x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Parcul Izvor: vedete în concurs

0
Autor: Maria Belu-Burtea 21 Mai 2009 - 00:00
Parcul Izvor: vedete în concurs Maria Belu-Burtea/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

După cele trei zile de forfotă - 8, 9 şi 10 mai -, cât a durat Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Bucureşti, în Parcul Izvor, situat lângă Palatul Parlamentului, s-a lăsat liniştea.



Lume multă şi pestriţă - oameni veniţi în calitate de participanţi, dar şi de simpli spectatori sau, de ce nu, ca... pofticioşi şi gurmanzi -, grătare, tuciuri, fum şi voie bună au fost ingredientele unui concurs culinar desăvârşit. Pata de culoare a fost dată de organizatorii de la Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), în costumele lor negre, care nu prea cred că au avut parte de odihnă în cele trei zile.

Dar efortul a meritat! "Cei care au avut această idee merită toate laudele din partea noastră, a specialiştilor în domeniu. Nu mă pot pronunţa ca nivel profesional, sunt lucruri foarte interesante şi bine făcute, dar acţiunea în sine este un eveniment. Vă pot spune sincer că sunt mândru că fac parte din acest domeniu. Iar ca persoană, pot spune că am o notă de invidie, deoarece când eram tânăr doar visam la aşa ceva şi uite că acum totul s-a împlinit.

De asemenea, sunt foarte încântat că oameni de cultură, diferite organizaţii, precum şi oameni de televiziune se preocupă de aceast aspect, în aparenţă banal, care este arta culinară. Ea exprimă însăşi nivelul de cultură şi civilizaţie al unui popor. Participarea câtorva echipe de străini completează tabloul în ansamblu, care exprimă însăşi calitatea românului de popor primitor, inventiv şi cuviincios", ne-a spus maestrul în arta culinară Gheorghe Vătafu, membru al juriului.


Profesionişti
Printre standurile cu preparate care mai de care mai apetisante (vineri) şi grătare, tuciuri şi cuptoare din lut (sâmbătă) ne-am plimbat timp de trei zile şi am stat de vorbă cu o parte dintre participanţii la concurs. Ca noutate la această ediţie au participat şi trei echipe din străinătate: din Cipru, Turcia şi Israel, semn că această competiţie a trecut deja graniţele ţării.

"Am fost la multe concursuri, dar acesta este cu totul diferit. Nu este doar o simplă competiţie, ci este un eveniment cultural unde oameni de diferite culturi, care gătesc numeroase feluri de mâncare, se pot întâlni şi pot face schimb de idei şi de reţete", ne-a spus Panikos Hagisimeu, reprezentatul Ciprului. Ei au gătit trei feluri de kebab, ciprus-wiro care este un fel de aluat de pizza cu pui (specific ţării lor), dar şi un preparat din miel gătit în oală de lut.

Alături de ei era standul Turciei ai cărei reprezentanţi au preparat o ciorbă după o reţetă veche de 350 de ani (nu ne-au divulgat nici un ingredient din această reţetă), dar şi kebab şi baclavale.

"Este pentru prima oară când vin în România ca şi concurent, pentru că vin aproape anual, după 1990, cu afaceri ca reprezentant al hotelului nu numai în domeniul culinar, dar şi al turismului. Iniţial, am avut rezerve din cauza locaţiei, dar concursul este bine organizat", ne-a declarat Tümay Alver, de la Rixos Hotels din Antalya.




Plutonul ... amatorilor
Preferaţii noştri au fost tinerii din echipa Haiducii Secolului XXI. Rockeri veniţi cu motocicletele la competiţie, băieţii şi fetele din echipă s-au întrecut pe ei în prepararea peştelui. "Ne imaginăm că suntem pe malul Dunării şi facem o ciorbă pescărească «la două rânduri», apoi preparăm păstrăv în cuptor de lut.

