca si in celelalte editii, va fi ales cel mai bun bucatar care prepara clatite. |
Citește pe Antena3.ro
RETETE GEMENE
| ||
|
|
FRUCTEPe langa umpluturile din gemuri si dulceturi, carne si peste, clatitele mai pot fi umplute si cu fructe. Cele mai populare sunt bananele, aceasta umplutura fiind preferata de nord-americani. De asemenea, marul amestecat cu nuci si scortisoara poate fi si el considerat un amestec delicios pentru a umple clatitele. |