x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Modernizarea traditiei

Modernizarea traditiei

de Veronica Guzun    |    01 Dec 2005   •   00:00
Modernizarea traditiei

Oricat de mult ai sti, totdeauna mai ai ceva de invatat. 40 de bucatari experti romani s-au adunat la un seminar de noi tendinte in bucataria internationala, organizat la Bucuresti.

Oricat de mult ai sti, totdeauna mai ai ceva de invatat. 40 de bucatari experti romani s-au adunat la un seminar de noi tendinte in bucataria internationala, organizat la Bucuresti.

Timp de cinci zile, cei mai buni bucatari romani din toata tara au redevenit ucenici, si-au luat notite, au experimentat, au gresit, au luat-o de la capat. Indrumatorul lor a fost bucatarul expert olandez Wynand Vogel, membru in Juriul WAX (Asociatia Mondiala a Bucatarilor). Programul s-a desfasurat prin cofinantare de catre Autoritatea Nationala pentru Turism si Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor, iar seminariile s-au tinut la Tourism, Hotel, Restaurant Consulting Group (THR CG).

"E pentru prima oara cand avem un expert international la aceste seminarii. Ne-am propus sa facem un studiu comparat intre bucataria moderna si cea traditionala, de aceea am abordat materii prime mai putin uzitate in bucataria romaneasca", ne-a declarat Constantin Luca, director de studii la THR CG.

PROGRAM. In prima si ultima zi a evenimentului au fost organizate niste seminarii tinute de Wynand Vogel, in celelalte trei zile cursurile practice au avut loc in bucatarie. Dimineata expertul olandez a prezentat cate un preparat international pe baza de porc, peste, rata (muschi de porc cu prune uscate, somon cu palarie de cartofi, piept de rata cu foie gras in sos caramel si sos de mere), iar dupa-amiaza un expert roman a pregatit cate un fel de baza sau platou traditional romanesc. "Am incercat sa punctam cateva proceduri de realizare de preparate culinare romanesti la standarde internationale. Sa modernizam traditia. Este o abordare diferita a alimentelor, in functie de proprietatile lor, pentru a elimina anumite deficiente din unele practici culinare specifice bucatariei romanesti", ne-a explicat Gabriela Berechet, sef gastrotehnica THR CG.

Retetele si ingredientele nu au fost alese la intamplare. "Cu preparatele pe care le-am prezentat am luat medalii de aur la diferite concursuri internationale", ne-a declarat Wynand Vogel.

PARERE. Bucatarul olandez nu este pentru prima data in tara noastra. Acum cativa ani, el a antrenat echipa nationala a Romaniei pentru olimpiada de bucatari de la Ehrfurt (Germania). "Cunosc foarte bine specificul bucatariei romanesti, de aceea imi este simplu sa dau indicatii. Preparatele voastre traditionale se pregatesc din ingrediente extrem de sanatoase, insa se fac greseli cand sunt gatite", ne-a spus Vogel. El afirma ca bucatarii locali exagereaza cu tratarea termica a preparatelor.

"Nu exista secrete in bucatarie, trebuie doar sa gandesti bine ceea ce faci si sa ai o baza de cunostinte de la care sa pornesti", considera expertul olandez.

SCHIMBARI
"Gastronomia este ca si moda, se schimba foarte repede, asa ca intotdeauna ai ce invata" - Filip Traian, bucatar-sef la un restaurant din Targu-Mures

SCOP
"Ne-am propus sa facem un studiu comparat intre bucataria moderna si cea traditionala" - Constantin Luca, director de studii THR CG
×
Subiecte în articol: gastronomie