x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

O salată pentru post

0
16 Mar 2011 - 18:53
O salată pentru post

156594-bucate21-30-15.jpgDragii mei... de câteva zile am în casă un musafir pe cât de neaşteptat, pe atât de plăcut. A venit în vizită străbunica mea. Ce de îmbrăţişări, ce de pupici, ce de ciupituri de obraji. Cred că ticul ăsta cu ciupitul îl au toate bunicile sau străbunicile în sânge, altfel nu-mi pot închipui cum de sar toate ca un arc să te apuce de obraji. N-am nimic împotrivă să mă pupe... dar chiar să mă învineţească pe faţă? Nu sunt de acord cu acest lucru, dar treacă de la mine de această dată, că nu ne-am văzut de mult... cred că de astă toamnă, când m-am întors acasă de la ţară. Şi ce ne-am răsfăţat noi cu mâncăruri bune sâmbătă şi duminică, dar luni, când să-i pună Ana pe masă cana cu lapte cald... ce credeţi că ne spune străbunica? Că ea a intrat la post. Cum zici dumneata, post, post... dar ce este postul ăsta?

Păi... nu mai mâncăm carne, ouă, lapte sau brânză. Atunci... ce mai rămâne??? „Păi... legume, cum ce să mai rămână? Aşa că mie să-mi daţi mâncare de post”, zice străbunica. Apucă-te dar şi caută prin frigider, prin toate ungherele debaralei, prin dulapuri şi prin balcon. Ei bine... nu aveam nimic de post... preparat adică. A cumpărat bunicul nişte măsline, câteva legume de prin piaţă şi aşa a avut străbunica ce să mănânce la micul dejun. Pentru prânz, bunica a preparat o tocăniţă de cartofi aşa de bună... Dar la cină oare ce mai mâncăm?, mă întreb eu încet. Cum nu am mai gătit de mult şi străbunica nu m-a văzut încă „la treabă”, le-am spus tuturor că o să prepar eu cina. Bucurie mare pe ai mei: unu, că au scăpat de făcut mâncare, şi doi, că o să vadă şi străbunica mea ce nepot vrednic are.

 

Aventura unui preparat gustos
Am căutat prin cămară ajutat de Ana, strângând într-un coş cele de trebuinţă pentru cină. Am găsit nişte fasole uscată, un pumn de bulgur (cumpărat de Ana de la turci), nişte castraveţi verzi, o conservă de porumb şi o legătură de ceapă verde atât de parfumată că îţi venea să pleci şi să nu te mai întorci (pe principiul: ce bun e usturoiul când nu vrei să te pupe cineva). Mai aveam în coş o rodie şi nişte pătrunjel, iar pe dulap am găsit două sticluţe cu ulei şi oţet, dar şi două solniţe cu sare şi piper. Sub privirea atentă a străbunicii, am început să prepar salata. Întâi am fiert fasolea, schimbându-i apa de trei ori (ajutat de Ana, normal), apoi am tocat legumele, le-am amestecat într-un bol şi... gata salata. Rapid, nu-i aşa? Şi cu un gust... pe măsură.

Bunica a fost încântată de cât de harnic sunt şi cât de bine ştiu să gătesc. O singură indicaţie a avut: data viitoare să pun la înmuiat fasolea cu o seară înainte. Nu de alta, dar va fierbe mai repede, scutindu-mă de patrulat două ore pe lângă aragaz, timp în care aş putea dormi. Ei... asta chiar că nu ştiam. Dar îmi va prinde bine, căci postul de abia a început, iar străbunica... parcă văd că va mai avea poftă de ceva salate din acestea de le prepar eu.

 

Salată de fasole cu bulgur şi castraveţi
Ingrediente: 250 g fasole albă boabe, 3 castraveţi verzi, o legătură ceapă verde, 75 g bulgur, 200 g porumb din conservă, o rodie, 75 ml ulei de măsline, 50 ml oţet de mere, o frunză de dafin, o felie de ţelină, un morcov, sare, piper, pătrunjel.
Preparare: Fasolea se pune la înmuiat cu o seară înainte, apoi se fierbe, schimbându-i apa de trei ori. Se pune din nou la fiert în apă clocotită cu sare împreună cu morcovul tăiat rondele şi ţelina tăiată bucăţi. Se adaugă frunza de dafin, puţin piper şi se fierbe la foc potrivit până când, da­că scoatem câteva boabe şi le presăm, acestea se sfărâ­mă. Se scoate fasolea din apă, se clăteşte şi se pune la răcit într-o strecurătoare. Într-un bol se pun ceapa verde tăiată rondele, castraveţii tăiaţi felii subţiri, bulgurul opărit cu apă clocotită, apoi scurs şi porumbul scurs de apă. Se presară seminţele de rodie, se adaugă sare şi piper, ule­iul, oţetul şi fasolea, pătrunjel tocat şi se serveşte imediat.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro

O nouă stațiune turistică lângă Horezu. Investiție inițială de 10 milioane de euro
Doi antreprenori vor realiza un proiect turistic în zona Vârful Roman (1.850 de metri), aflat la 17 kilometri de oraşul Horezu. Investiția inițială va fi de 10 milioane de euro. Alessio...
Serviciul de email marketing furnizat de