x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Operaţiunea „Schiorul bine hrănit”

0
09 Mar 2011 - 18:32
Operaţiunea „Schiorul bine hrănit”
155533-bucate03-12-19.jpgClăparii îmi alunecă pe podul de metal, delicat şi mişcător ca o dantelă în vânt, prin care văd, la aproape 30 de metri sub mine, hăul. Sunt pe podul sus­pendat lung de 140 de metri din Valea Gastein, situat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării – singurul din Europa situat la o asemenea altitudine. Fotografia lua­tă automat de camera web de la capătul podului va imorta­liza bravura mea. După mine vine un grup vesel de ro­mâni, comentând surprinşi lungimea pistelor de schi – în total, peste 200 de kilometri de piste de schi, legate între ele cu o multitudine de instalaţii. În paranteză fie spus, în Austria de Est, turiştii români reprezintă grupul care creşte cel mai rapid, asta dacă nu îi luăm în considerare pe ruşi.

 

7 bucătari, 7 bucate, 7 cabane
De aici, de pe vârful Muntelui Stubnerkogel, mergem „sluss” spre cabana Jungerstube, la o ciorbă de hrean cu şun­că de porc. Delicioasă, mai ales că e urmată de carne de că­prioară, vânată chiar de patron, şi de un şnaps parfu­mat... Cabana, cunoscută pentru vinurile de calitate pe care le oferă, face parte din cele şapte cabane alese într-un pro­gram gastronomic pilot: şapte bucătari renumiţi, o par­te dintre ei din regiune – ale căror restaurante figu­rează în ghiduri prestigioase precum Gault Millau –, au creat fie­care câte un fel de mâncare de cabană. „Asta pentru că schi­orii de astăzi vor mai mult decât cartofi prăjiţi şi cârnaţi la ma­să”, după cum ne spune Martin Zeppezauer, cel care  ma­nageriază turismul din Valea Gastein. Aşadar, 7 bu­că­tari, 7 feluri de mâncare, 7 cabane...

Fiecare cabană oferă nu­mai unul dintre feluri, deci pentru a le încerca pe toate ai o săptămână, pe schiuri sau fără, pentru a le vizita, până la sfârşitul sezonului, la finele lui martie. În afara faptului că te lingi pe degete după fiecare fel (ele, mâncărurile, fiind pregătite din ingrediente locale şi fără conservanţi), pro­iectul mai are un merit: acela de a înlocui proverbiala com­petiţie dintre sate în favoarea unei coope­rări care se do­reşte benefică pentru toţi participanţii. Mai mult, proiectul este un manifest pentru calitate şi împotriva fast-food-u­lui, a muzicii îndoielnice şi a profitului cu orice preţ. Ce­le 7 cabane au fost alese pe sprânceană pentru hangiii plini de viaţă şi primitori, cadrul plăcut, produsele locale şi re­pu­taţia de care se bucură printre localnici – pen­tru instructorul meu, Andreas, salvamontist care um­blă cu trusa de sal­vat schiorii luaţi de avalanşă, cabana Weitblick este locul de întâlnire a localnicilor sâmbătă seara.

Cred şi eu, după o „Văduvă fierbinte”, se dezleagă limbile şi se încinge atmosfera.Deşi profitul nu vine din acest fel de bucătărie de înaltă cla­să şi marfa se aduce cu greu în vârful muntelui, han­giii s-au arătat interesaţi să participe la proiect, întrucât îşi doresc să promoveze, pentru cei care au timp şi disponibilitate, calitatea.

 

Turism şi gastronomie
Schior sau nu, Valea Gastein oferă multe alte mijloace de a-ţi ocupa timpul, de la faimoasele terme cu ape tera­peutice, ce curg în fântânile publice şi în hoteluri, până la mina de aur Gasteiner Heilstollen, transformată în centru de sănătate pentru boli inflamatorii, unde medic-şef este chiar o româncă, dr Elena-Doina Martea, sau până la restaurantul feng-shui UnterbergerWirt.

Salzburg este regiunea cu numărul cel mai mare de restaurante medaliate de faimoase ghiduri culinare. Vara sau iarna, regiunea Salzburg, din care face parte Valea Gastein, a pus la punct 7 programe diferite de tu­rism gastronomic. Este vorba despre circuite tematice axate pe descoperirea bunătăţilor specifice regiunii: un circuit al dulciurilor, un altul al peştelui, al cărnii, al brânzei, al berii şi şnapsului, precum şi al produselor servite în binecunoscutele cabane de munte. Turiştii pot descoperi astfel 64 de produse regionale şi ecologice, într-o alianţă reuşită a turismului şi agriculturii locale. O formulă pe care Eckart Witzigmann, numit „bucătarul secolului” de ghidul Gault-Millau, şi unul dintre iniţiatorii proiectului „de 3 ori 7”, o promovează de peste 20 de ani, în pofida cri­ticilor confraţilor, pentru care, pe atunci, calitatea se găsea numai în produsele venite de la Viena ori Paris.

Citeşte mai multe despre:   europa gurmanda,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...
Serviciul de email marketing furnizat de