x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Nota 10 elevilor care au o alimentaţie sănătoasă!

Nota 10 elevilor care au o alimentaţie sănătoasă!

19 Sep 2007   •   00:00

O dată cu inceperea şcolii, grijile părinţilor se inmulţesc. Pe lăngă intrebări de genul "cu ce se imbracă şcolarul", "ce rechizite ii sunt necesare?", "ce mijloc de transport va lua pănă la şcoală?"

O dată cu inceperea şcolii, grijile părinţilor se inmulţesc. Pe lăngă intrebări de genul "cu ce se imbracă şcolarul", "ce rechizite ii sunt necesare?", "ce mijloc de transport va lua pănă la şcoală?", apare şi o problemă foarte importantă: ce alimentaţie trebuie să urmeze copilul pentru a da cel mai bun randament şcolar. O alimentaţie raţională ar fi răspunsul. Şi aceasta se realizează dacă ţinem cont de ce, căt şi cănd mănăncă şi, nu in ultimul rănd, cum gătim pentru a mănca sănătos copilul nostru. Trebuie de asemenea să se ţină seama de personalitatea copiilor, de gusturile lor, de transformările, posibilităţile digestive şi de nevoile nutritive, pe etape de vărstă. Fără a ajunge la monotonia alimentară, oferindu-le copiilor numai ce le place, fără a li se impune un regim alimentar, pe care nu-l doresc, alimentaţia copiilor va fi aşadar variată, corectă şi plăcută.

In familie

Părinţii trebuie să fie foarte bine informaţi cu privire la nevoile alimentare ale copilului. Intre 7 şi 12 ani un copil are nevoie de aproximativ 2.500 calorii pe zi, ceea ce inseamnă proteine, lipide şi glucide. Dintre alimentele care conţin proteinele cu valoare biologică mare fac parte carnea şi derivatele ei, laptele, brănzeturile şi ouăle. Lipidele vor fi acoperite pe de-o parte de grăsimile de constituţie şi, pe de altă parte, de grăsimile alimentare. Iată căteva grăsimi de origine animală care sunt indicate copilului: unt, smăntănă, frişcă. Necesarul de glucide va fi acoperit de păine, făinoase, legume: cartofi, rădăcinoase, roşii, ardei, castraveţi şi multe fructe, de preferinţă crude. Raţia de glucide se va completa cu zahăr şi produse zaharoase, in cantitate de maximum 50 g pe zi. Fiecare mamă ştie deja că măncarea trebuie să fie căt mai variată şi apetisantă, condimentată moderat, evităndu-se alimentele prea sărate sau prea iuţi. Este important să se evite măncărurile prăjite in grăsime incinsă. De asemenea, părinţii trebuie să se informeze in ceea ce priveşte produsele alimentare de pe piaţă, citind etichetele şi documentăndu-se cu privire la E-urile care sunt atăt de dăunătoare organismului. Rubrica zilnică "Ce bem, ce măncăm" din Jurnalul Naţional este un ghid bun pentru părinţii care vor să inţeleagă ce e bine să mănănce şi ce trebuie să evite copiii lor.

Regulile mesei

In cei şapte ani de acasă, copiii invaţă să respecte orele de măncare şi află că in timpul mesei există anumite reguli ce trebuie respectate, cum ar fi spălatul pe măini obligatoriu inainte de masă, spălatul pe dinţi după ce a măncat, mestecarea alimentelor un timp suficient pentru a uşura munca celorlalte segmente ale tubului digestiv. Este important, pe căt se poate, să se ia masa impreună cu ceilalţi membri ai familiei, de la care vor invăţa o serie de reguli de comportare civilizată la masă. Nu i se va face copilului observaţie la masă, pentru că ar putea determina tulburări digestive. Pentru elevii care invaţă dimineaţa se va acorda o deosebită atenţie micului dejun şi gustării de dimineaţă. Pentru cei care invaţă după-amiază, prănzul se va servi cu cel puţin o jumătate de oră inainte de a pleca la şcoală.

Educaţia la şcoală

Şcoala contribuie şi ea la educarea copiilor in ceea ce priveşte regulile de igienă alimentară, nutriţia sănătoasă şi invăţarea unor tehnici simple de preparare a cătorva alimente, cum ar fi sandvişuri simple, salată de fructe sau suc natural, prin orele de educaţie tehnologică cu temă gastronomică sau prin programe şcolare, cum ar fi "Şi eu mănănc sănătos" sau "Mic dejun cu cereale", programe derulate la clasele a III-a, respectiv a IV-a. Elevii trebuie invăţaţi de mici să prefere cerealele in locul cipsurilor, fructele in detrimentul bomboanelor şi al biscuiţilor ce conţin numeroase E-uri.

Meniu pentru o zi

Un copil este bine să aibă cinci mese pe zi.

Dimineaţă: lapte, o felie de păine intermediară cu unt şi şuncă şi una cu dulceaţă;

Gustarea: un ou, un măr;

Prănz: supă de pasăre cu găluşte de griş, ardei umpluţi, cu smăntănă şi păine intermediară, tartă cu fructe;

Gustare: iaurt cu cereale;

Cină: friptură inăbuşită de pasăre cu piure de cartofi cu unt, salată de roşii, compot de caise sau nectar.

Trenuleţ din pandişpan

Ingrediente: 5 ouă, 150 g zahăr,

130 g făină albă, 20 g unt, un pliculeţ cu zahăr vanilinat, coaja de la o lămăie sau o portocală rasă, zahăr pudră.

Preparare: Gălbenuşurile se bat cu zahărul pănă se face o cremă. Se adaugă făina, zahărul vanilinat şi coaja de lămăie sau portocală care se dă pe răzătoare. Albuşurile se bat separat şi se adaugă peste compoziţie, amestecăndu-se uşor. Se unge tava cu unt, apoi se toarnă compoziţia. Se introduce la cuptor la temperatură moderată. Pentru a obţine diverse figurine, se modelează pandişpanul, dar numai după ce s-a răcit. Astfel puteţi obţine un trenuleţ, pe care il pudraţi cu zahăr.

×
Subiecte în articol: bucataria copiilor