x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Orez pentru patru maini

Orez pentru patru maini

15 Mar 2005   •   00:00

FAST FOOD

SIMONA CHIRIAC

Vorba unui amic de-al meu: "Dar tu nu ai altceva de mancare?". Nesatulul acesta venise in vizita pe neasteptate, cand iti era lumea mai draga, si dupa o sporovaiala de cateva minute, il vad ca se duce intins spre frigider. Acesta din urma, vreau sa spun frigiderul, nu amicul, este deosebit de prietenos. Nu-ti ofera prea multe alternative. Doar doua. Mananci sau ramai flamand. Asa ca amicul meu nu a stat prea mult pe ganduri. A luat ce i s-a oferit. Problema este ca nu s-a saturat. "Dar tu nu ai altceva de mancare?" Dificila intrebare. Sa gatesc ceva sau nu?

Si cum sunt o minune de fata, cum nu ati mai intalnit vreodata, m-am gandit sa prepar ceva cu totul special. O reteta care are nevoie de patru ochi, dar mai ales de patru maini pentru a fi dusa la indeplinire. (Nu pot sa ma abtin sa nu ma intreb ce s-ar fi intamplat daca as fi avut doua creiere in loc de unul? As fi putut prepara oare mancarea doar cu ajutorul gandului? Mi-ar fi placut sa stau undeva in bucatarie si sa vad cum sare ceapa singura in tigaie.)

Dar sa revenim la reteta noastra: Risotto. Mai intai trebuie sa va dezvalui cateva mici secrete. In primul rand, alegeti un orez un pic mai special, cu bobul mai rotund si mai mic decat cel obisnuit. Acesta are capacitatea de a absoarbe o cantitate mult mai mare de lichid (vin sau suc de rosii). Daca veti folosi vin, acesta trebuie sa fie la temperatura camerei. Sucul de rosii, neaparat cald, se toarna cate putin, amestecand incontinuu pana cand este incorporat in masa de orez. In sfarsit am ajuns si la cele patru maini. De ce ai nevoie de toate patru? Iata de ce: pe toata durata prepararii (aproximativ 30 de minute), amicul meu va tine tigaia cu o mana, iar cu cealalta va amesteca incontinuu, neaparat de la stanga la dreapta, ca sa nu se arda orezul. Celelalte doua maini ale mele au pregatit mai inainte ingredientele necesare.

Bineinteles ca exista si un alt mod de preparare, la doua maini. Pasul unu - aduni langa tine tot ce ti-ar putea trebui si de abia dupa aceea treci la etapa a doua: "tigaia". Evident ca telefoanele mobile nu sunt indicate. Mai bine incuiati-le intr-un sertar ca sa nu va tenteze. Va dati seama poate de ce am ales totusi prima alternativa. Dupa ce amicul va sta in aburi si in caldura, amortindu-i in cele din urma mana dreapta, cu siguranta nu imi va mai pune intrebarea aceea nefasta. Sa se invete odata minte!

RISOTTO CU CIUPERCI SI PORUMB
  • INGREDIENTE: un litru de supa de pui putin sarata, 50 de gr de unt, doua linguri cu ulei de masline, trei cepe tocate, doi catei de usturoi presat, o ceasca si jumatate cu orez, o jumatate de ceasca cu vin alb, 250 gr de ciuperci albe tocate, 75 gr parmezan, 100 gr boabe de porumb dulce, sare si piper.

  • PREPARARE:
  • Intr-o tigaie de marime medie se topeste untul, adaugandu-se apoi uleiul de masline. Se inabusa ceapa timp de aproximativ 8 minute, apoi si ciupercile albe si usturoiul. Ciupercile trebuie sa se inmoaie, iar zeama in surplus se evapora. Se adauga orezul si dupa cateva minute vinul. Se amesteca incontinuu pana cand vinul este absorbit de catre orez. Dupa aceea se toarna cate o ceasca cu supa calda, amestecand incontinuu, pana cand este absorbita. Se procedeaza similar cu restul de supa, pana cand toata compozitia devine cremoasa. La sfarsit se adauga porumbul, parmezanul si se condimenteaza dupa gust cu sare si piper.

    RISOTTO MILANEZ
  • INGREDIENTE: o lingura cu ulei de masline, doua linguri cu unt, doua cepe tocate, 450 gr orez, 6 cesti cu supa de vita, o jumatate de lingurita cu sofran, trei catei de usturoi, o jumatate de ceasca cu smantana, 50 gr parmezan, sare si piper.

  • PREPARARE:
  • Uleiul si untul se incalzesc intr-o tigaie, la foc potrivit, timp de un minut. Se adauga ceapa, sarea si piperul, iar dupa cateva minute, orezul. Se amesteca folosind o lingura de lemn, 2 minute. Se toarna 5 cesti cu supa si apoi usturoiul, amestecand incontinuu. Sofranul se dizolva intr-o cana cu supa, apoi se toarna peste risotto. Se lasa tigaia pe foc timp de 20 de minute, amestecand incontinuu. Se adauga smantana si parmezanul, iar dupa 2 minute se ia de pe foc.
    ×
    Subiecte în articol: minute orez