x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pancove de la Săpînţa

0
Autor: Tudor Cires 10 Sep 2008 - 00:00

O veche prietenie îi leagă pe marele artist maramureşean Gheorghe Turda şi pe fostul aviator Ioan Lezeu, cunoscut mai mult sub numele de Tata Lice din Chiojdu, originar din Bihor.

O veche prietenie îi leagă pe marele artist maramureşean Gheorghe Turda şi pe fostul aviator Ioan Lezeu, cunoscut mai mult sub numele de Tata Lice din Chiojdu, originar din Bihor. O întîlnire a lor în inima Munţilor Buzăului se lasă cu nesfîrşite îmbrăţişări şi vorbe de duh, cu bărdăcuţe de vin şi rachiu închinate pentru sănătate şi viaţă lungă. Admiratorii care vin să asiste la spectacolul unic al întîlnirii acestor doi mari actori ai scenei satului ajung nu de puţine ori să-şi şteargă lacrimile privindu-i pe aceşti oameni de mare caracter şi de incontestabil talent. Ei întruchipează – de ce nu? – trăsături fundamentale ale românului.

 

Hai la masă, străine!

Şi cum una dintre aceste trăsături ţine de gastronomia tradiţională, l-am întrebat pe Gheorghe Turda ce ar putea recomanda unui străin care se află prima dată în contact cu bucătăria românească. “Din experienţa mea de lungă durată în domeniul artistic şi mai ales prin contact direct cu străinii, pot să vă spun că turiştii din alte ţări se obişnuiesc foarte greu cu mîncărurile noastre. Asta pentru că au anumite… greutăţi în a le îngurgita. În ce sens? O brînză telemea se asimilează mai greu de organismul unui străin, care nu-i obişnuit cu brînzeturile noastre foarte sărate. Sărmăluţele, preparate din carne de porc – mai puţin din vită, pui sau miel –, cad greu. Dacă însă vorbim despre mîncărurile specifice neamului românesc, evident nu putem să spunem că sărmăluţele sînt ale românilor… sau ciorba de burtă. Poate-i al nostru bulzul, cum se face în zona Haţegului, sau mămăliga cu brînză în straturi, cum se spune la noi în Maramureş, eu de loc fiind de la Săpînţa, acolo unde-i Cimitirul Vesel. Şi vreau să vă spun că sînt chiar nepotul creatorului de cruci pictate Stan Ion Pătraş. Ca recomandare, pînă a se obişnui cu gustul mîncărurilor româneşti specifice, neaoşe, un străin trebuie mai întîi să se obişnuiască cu palinca ardelenească. Dacă palinca îi îndeamnă a mînca, înseamnă că totul e rezolvat. Dacă după vreo două-trei păhăruţe de palincă îi vine pofta de mîncare străinului care pentru prima dată gustă mîncărurile româneşti, ar fi bine ca după aceea, foarte ponderat, să încerce din tot ce înseamnă bucate tradiţionale locale. Asta-i recomandarea mea!”

Din bucătăria internaţională, maestrul Gheorghe Turda ar alege oricînd mîncărurile franţuzeşti, chinezeşti şi japoneze. Nu are însă aceeaşi simpatie pentru bucătăria americană, pe care o consideră un conglomerat forţat şi fără sens. “Eram cu Florin Piersic într-un turneu la Los Angeles şi, mai în glumă, mai în serios, într-o dimineaţă, hîtrul actor îmi spune: «Măi Ghiţă, ce naiba mîncăm noi aicea, în oraşul ăsta american? Că la noi, cînd mîncăm dimineaţa ceva zdravăn şi-apoi mergem un’ se duce şi-mpăratul pe jos, parcă rămîne ceva după noi. Dar la americani nu rămîne nimic, totul se asimilează…»“

 

Ratota din copilărie

Deşi a gustat din marile creaţii culinare internaţionale, pentru Gheorghe Turda, mîncărurile copilăriei reprezintă un reper inconfundabil: “Măicuţa mea, cînd eram copil la casa părintească, pe urmă elev şi-apoi student la Cluj, îmi gătea după reţete moştenite de la bunica şi străbunica. Îmi amintesc o «ratotă», cum îi spuneam noi, adică o papară din ouă de ţară, cîrnăciori, slăninuţă şi altele. O făcea într-un tuci. Era atît de gustoasă că şi acum, cînd mă gîndesc, îmi vine gustul pe limbă. Numele de ratotă ar însemna, pe ungureşte, un fel de omletă. Mama, pînă cînd s-a prăpădit, sărăcuţa, ne-a mai făcut pancove, adică nişte gogoşi. Cum le făcea ea şi cum le face azi sora mea nu le face nimeni pe lume!”. Cum le făcea? “Pregătea coca propriu-zisă, o punea pe un fund de lemn mare, presăra făină de grîu, după care întindea o foaie şi tăia cu paharul din ea. Pe urmă le punea în tigaie şi le prăjea. Am încercat şi eu s-o ajut, am băgat mîinile prin aluat, deprindere pe care am păstrat-o şi astăzi, atunci cînd soţia mă lasă”…

