GURMANDUL IN BUCATE
O reteta de peste ca in marile restaurante europene
SIMONA LAZAR
|
"Si daca e Blagovestenia, e dezlegare la peste. Nu trebuie sa mai spun eu asta, e in firea lucrurilor: ai tinut ori n-ai tinut postul pana in ziua asta, tot mananci peste." Vorbeste atat de apasat, incat nu am ce comenta. Si apoi, de o bucatica de peste parca mi-e pofta si mie, dupa atatea verdeturi. Asa ca astazi n-o sa fac decat sa ma bucur de faptul ca sunt invitata la masa. (In paranteza fie spus, se zice ca de Buna Vestire e pacat sa muncesti: daca faci o mamaliga si-o arunci in apa, mor pestii, iar de-o pui langa un pom, in anul acela nu va mai da rodâ¦)
RETETA. Ma astept sa-mi gateasca un fel de mancare "ca pe la noi", caci stiu ca in ciuda profesiei lui - e bucatar, si inca dintr-aceia care au vazut lumea de-a lungul si de-a latul - prefera sa-si prepare acasa bucatele traditionale. "Ma odihneste sa fac totul cum am deprins in copilarie, de la mama si de la bunica. Uneori, rafinamentul acesta al marilor restaurante europene ma departeaza prea mult de radaciniâ¦" Inteleg ce vrea sa imi zica, si cum pe masa vad deja pastravul curatat, sunt sigura ca va pregati una dintre delicioasele lui retete "autohtone": in harzob de cetina, cu sos de vin, ori pur si simplu tavalit in malai si servit cu mujdei si mamaliga calda. Astazi insa Anghel are chef sa ma invete ceva nou. "Ce zici de un peste cu legume proaspete?", ma intreaba. "O sa-ti placa." Si numai ce-l vad cum, cu miscari rapide, desprinde fileurile de pe oase, le presara cu sare, piper si zeama de lamaie si le lasa deoparte doar cat sa puna pe foc oala cu apa. Cateva minute - 3-4 sa fie - inabusa pestele la aburi, apoi desprinde pielea de pe fiecare bucata. Carnea alb-roza iti ia ochii⦠doar pentru o clipita, fiindca pestele dispare in frigider.
Citește pe Antena3.ro
MONTAREA. Intr-o farfurie mare si usor adanca, pregateste acum felul de mancare pe care l-a numit "pastrav cu legume proaspete". Sau, ca sa folosesc un termen "tehnic": il monteaza. Mai intai un strat de conopida, apoi celelalte legume, care se lasa modelate in mainile lui in cele mai stranii forme. Miez de nuca, zdrobit. Un fir de marar. Fileul de peste e, practic, "incoronat" cu o crenguta de cherry. Doua-trei linguri cu sos de busuioc sunt puse deasupra.
Ce am acum dinainte e o adevarata opera de arta. Ma intreb daca am dreptul sa⦠mananc. Dar este atat de apetisant, incat nu astept sa fiu invitata de doua ori la masa!
Dincolo de fereastra, cucul vesteste primavara si, cum zic batranii, o zi frumoasa la Pastile ce-o sa vinaâ¦
MENIU PENTRU PRIMAVARA
|
Pastravul acesta cu legume este foarte bine sa fie servit la masa ca o gustare. El doar deschide apetitul pentru bucatele ce vor urma. In locul sosului de busuioc, puteti folosi un sos de masline negre, cu ardei rosu si cimbru, putin usturoi taiat fin, piper negru zdrobit si cateva lacrimi de otet balsamic. Fiind primavara, recomandarea noastra este sa continuati tot cu feluri de mancare usoare, cum ar fi un piept de pui umplut cu smochine si curmale uscate. Pieptul de pui se umple cu fructele taiate, se ruleaza, se da prin faina, pesmet condimentat cu rozmarin uscat si se prajeste in ulei fierbinte pana prinde o culoare auriu deschisa. Apoi se taie medalioane si se serveste cu sos natur si garnitura de sparanghel proaspat, inabusit si sotat in ulei de masline. Se mai poate folosi o garnitura de cartofi natur sau pireu. Desertul care poate incheia cel mai bine o astfel de masa este crema caramel, rece, decorata cu fructe racoroase - kiwi, de exemplu. Pofta buna!
|
RETETE GEMENE
| ||||||||
|