x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Musaca din 4 C

Musaca din 4 C

de Veronica Bectas    |    21 Sep 2008   •   00:00
Musaca din 4 C

Copiii! Ciudăţenii care îţi mănîncă zilele. Dacă nu-I ai, viaţa n-are nici un sens. Dacă îi ai… să-ţi fie de bine, aşa-ţi trebuie! Să nu te aud că te plîngi!

Copiii! Ciudăţenii care îţi mănîncă zilele. Dacă nu-I ai, viaţa n-are nici un sens. Dacă îi ai… să-ţi fie de bine, aşa-ţi trebuie! Să nu te aud că te plîngi!


Iulia, fata unei vecine, sa prezentat la mine aseară, cu rugămintea să o ajut să pregătească ceva de mîncare. Ai ei nu sînt acasă şi pînă luni n-are nimic de pus pe masă. Pentru că o cunoş team pe mamă-sa, am acceptat să o ajut şi ne-am înfiinţat în fa- ţa frigiderului ei, pentru o prospectare atentă. În afară de un kilogram de cartofi, două cutii mici cu ciuperci, trei cepe şi tot “cam” 750g carne tocată de porc nu era altceva. Am stabilit să preparăm o musaca.

Ne mai trebuia o legătură de mărar, una de pătrunjel şi un ou. Puştoaica a plecat ca din puşcă după cumpărături. Între timp, eu am pus cartofii la fiert, am tocat mărunt ciupercile şi ceapa. Iulia apăru cu o prietenă, curioasă nevoie mare. Ca să nu stea degeaba,le-am pus la spălat şi curăţat verdeaţa. Am pus carnea la înăbuşit, într-o cratiţă, cu un pic de ulei, spre oripilarea prietenei. Am înăbuşit bine carnea şi am amestecat- o cu ceapa, provocînd o vădită repulsie nasului delicat al celor două, care încercau să găsească un motiv ca să o şteargă din bucă tărie. Dar cum cartofii erau gata fierţi, i-am scurs şi i-am dat la un jet de apă rece, tocmai buni pentru a fi curăţaţi şi tăiaţi în felii subţirele şi rotunde de mînuţele cele fine ale fetelor. Strîmbîndu-se pe furiş, s-au apucat să cureţe cartofii folosind termenul de “extragere a pielii de pe cartofi”, discutînd cît mai codificat prin prescurtare de cuvinte. Cînd domnişoara mi-a cerut reţeta, cu un ton ironic, i-am spus că nu avea cum să scrie, întrucît avea Ex. Mem. Sup. Mur. Rest. Pi. Ră. Ex. Cart., adică, extremităţile membrelor superioare murdare de resturile de piele rămase de la extragerea acesteia de pe cartofi. Apoi, mi-am văzut de treabă şi am pus musacaua la cuptor.

Fetele au zbughit-o în sufragerie ofuscate. După vreo jumătate de oră am turnat deasupra oul bătut şi am dat vasul la cuptor pentru alte 15 minute. Musacaua era gata. Am strigat-o pe Iulia şi i-am zis: “Spune-i prietenei tale că aceasta este o musaca din 4 C cu M.P. şi O, care se face în 45 min. la Cup. la F. Potr. Dacă ştie care sînt cei 4 C, poţi să-i dai şi ei o porţie. Poftă bună!”. Şi-am plecat.

×
Subiecte în articol: bucataria de week-end