Munte, campie, ocean... Incasi, spanioli, europeni, asiatici... Toate acestea si-au pus amprenta asupra bucatariei peruane, cu tot ce inseamna ea: preparate, obiceiuri culinare, mod de a manca.
|
AMESTEC. Combinatiile de ingrediente fac deliciul bucatariei peruane
|
IUTE. Cele mai intalnite ingrediente in bucataria peruana sunt orezul, cartofii, carnea de pui, porc, miel sau peste. Multe dintre mancaruri includ si o varietate de "aji" - ardei iute peruan. Majoritatea au denumiri care sunt imposibil de tradus in alte limbi. Mai mult decat atat, aceste specii de ardei nu se gasesc decat in Peru, si de aceea sunt imposibil de preparat in alta parte. Carnea de pui, porc sau miel au fost introduse in Peru acum 500 de ani, cand spaniolii au venit pe aceste teritorii. Cartofii, insa, au fost gasiti de conchistadori aici si imprastiati prin toata lumea.
OBICEIURI. Masa se serveste la aceleasi ore ca nord-americanii: pranzul la ora 13:00 si cina intre 19:00 si 20:00. La ora 5:00 dupa-amiaza se serveste o gustare - lonche. Restaurantele, de obicei, deschid la ora pranzului si inchid la 11:00 noaptea. Restaurantele de lux au incluse in nota de plata un bacsis de 18% daca platiti cu cartea de credit. Daca platiti cash, scapati de aceasta povara. In restul localurilor, este nornal sa lasati intre 5% si 10% din nota de plata ospatarului daca sunteti multumiti de serviciile oferite.
Restaurantele care servesc fructe de mare sunt preferate de cei care merg sa serveasca pranzul sau in ocazii deosebite, pentru ca aici se servesc toate tipurile de fructe de mare. Pestele este atat de iubit de peruani, incat in luna noiembrie se organizeaza un festival international dedicat preparatelor din fructe de mare si peste.
Citește pe Antena3.ro