x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O provocare vizuală

O provocare vizuală

de Carmen Dragan    |    07 Ian 2009   •   00:00

În luna decembrie, la Galeria Galateca, din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din Bucureşti, pictorul Florin Bârză ne-a invitat să pătrundem în lumea lui plină de mister. Expoziţia Capiteluri şi flori de boltă.




Picturi şi vitralii clasice

Pasiunea pictorului pentru vitralii este mai veche. "Vitralii am învăţat să fac înainte de a intra la Academia de Arte, lucrând alături şi sub îndrumarea lui Ion Brodeală la Catedrala «Sfântul Iosif» din Bucureşti. Nu abordez vitraliul ca un sticlar, ci ca un pictor. Mă preocupă culoarea şi dialogul acesteia cu lumina", a afirmat pictorul.

Criticul Marius Tiţa apreciază pictura lui Florin Bârză, deoarece "artistul alege să se exprime prin tehnica extrem de laborioasă şi încărcată de mistică a vitraliului. Asemenea constructorilor marilor catedrale, care au rămas în istorie prin geometria de piatră şi atmosfera de lumină filtrată a vitraliilor, pictorul caută să domine timpul şi să descopere adevărul. Din Evul Mediu, pe care îl descoperă cu uimirea sinceră a creatorului de frumos, artistul a ales nu poveştile cavalereşti, ci truda migăloasă a celui care modelează lumina şi culorile. Dacă tehnica este una tradiţională, practicată cu o acribie de breaslă medievală, subiectele sunt cât se poate de contemporane. Sunt protest, opinie, argument, reacţie, totul într-un social accentuat".

Bucatele pământului

Florin Bârză este un artist desăvârşit. Născut la 30 aprilie 1956 în Bucureşti, a absolvit Institutul de Artă "Nicolae Grigorescu" în 1988, la clasele profesorilor Marius Cilievici şi Ion Sălişteanu. A avut mai multe expoziţii personale de pictură şi grafică în ţară şi în străinătate, dar s-a făcut cunoscut şi ca pictor monumentalist (Biserica Ortodoxă din Odoreu, din Satu Mare, Biserica "Adormirea Maicii Domnului", din Bucureşti) sau ca autor de vitralii (Salonul Darclée – Hotel Sofitel, World Trade Center Bucureşti).

Balerine, arlechini, nuduri, cai, portrete şi icoane, dar şi splendide peisaje dâmboviţene dovedesc talentul pictorului. În categoria natură statică există o serie de 12 tablouri ce poartă denumirea de "Bucatele pământului". Coloritul impetuos alături de maroul pământului dau picturilor din această categorie o senzaţie de opulenţă.

"Nu abordez vitraliul ca un sticlar, ci ca un pictor. Mă preocupă culoarea şi dialogul acesteia cu lumina"
Florin Bârză - pictor

×
Subiecte în articol: cultura si piper