După cele trei zile de forfotă - 8, 9 şi 10 mai -, cât a durat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, în Parcul Izvor, situat lângă Palatul Parlamentului, s-a lăsat liniştea.
Lume multă şi pestriţă - oameni veniţi în calitate de participanţi, dar şi de simpli spectatori sau, de ce nu, ca... pofticioşi şi gurmanzi -, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit. Pata de culoare a fost dată de organizatorii de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în costumele lor negre, care nu prea cred că au avut parte de odihnă în cele trei zile.
Dar efortul a meritat! "Cei care au avut această idee merită toate laudele din partea noastră, a specialiştilor în domeniu. Nu mă pot pronunţa ca nivel profesional, sunt lucruri foarte interesante şi bine făcute, dar acţiunea în sine este un eveniment. Vă pot spune sincer că sunt mândru că fac parte din acest domeniu. Iar ca persoană, pot spune că am o notă de invidie, deoarece când eram tânăr doar visam la aşa ceva şi uite că acum totul s-a împlinit.
De asemenea, sunt foarte încântat că oameni de cultură, diferite organizaţii, precum şi oameni de televiziune se preocupă de aceast aspect, în aparenţă banal, care este arta culinară. Ea exprimă însăşi nivelul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Participarea câtorva echipe de străini completează tabloul în ansamblu, care exprimă însăşi calitatea românului de popor primitor, inventiv şi cuviincios", ne-a spus maestrul în arta culinară Gheorghe Vătafu, membru al juriului.
Profesionişti
Printre standurile cu preparate care mai de care mai apetisante (vineri) şi grătare, tuciuri şi cuptoare din lut (sâmbătă) ne-am plimbat timp de trei zile şi am stat de vorbă cu o parte dintre participanţii la concurs. Ca noutate la această ediţie au participat şi trei echipe din străinătate: din Cipru, Turcia şi Israel, semn că această competiţie a trecut deja graniţele ţării.
"Am fost la multe concursuri, dar acesta este cu totul diferit. Nu este doar o simplă competiţie, ci este un eveniment cultural unde oameni de diferite culturi, care gătesc numeroase feluri de mâncare, se pot întâlni şi pot face schimb de idei şi de reţete", ne-a spus Panikos Hagisimeu, reprezentatul Ciprului. Ei au gătit trei feluri de kebab, ciprus-wiro care este un fel de aluat de pizza cu pui (specific ţării lor), dar şi un preparat din miel gătit în oală de lut.
Alături de ei era standul Turciei ai cărei reprezentanţi au preparat o ciorbă după o reţetă veche de 350 de ani (nu ne-au divulgat nici un ingredient din această reţetă), dar şi kebab şi baclavale.
"Este pentru prima oară când vin în România ca şi concurent, pentru că vin aproape anual, după 1990, cu afaceri ca reprezentant al hotelului nu numai în domeniul culinar, dar şi al turismului. Iniţial, am avut rezerve din cauza locaţiei, dar concursul este bine organizat", ne-a declarat Tümay Alver, de la Rixos Hotels din Antalya.
Plutonul ... amatorilor
Preferaţii noştri au fost tinerii din echipa Haiducii Secolului XXI. Rockeri veniţi cu motocicletele la competiţie, băieţii şi fetele din echipă s-au întrecut pe ei în prepararea peştelui. "Ne imaginăm că suntem pe malul Dunării şi facem o ciorbă pescărească «la două rânduri», apoi preparăm păstrăv în cuptor de lut.
Ciorba se face aşa: se pune mărunţişul de peşte, care se lasă la fiert, apoi se aruncă la câini, se adaugă legumele, iar când sunt aproape fierte se pun bucăţile de peşte mare. Avem doi somni şi un crap, cam şapte kilograme de peşte. Al doilea fel îl preparăm din zece kilograme de păstrăv pe care îl perpelim pe grătar, apoi îl dăm la cuptorul de lut pentru o oră, două, împreună cu legumele", ni s-a destăinuit Gabi Axa, "responsabilul" cu reţetele din echipă.
Pompierii din Dealul Spirii, mai exact "Brigada de Pompieri ISU Dealul Spirii", după cum ne-a spus un membru al echipei, au gătit berbec la proţap, ţinut la baiţ timp de trei zile, şi varză călită în untură cu raţă leşească.
"Participăm pentru prima oară la competiţie. Am venit să gătim, să cunoaştem oameni, să legăm prietenii şi să facem schimb de cunoştinţe în domeniul gastronomic. Ne-am împrietenit deja cu cei de la Pensiunea Alex, cu care am făcut schimb de reţete. Este chiar frumos aici!", am aflat de la Marian Ciuruc din echipa pompierilor.
Mbela Nzuzi din Congo, preşedintele organizaţiei femeilor refugiate în România, a venit cu un grup interetnic de femei din Irak, Turcia, Iran, Camerun, Sri Lanka etc. "Încercăm să le arătăm românilor că se poate mânca exotic şi în România.
În prepararea bucatelor specifice fiecărei ţări am folosit numai ingrediente care se găsesc aici în comerţ, mai puţin uleiul de palmier pe care îl am din Congo, iar şofranul este adus din Irak. Noi am creat aici un colţ vesel, oamenii gustă şi pleacă, dar dorim să atragem atenţia celor care trec pe aici că existăm", ne-a declarat Mbela.
Premianţi
La secţiunea preparate reci, locul I a fost obţinut de Popas Turistic Bucovina; premiul II de Bella Italia; premiul III de Rixos Culinary Team. Dulciuri: premiul I - Rixos Culinary Team, II - Bella Italia şi III Tavola. La secţiunea creaţie preparate reci, premiile au fost obţinute de Carmela Dragomir, West City Hotels şi OFRR (Organizatia Femeilor Refugiate din România).
La secţiunea preparate la grătar, premiile au fost câştigate de Royal Fish, Pensiunea Alex şi Ischia Tour. Preparate la ceaun: Cyprus Culinary Team, Papa la Şoni şi Bella Italia. Plită: Finlanda Team, SC Dalex 2000 şi Finlanda Team 2. Creaţie preparate calde: Dalex 2002, West City Hotel şi Escalibur. Premiile de popularitate au fost obţinute de Tavola pentru preparate reci şi Papa la Şoni pentru preparate calde. Haiducii Secolului XXI au obţinut premiul pentru cea mai ingenioasă plită.
Citește pe Antena3.ro