7 bucătari, 7 bucate, 7 cabane
De aici, de pe vârful Muntelui Stubnerkogel, mergem „sluss” spre cabana Jungerstube, la o ciorbă de hrean cu şuncă de porc. Delicioasă, mai ales că e urmată de carne de căprioară, vânată chiar de patron, şi de un şnaps parfumat... Cabana, cunoscută pentru vinurile de calitate pe care le oferă, face parte din cele şapte cabane alese într-un program gastronomic pilot: şapte bucătari renumiţi, o parte dintre ei din regiune – ale căror restaurante figurează în ghiduri prestigioase precum Gault Millau –, au creat fiecare câte un fel de mâncare de cabană. „Asta pentru că schiorii de astăzi vor mai mult decât cartofi prăjiţi şi cârnaţi la masă”, după cum ne spune Martin Zeppezauer, cel care manageriază turismul din Valea Gastein. Aşadar, 7 bucătari, 7 feluri de mâncare, 7 cabane...
Fiecare cabană oferă numai unul dintre feluri, deci pentru a le încerca pe toate ai o săptămână, pe schiuri sau fără, pentru a le vizita, până la sfârşitul sezonului, la finele lui martie. În afara faptului că te lingi pe degete după fiecare fel (ele, mâncărurile, fiind pregătite din ingrediente locale şi fără conservanţi), proiectul mai are un merit: acela de a înlocui proverbiala competiţie dintre sate în favoarea unei cooperări care se doreşte benefică pentru toţi participanţii. Mai mult, proiectul este un manifest pentru calitate şi împotriva fast-food-ului, a muzicii îndoielnice şi a profitului cu orice preţ. Cele 7 cabane au fost alese pe sprânceană pentru hangiii plini de viaţă şi primitori, cadrul plăcut, produsele locale şi reputaţia de care se bucură printre localnici – pentru instructorul meu, Andreas, salvamontist care umblă cu trusa de salvat schiorii luaţi de avalanşă, cabana Weitblick este locul de întâlnire a localnicilor sâmbătă seara.
Cred şi eu, după o „Văduvă fierbinte”, se dezleagă limbile şi se încinge atmosfera.Deşi profitul nu vine din acest fel de bucătărie de înaltă clasă şi marfa se aduce cu greu în vârful muntelui, hangiii s-au arătat interesaţi să participe la proiect, întrucât îşi doresc să promoveze, pentru cei care au timp şi disponibilitate, calitatea.
Turism şi gastronomie
Schior sau nu, Valea Gastein oferă multe alte mijloace de a-ţi ocupa timpul, de la faimoasele terme cu ape terapeutice, ce curg în fântânile publice şi în hoteluri, până la mina de aur Gasteiner Heilstollen, transformată în centru de sănătate pentru boli inflamatorii, unde medic-şef este chiar o româncă, dr Elena-Doina Martea, sau până la restaurantul feng-shui UnterbergerWirt.
Salzburg este regiunea cu numărul cel mai mare de restaurante medaliate de faimoase ghiduri culinare. Vara sau iarna, regiunea Salzburg, din care face parte Valea Gastein, a pus la punct 7 programe diferite de turism gastronomic. Este vorba despre circuite tematice axate pe descoperirea bunătăţilor specifice regiunii: un circuit al dulciurilor, un altul al peştelui, al cărnii, al brânzei, al berii şi şnapsului, precum şi al produselor servite în binecunoscutele cabane de munte. Turiştii pot descoperi astfel 64 de produse regionale şi ecologice, într-o alianţă reuşită a turismului şi agriculturii locale. O formulă pe care Eckart Witzigmann, numit „bucătarul secolului” de ghidul Gault-Millau, şi unul dintre iniţiatorii proiectului „de 3 ori 7”, o promovează de peste 20 de ani, în pofida criticilor confraţilor, pentru care, pe atunci, calitatea se găsea numai în produsele venite de la Viena ori Paris.
Citește pe Antena3.ro