x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pastrama in dar

Pastrama in dar

de Gheorghe Velicu    |    08 Mar 2006   •   00:00
Pastrama in dar
LA TAIFAS CU SOCRUL
Mie imi place fata asta, nora-mea, e curatica, e frumusica si, din cand in cand, daca vrea, poate sa faca si-un bors bun...
E-adevarat ca-l cam tine sub papuc pe fiu-meu, dar as vrea sa-l stiu si eu pe barbatul ala care nu e sub papucul nevestei si-mi scot palaria in fata lui. Nu mai stiu eu bine de unde a ajuns vorba asta la mine in casa, dar de un lucru sunt sigur, ca o respect cu sfintenie. Zice-se ca "barbatul e leu in casa, dar femeia e... dresoare". Si nora-mea e fasneata rau. Pai e singurul om care a reusit vreodata sa-i tina piept doamnei soacre. Din toate punctele de vedere. De-asta o si place cucoana mea. Pai, daca era vreo mototoala, credeti ca mai statea nevasta-mea la discutii? Dar asta mica o provoaca mereu. O sa fie o soacra pe cinste.

Iar fiu-meu, exact ca taica-sau. L-am chemat sa ma scoata din bucluc... Si mai bine ma descurcam eu singur! Ca s-au pus amandoua pe capul nostru sa le pregatim masa de Ziua Femeii. Cine-o mai fi inventat-o si pe-asta. Si ele au plecat in oras la cumparaturi. Au zis ca mai bine sa le dam lor banii sa-si achizitioneze singure cadoul, ca noi venim cu cine stie ce bazaconie... Iar noua ne-a venit randul la cratita. Nu ca n-as sti sa gatesc mai bine ca amandoua la un loc, dar problema e ca n-am mai dat de mult pe la bucatarie si ma mai incurca si fii-miu. Pai in tinerete cine credeti ca orna salatele? Ce avea nevasta-mea rabdare? Ea era cu munca bruta si eu cu arta. Pe urma m-am lasat de sportul asta. Mai bine intarziam pe la serviciu si pregateam cu baietii cate o masa de le dadeam clasa nevestelor. Dar noua nu ne place sa ne laudam. Mergeam pe lac, pescuiam si noi cate ceva, macar cate-o bere, daca altceva nu se putea, si pe urma incingeam gratarul. Mai o mamaliguta, mai o pastramioara de oaie, mai una de porc, daca nu, mergea si-un peste cumparat. Se mai intampla sa si prindem cate-un caras, dar nimic semnificativ. Pestele prins, faceam cu randul, care sa-l duca acasa, la nevasta, ca trofeu...

Dar o pastrama mi-am pus de mult in cap sa-i prepar, ca sa-i arat ce inseamna arta in bucatarie. Si m-am gandit ca intre timp o fi inceput si fii-miu sa mearga "la pescuit", dar vad ca e prea tanar, de-abia e la faza cu ornatul salatelor. Asa ca l-am trecut la munca de jos. L-am pus sa faca o salata de muraturi. Si eu am luat frumusel carnea de purcel si am pus-o putintel la macerat in mujdei sarat ca sa ia gust bun. Si dupa cateva ceasuri, am preparat-o cu mirodenii multe, am presarat-o cu piper pisat si am impanat-o cu ardei iute si cu felioare de usturoi. Am incins gratarul si-am lasat-o sa se friga incetisor, iar eu am pregatit si-o mamaliga adevarata, din malai gros, si tare de s-o tai cu ata. Cu cateva felii de branza de oaie din aia iute si cu un paharel cu vin rosu n-are moarte.

Si uite ca m-am luat cu vorba, iar pastrama aia se arde acolo pe gratar...

POVETE
MUJDEIUL. Mujdeiul in care puneti la macerat carnea pentru pastrama trebuie sa fie cat mai concentrat si e bine sa puneti in el si putintel hrean ras, ca sa-i dea tarie. Daca veti folosi carne de oaie, cu atat mai bine, pentru ca o sa-i dea gust bun. E bine sa frecati usturoiul cu o lingura cu ulei de masline si sa adaugati si putin otet. Carnea trebuie lasata la macerat cateva ore bune, daca nu chiar o zi, la frigider.

IMPANAREA. Daca vreti sa capete gust bun, carnea trebuie impanata bine inainte s-o puneti pe gratar. Taiati felioare o capatana de usturoi si un ardei iute, crestati carnea in diverse locuri si infigeti felioarele de usturoi si ardei si bucatele de slanina afumata.

VIN. Cand scoateti carnea din mujdei clatiti-o putintel cu vin rosu de buturuga si abia dupa asta presarati-o cu mirodenii.
×