x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pentru un fir de par plin de vigoare

Pentru un fir de par plin de vigoare

18 Ian 2005   •   00:00

RETETE CU ADRESA
O parte dintre cititorii nostri de sex masculin ne-au scris ca una din problemele principale cu care se confrunta zi de zi este caderea parului. Cercetatorii au descoperit ca cel mai mult depinde de natura genetica daca unui barbat ii va cadea parul sau nu de-a lungul vietii. Insa, in ciuda insucceselor oamenilor de stiinta in a afla cum poate fi indepartata aceasta problema, iata ca o alimentatie fara carne grasa, oua, bauturi alcoolice, fructe acre, inghetata si condimente iuti pare sa dea rezultate.

Praz cu masline

  • INGREDIENTE: un kg de praz; 50 ml ulei; o lingura de bulion; o lingurita de otet; o ceapa: 200 gr masline; o lingura de faina; doua legaturi de patrunjel; piper; sare; foi de dafin; boia de ardei dulce.

  • PREPARARE:
  • Se curata si se spala prazul, se taie in bucatele de cate 4-5 cm si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se lasa la cuptor pana se rumeneste prazul. Inte timp se curata ceapa si se toaca marunt, dupa care se inabusa intr-o cratita cu ulei infierbantat si putina apa. Se adauga bulionul, diluat in prealabil, boiaua, foile de dafin, putin piper, faina dizolvata in apa rece, sarea si otetul. Se fierb timp de un sfert de ora, apoi se adauga prazul, maslinele si se completeaza cu apa. Se amesteca bine si se lasa la fiert cam o jumatate de ora. Se serveste cald, ornat cu patrunjel tocat.

    Praz umplut cu branza de vaci

  • INGREDIENTE:
  • 500 gr praz; 300 gr branza dulce de vaca; 100 gr masline; 50 gr unt; doua oua; 100 gr parmezan; o legatura de patrunjel; sare; putin piper.

  • PREPARARE:
  • Se curata si se spala prazul, apoi se taie in bucati lungi de aproximativ 10 cm si i se scoate miezul. Se freaca branza cu jumatate din verdeata tocata marunt, iar cu pasta rezultata se umplu bucatelele de praz. Se unge o tava cu unt si se asaza bucatile de praz, iar deasupra lor se pun maslinele, carora in prealabil li s-au scos samburii. Se bat bine ouale si se toarna deasupra, apoi se da tava la cuptor timp de 30-40 de minute, la foc moderat. Se serveste cald, presarandu-se deasupra parmezan ras si verdeata fin tocata.

    Orez cu fructe si lapte

  • INGREDIENTE:
  • 200 gr orez vechi de un an; doua pliculete de zahar vanilinat; 300 ml lapte; 40 gr frisca; 100 gr zahar; doua galbenusuri; o esenta de rom; 40 gr unt; 300 gr fructe

  • PREPARARE:
  • Se fierb 200 ml lapte cu orezul intr-un vas de inox, pentru a nu se lipi, adaugand zaharul. Cand este aproape fiert, se lasa la racit si se incorporeaza galbenusurile si esenta de rom. Se adauga zaharul vanilinat si restul de lapte. Se curata fructele, de preferat sa fie curmale, smochine, stafide, si se portioneaza. Acestea se omogenizeaza cu amestecul de mai sus si se da totul la frigider timp de cateva ore. Cand este gata, se asaza pe un platou si se orneaza cu frisca si bucatele de fructe. Se poate pudra cu praf de cacao si scortisoara.

    MASLINE NUTRITIVE
    Frectionarile pielii capului cu ulei de masline, seara, timp de 10 zile, sunt recomandate impotriva caderii parului. Maslinele contin numeroase saruri minerale: fosfor, sulf, potasiu, magneziu, calciu, clor, fier, caroten si vitaminele A, B, C, E si F.
    ×