x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Mici cadouri culinare

Mici cadouri culinare

30 Apr 2008   •   00:00

Bucuria de a dărui este uneori mai mare decît cea de a primi, iar dacă o facem cu discreţie, atunci dăm do­vadă de nobleţe sufletească. Bomboa­ne­le, torturile, prăjiturile, turta dul­ce, dar şi sticlele de vin şi şampanie sînt ca­do­urile “cu gust” pe care le putem oferi ce­lor dragi.

Bucuria de a dărui este uneori mai mare decît cea de a primi, iar dacă o facem cu discreţie, atunci dăm do­vadă de nobleţe sufletească. Bomboa­ne­le, torturile, prăjiturile, turta dul­ce, dar şi sticlele de vin şi şampanie sînt ca­do­urile “cu gust” pe care le putem oferi ce­lor dragi. Este foarte important să po­­trivim cadoul cu persoana şi evenimen­tul la care mergem. Copiilor le pu­tem dă­rui cutii cu bomboane sau diverse “fi­gu­rine” dulci. Însă trebuie să le evităm pe cele cu prea multă cacao şi multe E-uri. Cutiile de bomboane sînt cadou­ri­le ideale şi pentru soţie, iubită sau prie­­tenă. Dacă mergem în vizită la pă­rinţi, îi putem dărui mamei prăjituri sau cio­co­­lată, iar tatălui o sticlă de vin.

 

Tortu­rile şi şampania se dăruiesc doar la ocazii deosebite, cum ar fi aniversa­rea, Paştele, Crăciunul sau Anul Nou. Cel care va primi darul îl va desface în fa­­ţa musafi­rului şi nu îi va strica bucuria, protestînd că e prea scump. Ca­do­u­ri­le culinare se servesc de obicei şi mu­sa­­firilor care le-au adus. O altă regulă este să ne interesăm mai întîi de gustu­ri­le gastronomice ale unei persoane şi abia apoi să cumpărăm un astfel de ca­dou. În cazul în care am primit totuşi un dar care nu ne place, e bine să ne ascundem nemulţumirea. Şi să nu uităm că un cadou valorează cît două dacă este oferit la timp, adică în ziua în care are loc evenimentul.

 

 

Împachetarea artistică

Pentru a mări valoarea afectivă a unui dar, acesta trebuie să fie împachetat cît mai frumos. În comerţ există nu­me­roase cutii şi punguţe de împachetat, dar dacă nu reuşim să cumpărăm sau vrem ca unui cadou să îi dăm o notă personală, putem confecţiona ambalajul singuri. Pe hîrtie albă sau colorată pu­tem lipi din loc în loc steluţe sau brăduţi, da­că dăruim cadoul iarna, fluturi şi flori, dacă mergem în vizită primăvara sau vara, frunze şi fructe, toamna, decupate din staniol sau hîrtie colorată. Dul­ciurile se pot pune în pungi transpa­rente de plastic, care se leagă la gură cu un şnur de mătase. Cînd se face nodul se pot prinde crenguţe de brad sau de sal­cie, în funcţie de ocazie. Tot pentru dul­ciuri se pot face cornete din carton, în­velite în hîrtie colorată.

 

Dacă darul res­pectiv este deja într-o cutie, aceasta se poate orna prin ­me­toda co­lajului. Flo­rile naturale se potrivesc foarte bine cu darurile cu­li­nare, dar tre­buie să evi­tăm florile prea mari sau prea preten­ţi­oa­se. Ele se ofe­ră întotdea­una fără am­balaj. Odată pri­mite, trebuie puse în­tr-un vas cu apă, demonstrînd astfel dra­gostea pentru flori şi respectul pentru cel care ni le-a oferit.

×
Subiecte în articol: bunele maniere