Bucuria de a dărui este uneori mai mare decît cea de a primi, iar dacă o facem cu discreţie, atunci dăm dovadă de nobleţe sufletească. Bomboanele, torturile, prăjiturile, turta dulce, dar şi sticlele de vin şi şampanie sînt cadourile “cu gust” pe care le putem oferi celor dragi.
Bucuria de a dărui este uneori mai mare decît cea de a primi, iar dacă o facem cu discreţie, atunci dăm dovadă de nobleţe sufletească. Bomboanele, torturile, prăjiturile, turta dulce, dar şi sticlele de vin şi şampanie sînt cadourile “cu gust” pe care le putem oferi celor dragi. Este foarte important să potrivim cadoul cu persoana şi evenimentul la care mergem. Copiilor le putem dărui cutii cu bomboane sau diverse “figurine” dulci. Însă trebuie să le evităm pe cele cu prea multă cacao şi multe E-uri. Cutiile de bomboane sînt cadourile ideale şi pentru soţie, iubită sau prietenă. Dacă mergem în vizită la părinţi, îi putem dărui mamei prăjituri sau ciocolată, iar tatălui o sticlă de vin.
Torturile şi şampania se dăruiesc doar la ocazii deosebite, cum ar fi aniversarea, Paştele, Crăciunul sau Anul Nou. Cel care va primi darul îl va desface în faţa musafirului şi nu îi va strica bucuria, protestînd că e prea scump. Cadourile culinare se servesc de obicei şi musafirilor care le-au adus. O altă regulă este să ne interesăm mai întîi de gusturile gastronomice ale unei persoane şi abia apoi să cumpărăm un astfel de cadou. În cazul în care am primit totuşi un dar care nu ne place, e bine să ne ascundem nemulţumirea. Şi să nu uităm că un cadou valorează cît două dacă este oferit la timp, adică în ziua în care are loc evenimentul.
Împachetarea artistică
Pentru a mări valoarea afectivă a unui dar, acesta trebuie să fie împachetat cît mai frumos. În comerţ există numeroase cutii şi punguţe de împachetat, dar dacă nu reuşim să cumpărăm sau vrem ca unui cadou să îi dăm o notă personală, putem confecţiona ambalajul singuri. Pe hîrtie albă sau colorată putem lipi din loc în loc steluţe sau brăduţi, dacă dăruim cadoul iarna, fluturi şi flori, dacă mergem în vizită primăvara sau vara, frunze şi fructe, toamna, decupate din staniol sau hîrtie colorată. Dulciurile se pot pune în pungi transparente de plastic, care se leagă la gură cu un şnur de mătase. Cînd se face nodul se pot prinde crenguţe de brad sau de salcie, în funcţie de ocazie. Tot pentru dulciuri se pot face cornete din carton, învelite în hîrtie colorată.
Dacă darul respectiv este deja într-o cutie, aceasta se poate orna prin metoda colajului. Florile naturale se potrivesc foarte bine cu darurile culinare, dar trebuie să evităm florile prea mari sau prea pretenţioase. Ele se oferă întotdeauna fără ambalaj. Odată primite, trebuie puse într-un vas cu apă, demonstrînd astfel dragostea pentru flori şi respectul pentru cel care ni le-a oferit.