x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pe romaneste, pe turceste

Pe romaneste, pe turceste

de Pompiliu Kostas Radulescu    |    09 Aug 2006   •   00:00
Pe romaneste, pe turceste
ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA TURCEASCA
Intru pe Strada Poporului si m-apuca rasul. Gaunos nume... Rad. Pentru ca, de cand cu Bulevardul Victoria Socialismului si poporul roman care mananca icre negre si bea sampanie prin reprezentantii sai cazati in varful ulitei cu pricina, a devenit un fel de reflex conditionat. Pavlov, saracu’... Ca stii care-i culmea reflexului conditionat? Dupa ce-a murit cainele, Pavlov ii tot aducea de mancare! Asa si noi! A murit Victoria Socialismului, dar noi tot ii purtam inca valizele bolovanoase. Si cand te gandesti ca americanu’ si-ar face si hartie igienica cu dungulite si stelute dac-ar avea voie. Asa ca eu intru pe Strada Poporului si rad. Da’ nu-i rasul meu...

Ca sa ma dreg o iau in amonte pe trotuarul umbrit (mana cereasca pe arsita asta!), ce-i drept, cam neasfaltat. Dar bine ca-i asa. Ca de cate ori le vine astora vreo idee de urbanism de gradinita ori trantesc vreun sens giratoriu cu ingerasi care fac pipi, ori ar schimba bordurile zilnic, daca s-ar putea, ori, daca nu mai e chiar nimic de facut, taie copacii! Cosmetizare, zice-se! Mai de durata ar fi un lifting la ruinele Targovistei!

BEL AMI. Doamna Peteu Belghin ma linisteste c-o salata de vinete si-o ciorba de burta. Pe terasa. S-au schimbat o gramada de anul trecut... "Sotul meu a renovat cu mana lui tot. Stii, la inceput a fost doar barul si-o toaleta in spatiul in care pe vremuri fusese atelierul de tamplarie al tatalui meu. Apoi toate au crescut de la an la an. Trebuia sa facem si noi ceva cu care sa ne intretinem. Dar sa ne si placa. Restaurantul a fost cea mai buna alegere. Mi-am format si-o echipa pe care o am de aproape trei ani", adauga si se ridica. "Dar e foarte greu sa gasesti oameni care sa-ti fie intr-adevar alaturi. Scuza-ma o clipa", si dispare pe usa bucatariei. Eu sorb din cafea. Turceasca.

Melemen, omleta turceasca de legume, ca la Peteu Belghin acasa

D-ALE BUCATARIEI. "Mai gatesc si eu. Se spune ca cei mai buni bucatari sunt barbatii, dar nu cred ca-i asa. Pai, primul care a venit sa se angajeze n-auzise in viata lui de oala minune! Nu sunt nici mai buni si cer si bani mai multi!", se revolta. "Vrei «infasurate»? Tot turcesti!" Mirare. Din partea mea. "Sarmale", ma lamureste. "Ca-n turca asta-nseamna «sarma», infasurat!" Mancam... romaneste...?

"O mancare foarte gustoasa, dar si foarte simpla mi-o amintesc inca din copilarie. «Melemen» e un fel de omleta turceasca, ca sa fac o comparatie, cu legume calite peste care se bate un ou. Pare banal, dar e o reteta absolut delicioasa" - Peteu Belghin, patron

MUSCHIULET IMPLETIT CU LEGUME SI SOS
Una dintre putinele probleme, dar cred ca si cea mai mare atunci cand vine vorba despre retete traditionale, nu e "vai, in ce gatesc!". Nu-i nimic, daca ai chef de chinezarii, nu-ti trebuie wok, merge si-o tigaie de-a noastra. Asa ca, daca strambi din nas cand auzi de carne de oaie sau de vitel intr-o reteta turceasca, n-ai decat sa faci rost de porc. Ca doar tu mananci!

1 Pentru doua portii iei doi muschiuleti de vitel sau porc pentru cine prefera, desi reteta traditionala este cu carne de vita.
2 Tai muschiul pe lung, dar nu pana la capat, apoi se impleteste simplu, cu fire de ceapa sau usturoi verde. Impanezi cu usturoi si bacon (daca tot vrei porc!) si prinzi cu o scobitoare la capat, ca sa nu se desfaca impletitura.
3 Asezi muschiuletii impletiti intr-o tava unsa cu ulei, adaugi un pahar cu vin rosu si pui sare, piper, boia si cimbru dupa gust.
4 Daca tu crezi ca strici vinul turnandu-l in tava, nu-i nimic. Chiar daca iese muschiul mai uscat, poti sa folosesti acelasi vin rosu, dar dupa fiecare imbucatura. Doar ca atunci, in loc de garnitura de legume pune cartofi taranesti.

TRADITII
Desi n-am fost o familie traditionalista in sensul pur al cuvantului, am respectat traditiile. N-am sa uit hamsiile din copilarie, insirate cate 20-30 pe-o tepusa lunga de frigarui si puse pe gratar sau melemenul. Am incercat sa introduc aceste preparate si-n meniul restaurantului, alaturi de cibIrek (suberek), clatite cu pui, karni yarik (vinete umplute). Nu intotdeauna avem, dar pentru cine isi doreste nu e nici o problema. Si cum bucatareasa mea vine doar din doua-n doua zile, gatesc si eu cot la cot cu ea.
×