LA TAIFAS CU SOCRUL
Mie imi place fata asta, nora-mea, e curatica, e frumusica si, din cand in cand, daca vrea, poate sa faca si-un bors bun...
E-adevarat ca-l cam tine sub papuc pe fiu-meu, dar as vrea sa-l stiu si eu pe barbatul ala care nu e sub papucul nevestei si-mi scot palaria in fata lui. Nu mai stiu eu bine de unde a ajuns vorba asta la mine in casa, dar de un lucru sunt sigur, ca o respect cu sfintenie. Zice-se ca "barbatul e leu in casa, dar femeia e... dresoare". Si nora-mea e fasneata rau. Pai e singurul om care a reusit vreodata sa-i tina piept doamnei soacre. Din toate punctele de vedere. De-asta o si place cucoana mea. Pai, daca era vreo mototoala, credeti ca mai statea nevasta-mea la discutii? Dar asta mica o provoaca mereu. O sa fie o soacra pe cinste. Iar fiu-meu, exact ca taica-sau. L-am chemat sa ma scoata din bucluc... Si mai bine ma descurcam eu singur! Ca s-au pus amandoua pe capul nostru sa le pregatim masa de Ziua Femeii. Cine-o mai fi inventat-o si pe-asta. Si ele au plecat in oras la cumparaturi. Au zis ca mai bine sa le dam lor banii sa-si achizitioneze singure cadoul, ca noi venim cu cine stie ce bazaconie... Iar noua ne-a venit randul la cratita. Nu ca n-as sti sa gatesc mai bine ca amandoua la un loc, dar problema e ca n-am mai dat de mult pe la bucatarie si ma mai incurca si fii-miu. Pai in tinerete cine credeti ca orna salatele? Ce avea nevasta-mea rabdare? Ea era cu munca bruta si eu cu arta. Pe urma m-am lasat de sportul asta. Mai bine intarziam pe la serviciu si pregateam cu baietii cate o masa de le dadeam clasa nevestelor. Dar noua nu ne place sa ne laudam. Mergeam pe lac, pescuiam si noi cate ceva, macar cate-o bere, daca altceva nu se putea, si pe urma incingeam gratarul. Mai o mamaliguta, mai o pastramioara de oaie, mai una de porc, daca nu, mergea si-un peste cumparat. Se mai intampla sa si prindem cate-un caras, dar nimic semnificativ. Pestele prins, faceam cu randul, care sa-l duca acasa, la nevasta, ca trofeu... Dar o pastrama mi-am pus de mult in cap sa-i prepar, ca sa-i arat ce inseamna arta in bucatarie. Si m-am gandit ca intre timp o fi inceput si fii-miu sa mearga "la pescuit", dar vad ca e prea tanar, de-abia e la faza cu ornatul salatelor. Asa ca l-am trecut la munca de jos. L-am pus sa faca o salata de muraturi. Si eu am luat frumusel carnea de purcel si am pus-o putintel la macerat in mujdei sarat ca sa ia gust bun. Si dupa cateva ceasuri, am preparat-o cu mirodenii multe, am presarat-o cu piper pisat si am impanat-o cu ardei iute si cu felioare de usturoi. Am incins gratarul si-am lasat-o sa se friga incetisor, iar eu am pregatit si-o mamaliga adevarata, din malai gros, si tare de s-o tai cu ata. Cu cateva felii de branza de oaie din aia iute si cu un paharel cu vin rosu n-are moarte. Si uite ca m-am luat cu vorba, iar pastrama aia se arde acolo pe gratar...
POVETE
|
MUJDEIUL. Mujdeiul in care puneti la macerat carnea pentru pastrama trebuie sa fie cat mai concentrat si e bine sa puneti in el si putintel hrean ras, ca sa-i dea tarie. Daca veti folosi carne de oaie, cu atat mai bine, pentru ca o sa-i dea gust bun. E bine sa frecati usturoiul cu o lingura cu ulei de masline si sa adaugati si putin otet. Carnea trebuie lasata la macerat cateva ore bune, daca nu chiar o zi, la frigider.
IMPANAREA. Daca vreti sa capete gust bun, carnea trebuie impanata bine inainte s-o puneti pe gratar. Taiati felioare o capatana de usturoi si un ardei iute, crestati carnea in diverse locuri si infigeti felioarele de usturoi si ardei si bucatele de slanina afumata.
|
Citește pe Antena3.ro