Lansată în urmă cu un an, la puţină vreme după nunta lui Paul McCartney cu moştenitoarea unui miliardar, cartea de bucate a fostului component al legendarei trupe "Beatles” a devinit în scurt timp un best-seller, în Marea Britanie.
De vreo douăzeci de ani, Paul McCartney a intrat în "The Guinness Book of Records” drept compozitorul cu cel mai mare succes din istoria muzicii - şi se pare că e foarte greu de dat jos de pe poziţia asta. Cu "Beatles”, trupa anilor '60 alături de care a cunoscut celebritatea, e de asemenea în Cartea Recordurilor – formaţia celor patru britanici fiind cea mai îndrăgită trupă rock din toate timpurile. Şi s-ar părea că Sir Paul se pregăteşte să mai intre o dată în "ceaslovul recordurilor”, la o categorie mai specială: bărbatul care a fost cel mai rapid dat pe brazdă de nevastă...
Ei, hai – veţi zice – că n-o fi chiar aşa! Dar cum să gândeşti altfel când vezi că Sir James Paul McCartney (ca să-i spunem numele-ntreg) s-a însurat pe 9 octombrie (cu Nancy Shevell, moştenitoarea unui miliardar newyorkez) şi nici nu s-a sfârşit luna că a şi scos pe piaţă o... carte de bucate. V-aţi fi aşteptat să lanseze un compact disc cu melodii noi pentru cea de a treia soţie a lui. Ei bine, nu s-a întâmplat asta şi nu ştiu zău dacă de vină e "fata” (o puştoaică de 51 de ani, pe lângă Paul, care l-a 69 de ani s-a încumetat să-şi pună pentru a treia oară pirostriile), că nu l-o fi inspirat să mai compună un hit, ori poate pasiunile lui culinare latente or fi explodat tocmai acum, o dată cu noua iubire împărtăşită. Nedesluşite sunt căile... muzicii care sfârâie în tigaie şi bolboroseşte în oala cu ciorbă.
"Lordul rockului britanic” n-a fost chiar singurel în intreprinderea asta. Nevastă-sa, Nancy, e co-autoarea volumului "The Meat Free Monday Cookbook”. Mai mult decât atât, cei doi au avut şi un consilier de nădejde: pe carismaticul tele-bucătar Jamie Oliver. Gurile rele spun că Sir Paul l-a bătut, pe drăguţul de Jamie, chiar la propriu-i joc şi că până-n Crăciunul trecut avea vânzări spectaculoase, cartea cântăreţului depăşind-o, ca interes, pe cea a lui J.O. - "Jamie's Great Britain”, lansată numai cu o săptămână înainte. (Cu alte cuvinte, Jamie dragă, aşa-ţi trebuie dacă eşti prea generos!) Cartea a cucerit între timp pieţele din Australia, Franţa, Germania, Olanda, Finlanda şi Statele Unite ale Americii.
"Lunea fără carne”
Publicată în 40.000 de exemplare, cartea cuplului McCartney-Shevell se bazeză pe experienţa unei campanii pe care Sir John a dus-o în 2009. Ideea era de a convinge familiile britanice să mănânce măcar o dată pe săptămână fără carne. De aici şi titlul, pe care l-am putea traduce: "Carte de bucate pentru lunea fără carne”. Acuma, dacă veţi fi vrând să postiţi miercurea sau vinerea (cum se cuvine pe la noi), cartea tot vă ajută, că reţetele nu au habar de zilele săptămânii.
Campania lansată de Paul McCartney, în 2009, pornea de la un raport al Naţiunilor Unite, cu privire la consumul de carne în lume, care îi poziţiona pe britanici în fruntea clasamentului carnivorilor. Sir Paul, ca unul care a fost multă vreme vegetarian, aflând că industria cărnii şi fermele zootehnice sunt responsabile pentru procente destul de importante ale emisiilor în atmosferă de oxid de nitriu, de dioxid de carbon, de metan ş.a., a decis să se implice, pentru sănătatea oamenilor şi a planetei. În prefaţa cărţii, Paul McCartney scrie că, dacă ar deveni vegetarieni măcar o zi pe săptămână, oamenii ar putea să facă diferenţa între viitorul unei planete pe care ne vom simţi bine şi cel al unei planete pe care nu se va mai putea locui. La lansarea cărţii, la Londra, Paul McCartney a arătat care sunt avantajele deciziei de a fi măcar o zi pe săptămână vegetarian, de la implicaţiile sociale şi asupra mediului înconjurător, până la cele de etică sau de sănătate, ca să nu mai vorbim de avantajul financiar.
Nancy, în umbra Lindei McCartney
Ziceam că Nancy l-a dat pe brazdă pe Paul. De fapt, era doar o figură de stil. Ca să spunem adevărul adevărat – nu te supăra, Nancy, dar se pare că ţi-ai început cariera de nevastă la umbra Lindei, chiar dacă ţi-ai pus semnătura pe carte! - pasiunea pentru gastronomie Paul McCartney a dobândit-o în timpul primului său mariaj cu fotografa Linda Louise McCartney (prima Lady McCartney), născută Eastman. După căsătoria lor, în 1969, Linda s-a străduit să-l atragă pe Paul pe calea vegetarianismului, reuşind să facă din el un simbol al mişcării, în 1975. Ea l-a împins în faţă şi în mişcarea luptătorilor pentru drepturile animalelor. Iar în 1998, când a murit, i-a lăsat pe umeri toate proiectele ei. Pe cea de a doua nevastă, fotomodelul Heather Mills, Paul n-a avut şanse s-o dezveţe de gustul cărniţei. Numai că ea era dintre aceia care măncâncau o singură zi în săptămână carne (şi poate nici atât). Aş zice că se apropia de ideea de flexitarianism ori vegetarianism flexibil. Cu Nancy se pare că Paul se întoarce la bunele obiceiuri (alimentare) de cuplu, deprinse de la Linda. Cât despre "pofta” de a scrie cărţi de bucate, tot de la prima nevastă i-a venit. Ea e autoarea volumelor "Linda McCartney's Home Cooking”, "Linda's Kitchen” şi "Simple and Inspiring Recipes for Meatless Meals” (titlul ăsta din urmă spune mai mult decât trebuie despre cine i-a inspirat lui Paul cartea de bucate).
La 12 ani de la moartea primei neveste şi la o săptămână de la nunta cu cea de a treia, "The Meat Free Monday Cookbook” a părut tuturor mai degrabă un omagiu pentru Linda, decât un dar pentru Nancy.
Citește pe Antena3.ro