x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Noutatea traditiei romanesti

Noutatea traditiei romanesti

de Cristina Catana    |    Andrada Floria    |    28 Dec 2004   •   00:00

REVELION ROMANESC
Sa vorbim despre un Revelion romanesc ar putea parea banal. Fiecare dintre noi il traim an de an, in fiecare dimineata de Anul Nou mancam ciorba de potroace, gospodinele stau de fiecare data in bucatarie cu cateva zile inainte pentru a avea o masa cat mai bogata. Si totusi, nu este redundant. Vrem sa ne amintim de emotia sarbatorii din anii ce au trecut, cand am fost la prietenii nostri cei mai apropiati cu care am ciocnit o cupa de sampanie. Ne aducem aminte ce a pregatit gazda noastra sau ce meniu ne-a facut sa trebaluim prin bucatarie. Dar cele mai frumoase sunt emotiile pe care le traim si anecdotele pe care momentul acesta le lasa in urma lui.  

Majoritatea romanilor prefera sa petreaca Revelionul in mod traditional. Cel putin in ceea ce priveste bucatele. Friptura de porc cu garnitura de cartofi si muraturi, salate, pateuri, alune, tort. Putini sunt cei care isi petrec ultima noapte din an la restaurant. Dar in cazul in care fac aceasta alegere, prefera ca totul sa fie foarte bine pus la punct si nu uita nici aici sa respecte traditia. Mancare multa, bautura cat cuprinde, muzica traditionala. Romanului ii place viata si face din orice petrecere un ospat pe cinste. Si nu uita de anul care vine. Isi pune bani in pahar sau in buzunare, ca sa fie bogat, se imbraca cu haine noi ca sa il gaseasca anul ce vine elegant si spilcuit si neaparat poarta ceva rosu - daca este posibil lenjeria intima - pentru a avea noroc.  

Dar sa revenim la masa, in jurul careia se invarte toata petrecerea de Revelion. Daca totul se petrece acasa, locatia este neaparat sufrageria. Se scot de la naftalina fetele de masa albe, se aduc seturile de tacamuri, de farfurii, de pahare puse la pastrare pentru evenimentele deosebite. Apoi, pe la ora 20:00 se pune friptura la cuptor, pentru ca invitatii sosesc de obicei in jurul orei 21:00.  

Pentru cei care merg la restaurant, munca este minima, dar nota de plata costisitoare. Tinuta, coafura, machiajul trebuie sa fie in concordanta cu evenimentul. Dar sa te asezi la masa, sa vina ospatarul sa iti aduca tot ce iti pofteste inima nu se compara cu nimic. La Restaurantele cu specific romanesc vin oameni din toate categoriile sociale, in cautarea unei schimbari. Atunci cand se face meniul, se tine cont de faptul ca fiecare are preferintele lui. Dar nu se uita ca este noaptea dintre ani. Se imbina traditionalul - mancaruri din carne de porc, cu modernul - design artistic, portii mai mici. Si la miezul noptii, oamenii sunt multumiti si inchina unul in cinstea celuilalt un pahar de sampanie.  

Sarbatoarea porcului
Pe un platou se asaza sorici, toba, lebar, caltabos, jumari, slanina, ceapa rosie si zacusca. Platoul poate fi decorat si cu rosii, iar bautura cea mai potrivita este palinca. .

Salata de cruditati cu pui
Cel mai important este sosul proaspat care se face din mustar, smantana, lamaie, sare, piper, putin zahar si patrunjel. .

Medalion de cerb carpatin
Muschiuletul de cerb carpatin se serveste cu un sos din ceapa, ardei gras, rosie decojita si ciuperci proaspete. .

Salata sefului bucatar
Antreul contine foarte multe cruditati: salata chinezeasca, boabe de porumb, ceapa rosie, telina si rosii. .

Inghetata Picasso
Ingrediente putine pentru efect maxim: oua, faina, zahar, inghetata de capsune si sos de vanilie. .


NEVOIA DE A FI ARTIST
Sa fii bucatar-sef la doar 28 de ani nu este un lucru simplu. Presupune ani intregi de munca, daruire si o motivatie puternica. In cazul lui Silviu Scornea, de la Restaurantul cu specific romanesc
La Mircea Macelarul, aceasta munca a inceput de la 14 ani. A fost mai intai nevoia, apoi incetul cu incetul, a aparut pasiunea. Recunoasterea muncii a fost principalul imbold care l-a determinat sa faca din meseria pe care o practicase la inceput doar pentru bani, o arta. Si rezultatele nu s-au lasat asteptate. Cel mai important dintre ele este participarea anul acesta la Olimpiada Gastronomica de la Berlin. Regretul lui cel mai mare este ca operele de arta pe care le face sunt perisabile. Isi aminteste cu regret cum un alt participant la olimpiada a lucrat 4 zile la un tort, juriul l-a vazut si... gata!

×