x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pauza de cafea

Pauza de cafea

de Francisca M. Catana    |    28 Feb 2007   •   00:00

CrÃşpe - in Franta, pancake - in Anglia, der pfannkuchen - in Germania, scovarda, scoverjoara, clatita - in Romania... Acest desert se pare ca a fost preparat inca din secolul al IV-lea i.e.n., in China. De acolo s-a raspandit in Orientul Apropiat, iar in secolele XVI-XVII era "in voga" in Europa. Sunt la fel de apreciate in Asia, Europa, in America sau in Africa.

CrÃşpe - in Franta, pancake - in Anglia, der pfannkuchen - in Germania, scovarda, scoverjoara, clatita - in Romania... Acest desert se pare ca a fost preparat inca din secolul al IV-lea i.e.n., in China. De acolo s-a raspandit in Orientul Apropiat, iar in secolele XVI-XVII era "in voga" in Europa. Sunt la fel de apreciate in Asia, Europa, in America sau in Africa.

Au fost stabilite recorduri mondiale: cea mai mare clatita a avut 15 m in diametru si cantarea 3 tone - in Marea Britanie; la Leipzig, in Germania, un "prestidigitator" in ale bucatariei, timp de doua minute, a invartit de 416 ori o foaie de clatita; un alt nastrusnic a alergat trei ore, doua minute si 27 secunde (3 h 2’27’’), timp in care invartea foaia de clatita etc. I s-au dedicat zile festive: in Rusia, in ultima saptamana dinaintea Postului Pastelui, sarbatoarea se numeste "Maslenita" (Saptamana alba); in Franta catolicii au "CrÃşpes de la Chandeleur" sau "Mardi gras"; in Romania - festivalul de la Prejmer sau de la Moneasa s.a.m.d.
S-ar putea aduna, intr-un op voluminos, retetele (de) si curiozitatile despre savurosul preparat!

×