x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O curiozitate pretioasa

O curiozitate pretioasa

30 Sep 2004   •   00:00

Homarul, considerat in trecut mancarea saracilor, este astazi printre cele mai scumpe delicatese in bucatariile lumii.

OANA ANTONESCU

Crustacee de apa sarata, homarii se gaseau din abundenta in America de Nord, in vremea in care europenii s-au stabilit pe acest continent. Pentru ca erau usor de cules, homarii erau o mancare frecventa pentru locuitorii americani din Maine.

RASPANDIRE. Pana in 1840, pescarii comercializau homarii pe toate continentele, astfel ca in toate marile orase ale lumii se putea servi acest fel de mancare. 20 de ani mai tarziu, crustaceele se imputinasera atat de mult incat a fost nevoie de masuri stricte de conservare a speciei. Productia de homari a fost suplimentata cu importuri din Mexic, Australia, Africa de Sud si America de Sud. Cea mai mare cantitate de homari vine astazi din Canada. Homarii pescuiti in Maine aveau dimensiuni foarte mari, de pana la 20 de kilograme, pe cand cei comercializati astazi nu cantaresc mai mult de 500 grame, maximum un kilogram.

PASTRARE. Homarul este gustos numai daca este proaspat sau congelat pentru ca se descompune foarte repede. Atunci cand serviti la restaurant un homar intreg trebuie sa tineti seama de cateva semne: ochii trebuie sa straluceasca, carnea sa fie tare, aroma placuta si coada incovoiata (semn ca a fost gatit cat era inca viu).

Homarul decongelat trebuie gatit si consumat in maximum doua zile. Atunci cand cumparati un homar viu, el poate fi pastrat intr-un vas cu apa sarata pentru maximum cinci zile. La temperatura camerei nu trebuie tinut pentru mai mult de o jumatate de ora, iar intr-un vas cu apa dulce cu siguranta ca nu va supravietui.

PREPARARE. Cea mai buna metoda de gatit homari este ca acesta sa fie inca viu pana in momentul in care este bagat in vasul cu apa clocotita. Mai exista si alte variante daca aceasta metoda nu este agreata: se poate baga in congelator cu o ora inainte de a fi gatit sau se poate taia in zona de sub ochi. Se fierbe timp de o jumatate de ora intr-un vas mare, in care sa fie scufundat in intregime. Daca este fiert prea mult, carnea se intareste, de aceea trebuie scos imediat ce culoarea sa devine opaca.

Homarul are carnea cea mai dulce dintre toate crustaceele, insa cu cat este pastrat mai mult, cu atat se diminueaza gustul dulce. Cei doi clesti sunt de dimensiuni diferite, dar carnea este mai moale si mai dulce in cel mai mic dintre ele. Daca doriti sa incercati o asemenea delicatesa, o puteti gasi in restaurantele de lux din Romania sau in cele cu specific pescaresc. O portie de 100 g ajunge sa coste 400.000 de lei, iar un homar intreg, care cantareste in medie 400 g, costa 2 milioane de lei.

RETETA

Una dintre cele mai bune retete de homar este "Termidor". Se fierbe homarul 30 de minute, cu boabe de piper negru. Apa in care se fierbe se pastreaza, iar carapacea se separa in doua si se indeparteaza carnea. Separat se prepara sosul Mornay (un sos Bechamel cu parmezan si galbenus de ou) care se amesteca cu mustar si cu carnea scoasa din carapacea homarului. Amestecul se baga in cochilie si se glaseaza cu ceapa tocata inabusita cu unt, stinsa cu vin alb si cu apa care a rezultat din fierbere. Ultima etapa: se baga la cuptor 40 de minute sau chiar o ora, in functie de marimea homarului. Se scoate si se orneaza cu cateva frunze de patrunjel.
×
Subiecte în articol: gastronomie