Ciorba se face aşa: se pune mărunţişul de peşte, care se lasă la fiert, apoi se aruncă la câini, se adaugă legumele, iar când sunt aproape fierte se pun bucăţile de peşte mare. Avem doi somni şi un crap, cam şapte kilograme de peşte. Al doilea fel îl preparăm din zece kilograme de păstrăv pe care îl perpelim pe grătar, apoi îl dăm la cuptorul de lut pentru o oră, două, împreună cu legumele", ni s-a destăinuit Gabi Axa, "responsabilul" cu reţetele din echipă.

Pompierii din Dealul Spirii, mai exact "Brigada de Pompieri ISU Dealul Spirii", după cum ne-a spus un membru al echipei, au gătit berbec la proţap, ţinut la baiţ timp de trei zile, şi varză călită în untură cu raţă leşească.

"Participăm pentru prima oară la competiţie. Am venit să gătim, să cunoaştem oameni, să legăm prietenii şi să facem schimb de cunoştinţe în domeniul gastronomic. Ne-am împrietenit deja cu cei de la Pensiunea Alex, cu care am făcut schimb de reţete. Este chiar frumos aici!", am aflat de la Marian Ciuruc din echipa pompierilor.

Mbela Nzuzi din Congo, preşedintele organizaţiei femeilor refugiate în România, a venit cu un grup interetnic de femei din Irak, Turcia, Iran, Camerun, Sri Lanka etc. "Încercăm să le arătăm românilor că se poate mânca exotic şi în România.

În prepararea bucatelor specifice fiecărei ţări am folosit numai ingrediente care se găsesc aici în comerţ, mai puţin uleiul de palmier pe care îl am din Congo, iar şofranul este adus din Irak. Noi am creat aici un colţ vesel, oamenii gustă şi pleacă, dar dorim să atragem atenţia celor care trec pe aici că existăm", ne-a declarat Mbela.


Premianţi
La secţiunea preparate reci, locul I a fost obţinut de Popas Turistic Bucovina; premiul II de Bella Italia; premiul III de Rixos Culinary Team. Dulciuri: premiul I - Rixos Culinary Team, II - Bella Italia şi III Tavola. La secţiunea creaţie preparate reci, premiile au fost obţinute de Carmela Dragomir, West City Hotels şi OFRR (Organizatia Femeilor Refugiate din România).

La secţiunea preparate la grătar, premiile au fost câştigate de Royal Fish, Pensiunea Alex şi Ischia Tour. Preparate la ceaun: Cyprus Culinary Team, Papa la Şoni şi Bella Italia. Plită: Finlanda Team, SC Dalex 2000 şi Finlanda Team 2. Creaţie preparate calde: Dalex 2002, West City Hotel şi Escalibur. Premiile de popularitate au fost obţinute de Tavola pentru preparate reci şi Papa la Şoni pentru preparate calde. Haiducii Secolului XXI au obţinut premiul pentru cea mai ingenioasă plită.
Citeşte mai multe despre:   preparate,   bucatarie de festival

 



Mai multe titluri din categorie

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei

Cadoul perfect pentru cea mai bună prietenă: 3 idei
Se apropie ziua de naștere a prietenei tale și nu știi ce să-i oferi? Vă cunoașteți de atâta timp și deja ai epuizat toate ideile? Sau, dimpotrivă, este prima zi de naștere pe care o petreceți împreună?...

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari

Parfumuri de zi si de seara: diferente, reguli, recomandari
Parfumul pe care-l porți trebuie să fie elegant, definitoriu, intens, dar totuși suficient de discret cât să nu cuprindă tot spațiul atunci când intri într-o încăpere. Cu alte cuvinte, să-ți exprime...

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta

Design interior retro: sfaturi și idei pentru casa ta
Vrei să îți amenajezi apartamentul sau casa, dar stilul modern, minimalist sau futurist nu sunt chiar pe placul tău? Este în regulă, fiindcă tendințele în design interior se schimbă sezonier sau anual, așa...

