|
Intai si intai aflati ca Olanda nu e supranumita doar "tara lalelelor" sau cea a "morilor de vant", dupa cum multi dintre noi stim. Gastronomic vorbind, ea ascunde o multime de surprize, care se metamorfozeaza in denumiri care de care mai sugestive. Asa a ajuns sa i se mai spuna si "patria restaurantelor" sau taramul "mancatorilor de cartofi". De la banalele fast-food-uri si pana la cel mai select restaurant, nu exista meniu fara diverse specialitati din cartofi. Multe dintre aceste bunatati sunt trecute la asa-numitul "meniu al turistului", care nu lipseste din nici un local si in care se regasesc felurile cu cele mai mici preturi. Cu doar cativa euro va puteti cumpara "cartofi flamanzi", modelati sub forma unor cartofi prajiti sau vestitii heringi murati in saramura, deliciul olandezilor.
Bucataria olandeza nu prea foloseste condimentele si nici nu se declara fan al preparatelor cu sos. Cu cat mai simplu, cu atat mai bine. Mancarea este una foarte "echilibrata" in gusturi, fara a fi excesiv de sarata, aromata sau parfumata. In schimb, este foarte bogata in preparate din aluat si in budinci sau creme de tot soiul. Un "dulce" aflat la mare cautare printre localnicii din Amsterdam este pudingul de lapte, stropit cu sirop de ciocolata, care isi diputa suprematia in lumea desertului cu delicioasa crema de unt si whisky. Cu toate acestea, traditionalul desert olandez nu este nici unul dintre acestea, ci un fel de lemn dulce si lipicios, numit drop, care este consumat in cantitati industriale.
Daca va grabiti sau nu va da mana sa intrati intr-un restaurant, salvarea vine de la micile standuri improvizate la aproape fiecare colt de strada. Aici gasiti de toate: de la supa de mazare si nelipsitii cartofi prajiti pana la clatitele-gigant, foarte groase, care se servesc mai mult la masa de pranz decat la desert.
Adevarata viata a olandezilor incepe undeva dupa ora 10 noaptea, cand barurile sunt practic invadate de clienti. Iar cel care intretine atmosfera este nimeni altul decat deliciosul gin olandez, servit de obicei in doze mici, din pahare de sticla mata. Se consuma in special ginul cu aroma de mure sau un lichior special, facut din plante. Amatorii de senzatii tari au la dispozitie si ceva mai puternic: un amestec "mortal" intre cel mai tare gin si bere. Bautura se numeste "lovit la cap" si reda cu fidelitate senzatia celui care o consuma!
CLATITE OLANDEZE
|
Sunt necesare 400 gr faina, 100 ml lapte, doua oua, o ligurita de zahar, crema de ciocolata si fructe la alegere. Se amesteca bine faina cu laptele, zaharul si ouale pana se obtine o pasta fluida. Se adauga fructele taiate cubulete mici, se amesteca usor si se pun cate unul sau doua polonice in tigaia cu ulei incins. Se misca usor tigaia pentru a se distribui uniform compozitia si se tin putin pana se rumenesc, dupa care se intorc pe partea cealalta. Cand sunt gata se pun pe o farfurie intinsa si se stropesc cu sirop de ciocolata.
|
Citește pe Antena3.ro