ROMANIA CULINARA - COMUNITATEA TURCEASCA
Intru pe Strada Poporului si m-apuca rasul. Gaunos nume... Rad. Pentru ca, de cand cu Bulevardul Victoria Socialismului si poporul roman care mananca icre negre si bea sampanie prin reprezentantii sai cazati in varful ulitei cu pricina, a devenit un fel de reflex conditionat. Pavlov, saracuâ... Ca stii care-i culmea reflexului conditionat? Dupa ce-a murit cainele, Pavlov ii tot aducea de mancare! Asa si noi! A murit Victoria Socialismului, dar noi tot ii purtam inca valizele bolovanoase. Si cand te gandesti ca americanuâ si-ar face si hartie igienica cu dungulite si stelute dac-ar avea voie. Asa ca eu intru pe Strada Poporului si rad. Daâ nu-i rasul meu...
Ca sa ma dreg o iau in amonte pe trotuarul umbrit (mana cereasca pe arsita asta!), ce-i drept, cam neasfaltat. Dar bine ca-i asa. Ca de cate ori le vine astora vreo idee de urbanism de gradinita ori trantesc vreun sens giratoriu cu ingerasi care fac pipi, ori ar schimba bordurile zilnic, daca s-ar putea, ori, daca nu mai e chiar nimic de facut, taie copacii! Cosmetizare, zice-se! Mai de durata ar fi un lifting la ruinele Targovistei!
BEL AMI. Doamna Peteu Belghin ma linisteste c-o salata de vinete si-o ciorba de burta. Pe terasa. S-au schimbat o gramada de anul trecut... "Sotul meu a renovat cu mana lui tot. Stii, la inceput a fost doar barul si-o toaleta in spatiul in care pe vremuri fusese atelierul de tamplarie al tatalui meu. Apoi toate au crescut de la an la an. Trebuia sa facem si noi ceva cu care sa ne intretinem. Dar sa ne si placa. Restaurantul a fost cea mai buna alegere. Mi-am format si-o echipa pe care o am de aproape trei ani", adauga si se ridica. "Dar e foarte greu sa gasesti oameni care sa-ti fie intr-adevar alaturi. Scuza-ma o clipa", si dispare pe usa bucatariei. Eu sorb din cafea. Turceasca.
Melemen, omleta turceasca de legume, ca la Peteu Belghin acasa |
Citește pe Antena3.ro
MUSCHIULET IMPLETIT CU LEGUME SI SOS
| ||||
Una dintre putinele probleme, dar cred ca si cea mai mare atunci cand vine vorba despre retete traditionale, nu e "vai, in ce gatesc!". Nu-i nimic, daca ai chef de chinezarii, nu-ti trebuie wok, merge si-o tigaie
de-a noastra.
Asa ca, daca
strambi din nas
cand auzi de carne
de oaie sau de vitel
intr-o reteta turceasca, n-ai decat sa faci rost de porc. Ca doar tu mananci!
|
TRADITII
|
Desi n-am fost o familie traditionalista in sensul pur al cuvantului, am respectat traditiile. N-am sa uit hamsiile din copilarie, insirate cate 20-30 pe-o tepusa lunga de frigarui si puse pe gratar sau melemenul. Am incercat sa introduc aceste preparate si-n meniul restaurantului, alaturi de cibIrek (suberek), clatite cu pui, karni yarik (vinete umplute). Nu intotdeauna avem, dar pentru cine isi doreste nu e nici o problema. Si cum bucatareasa mea vine doar din doua-n doua zile, gatesc si eu cot la cot cu ea.
|