x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ospitalitate

Ospitalitate

de Veronica Guzun    |    19 Dec 2005   •   00:00
Ospitalitate

Ca sa fii numit sef de sala la un restaurant, nu este suficient sa fii amabil si sa cunosti meniul, trebuie sa faci mult mai multe lucruri.

Maitre d’Hotel, astfel se numeste in prezent seful de sala, adica cel care este imaginea restaurantului. Vineri, 16 decembrie, in incinta Tourism Hotel&Restaurant Consulting Group (THR CG), a avut loc un concurs intre cei mai buni Maitre d’Hotel din Romania. Dintre cei 18 semifinalisti, doar patru si-au disputat Trofeul "Marian Bugan". Cele doua probe de final au fost: decantarea unei sticle cu vin si prepararea piersicilor flambate. "Am ales aceste doua probe pentru ca sunt, pe de o parte, cele mai spectaculoase, pe de alta parte, sunt si greu de realizat", ne-a declarat Niculae Pupaza, membru al juriului si presedintele Asociatiei Nationale Maitre d’Hotel Romania. "Pentru a decanta sau a flamba este necesar sa cunosti cateva etape, a caror ordine trebuie respectata. De asemenea, au contat tinuta, tehnica de lucru si siguranta", ne-a explicat Nusa Chiriac, membru al juriului.

PROBE. Concursul a inceput cu mesajul rostit cel mai frecvent de un sef de sala: "Bine ati venit in restaurantul nostru". Pentru a intra si mai mult in atmosfera de local, la cele doua mese de pe scena au fost invitate patru persoane din sala - clientii. Fiecare concurent a deservit un cuplu. Fiecare miscare pe care o facea concurentul era atent supravegheata de sase perechi de ochi - juriul. "De regula, seful de sala povesteste clientului ceea ce face, de asemenea, el trebuie sa stie sa raspunda la orice intrebare din domeniul gastronomic care poate sa-i fie adresata", ne-a spus Cristian Baschir, Maitre d’Hotel care a obtinut Trofeul "Marian Bugan". Dintre cele doua probe, castigatorului i s-a parut mai complicata flambarea. In ceea ce priveste secretul succesului, Cristian Baschir ne-a declarat: "Pun suflet in ceea ce fac si nu ma gandesc niciodata la avantajul material. Acesta din urma vine de la sine".

×
Subiecte în articol: gastronomie