Homarul, considerat in trecut mancarea saracilor, este astazi printre cele mai scumpe delicatese in bucatariile lumii.
OANA ANTONESCU
Crustacee de apa sarata, homarii se gaseau din abundenta in America de Nord, in vremea in care europenii s-au stabilit pe acest continent. Pentru ca erau usor de cules, homarii erau o mancare frecventa pentru locuitorii americani din Maine.
RASPANDIRE. Pana in 1840, pescarii comercializau homarii pe toate continentele, astfel ca in toate marile orase ale lumii se putea servi acest fel de mancare. 20 de ani mai tarziu, crustaceele se imputinasera atat de mult incat a fost nevoie de masuri stricte de conservare a speciei. Productia de homari a fost suplimentata cu importuri din Mexic, Australia, Africa de Sud si America de Sud. Cea mai mare cantitate de homari vine astazi din Canada. Homarii pescuiti in Maine aveau dimensiuni foarte mari, de pana la 20 de kilograme, pe cand cei comercializati astazi nu cantaresc mai mult de 500 grame, maximum un kilogram.
PASTRARE. Homarul este gustos numai daca este proaspat sau congelat pentru ca se descompune foarte repede. Atunci cand serviti la restaurant un homar intreg trebuie sa tineti seama de cateva semne: ochii trebuie sa straluceasca, carnea sa fie tare, aroma placuta si coada incovoiata (semn ca a fost gatit cat era inca viu).
Homarul decongelat trebuie gatit si consumat in maximum doua zile. Atunci cand cumparati un homar viu, el poate fi pastrat intr-un vas cu apa sarata pentru maximum cinci zile. La temperatura camerei nu trebuie tinut pentru mai mult de o jumatate de ora, iar intr-un vas cu apa dulce cu siguranta ca nu va supravietui.
Citește pe Antena3.ro