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?

Ce este un scaun de birou ergonomic si de ce merita sa-ti cumperi unul?
Galerie Foto In prezent, foarte multe persoane au un stil de viata sedentar si lucreaza de la birou. Totusi, faptul ca petrecem atat de multe ore pe un scaun poate avea numeroase efecte adverse pentru ca omul prin natura lui a fost...

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”

Probleme mari pentru Connect-R și Shift: ”Noi am venit total nepregătiți și acesta e un motiv serios pentru care am ajuns ultimii”
Galerie Foto Cea de-a cincea ediţie a primului stage Asia Express – Drumul Împăraţilor, difuzată aseară la Antena 1 s-a impus ca lider de audienţã atât la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta

Cum alegi piesele vestimentare perfecte pentru nunta ta
Găsirea rochiei de mireasă perfectă pentru ziua cea mare nu este atât de ușoară pe cât pare. Dacă afirmi contrariul, probabil că nu ai încercat niciodată o rochie de mireasă, ce să mai vorbim despre...

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv

Descoperă de unde vin numele marilor branduri de echipament sportiv
Brandurile fac parte din viața ta, fie că vorbim despre haine, încălțăminte sau mâncare. Dacă te întrebi ce le diferențiază, trebuie să știi că există o multitudine de factori. Istoria, percepția...

Solutii eficiente pentru toti gradinarii

Solutii eficiente pentru toti gradinarii
Cresterea gazonului este o treaba serioasa, iar profesionistii stiu ca nu trebuie sa faca rabat de la calitate pentru a obtine cele mai bune rezultate.  Pe site-ul gardenfarm.ro clientii pot achizitiona seminte...

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?

Cum sa atragi atentia unei femeie pe care vrei sa o cuceresti?
Cand vine vorba de a atrage atentia unei femei, multi barbati se angajeaza in comportamente care duc la exces. Sunt acei barbati care pozeaza in profesor, cei care se ascund, cei care devin aroganti si chiar neplacuti....

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta

De ce ai nevoie de un fotograf profesionist la nunta ta
Galerie Foto Organizarea unei nunți de vis nu este un lucru simplu. Înainte de a începe să contractezi diverse servicii și furnizori, primul lucru este să știi ce buget ai la dispoziție. Abia apoi este recomandat să lucrezi...

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone

(P) Florile potrivite în funcție de personalitatea fiecărei femei - Alege florăria Anemone
Un buchet de flori este mereu bine-venit, cu orice ocazie și pentru orice moment ce merită sărbătorit. Iubita sau soția va fi oricând încântată de un astfel de gest și cu siguranță îi vei pune un zâmbet pe...

Parfumuri pentru colecționari

Parfumuri pentru colecționari
Parfumierii sau vânătorii de parfumuri sunt un tip special de colecționari care colectează impresii mai degrabă decât parfumuri. Noua sticlă de parfum, lor le spune o poveste întreagă, cu un complot complicat,...

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021

TOP 9 Cele mai noi idei cadouri pentru fiecare mamă, în 2021
Galerie Foto Ce îi cumperi femeii care ți-a dăruit atât de multe lucruri în viață, femeii pe care o prețuiești cel mai mult și care e ca o icoană pentru sufletul tău? Ce cadou să-i faci femeii care a stat lângă tine î...

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19

Un nou sezon al campaniei "După noi, gunoiul" începe joi, la Observator 19
Galerie Foto             Observator 19 lansează joi, la Antena 1, un nou sezon al campaniei ”După noi, gunoiul”, cu Bianca Iacob, prima serie de reportaje care a abordat si...

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?

Ce trebuie să știi înainte să cumperi o casă?
Cumpărarea unei case este una dintre cele mai importante decizii financiare pe care le vei lua de-a lungul vieții. De la stabilirea creditului, verificarea pieței și până la angajarea unui agent imobiliar, există...
Serviciul de email marketing furnizat de