 

Prietenie

Ce-l leagă pe Gheorghe Turda de Tata Lice? O veche şi frumoasă prietenie. Mîncărurile ardeleneşti. “Ţuica mortală”, făcută la Chiojdu. “Ţuica”, spune Tata Lice, care şi-a brevetat deja tăria, “dacă vrei să iasă bine, trebuie să îndeplinească trei caracteristici principale. Mai întîi, pruna să fie foarte coaptă. Eu o culeg pe 25 octombrie. E foarte dulce şi alcoolul, în consecinţă, iese mai dulce, în vreme ce randamentul e mai mare. A doua chestiune e legată de fierbere. Fiertura nu trebuie făcută pripită, mare, ci mai mică. Separarea alcoolului de borhot să nu arunce particule fine de borhot, pentru că nu mai dă transparenţă şi amestecă produs nefiert. A treia regulă e depozitarea. Ţuica poţi s-o ţii ani întregi. Toată şmecheria e la butoi. Aşa a făcut Dumnezeu lumea, nu am altă explicaţie: apa iese din alcool, în aşa fel încît, după 7-8 ani, obţin o ţuică parfumată, cu 2-3 grade în plus faţă de cea de la care s-a plecat, ajungînd pînă la 43 de grade”.

 

Pui de moroşan

S-a născut la Săpînţa, în inima Maramureşului. De cînd se ştie, Gheorghe Turda este “înfrăţit” cu cîntecul. A concertat în peste 40 de ţări şi a participat la peste 80 de turnee, ducînd dincolo de graniţele ţării frumuseţea folclorului românesc. Cîntă despre dragoste, despre dor, despre amar, veselie şi alean. Melodiile sale sînt astăzi emblema ţinutului din care vine: “Cui nu-i place dragostea”, “Săracă inima me”, “Măi prietene, io şi tu”, “Nu mă bate, Doamne, rău”, “Coborîi din deal în vale”, “Dragu-mi-i la veselie”, “Aşa beau oamenii buni”, “După pui de moroşan”.


“La noi, mama ne făcea pancove, adică nişte gogoşi. Însă cum le făcea ea şi cum le face acum sora mea nu le mai face nimeni pe această lume”
Gheorghe Turda

Citeşte mai multe despre:   gheorghe,   turda,   reţetă de vedetă

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic

Ce se poate întâmpla dacă vindeți sau închiriați un imobil sau apartament în lipsa unui certificat energetic
Certificatul de performanță energetică, mai cunoscut sub numele de certificat energetic este un document legal introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene.   Ce este un certificat energe...

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!

Seară dificilă pentru Mihai Bendeac la iUmor: Luat în colimator de trei concurente!
Galerie Foto O rusoaică, o olteancă și o cântăreață aspirantă urcă pe scena iUmor duminică seara, de la ora 20.00, la Antena 1, și nu este începutul unui banc, ci doar debutul unei seri dificile pentru juratul Mihai...

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!

De la Olimpiada de la Londra, pe scena X Factor!
Galerie Foto Italian, stabilit în Londra și atras de România, Kalon Rae este un muzician experimentat care va urca în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, pe scena X Factor cu scopul de a-și obține un loc în echipa D...

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”

Liviu Vârciu, dezvăluire în premieră la Te cunosc de undeva!: „Am plecat de la Liceul de Arte din cauza profesoarei de franceză!”
Galerie Foto Sâmbăta aceasta, Ruleta îi va pune la grea încercare, din nou, pe Liviu Vârciu şi pe Andrei Ştefănescu, cu o transformare în Dhurata Dora şi Soolking, o albaneză senzuală şi un rapper franco-algerian. În mo...

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1

Cine sunt actorii care completează distribuția serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Noul serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production pentru Antena 1, Adela, îşi completează distribuţia cu noi cu noi nume cunoscute din showbiz-ul autohton. Dominique Lăcătuş, fiica unuia...

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...
Serviciul de email marketing furnizat de