x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Perle din mare

0
Autor: Simona Chiriac 20 Ian 2011 - 13:44
Perle din mare

147399-icre-caviar-img-8421.jpgAlmas este cel mai preţios, rar şi ex­clu­si­vist sortiment de caviar. Cutiuţe mi­nuscule din aur de 24 de karate în care se înlănţuiesc sute de bobiţe albe, ca nişte diamante ivite din mare, ce vor fi servite la cele mai elegante recepţii sau în restaurantele cu multe stele Michelin. Un singur kilogram de caviar Almas atinge astronomicul preţ de 25.000 de dolari. Explicaţia este una sim­plă: aceste icre provin de la femelele de sturioni albino beluga a căror vârstă tre­buie să depăşească 80 de ani.

Pentru a te bucura întru totul de aroma şi gustul lor marin (pentru unii gurmanzi a gus­ta câteva „perle” de caviar este ca şi cum ai respira cel mai puternic aer ma­rin) trebuie aşezate în vase preţioase din sidef sau porţelan şi niciodată nu se vor alege cele din metal (caviarul va că­pă­ta un pronunţat gust metalic). Se aşa­­ză pe un pat de gheaţă şi este indicat să nu se mai servească nimic alături de ele, în afară de un pahar cu cea mai bu­­nă şampanie căci, nu întâmplător, ca­­vi­­arul a fost inclus într-un top al celor mai costisitoare delicii, alături de trufele albe italiene.

Doar icrele de sturion pot fi numite cu adevărat caviar, iar Marea Neagră şi Marea Caspică sunt locurile de unde se obţine această delicatesă. Există pa­tru sortimente principale de caviar – Be­­lu­ga (produs de morun), Ossetra (nisetru), Sterlet şi Sevruga (păstrugă). Beluga, cel mai scump, este apreciat pen­tru mărimea bobiţelor şi textura cre­moasă. Culoarea variază de la negru că­tre gri şi chiar alb (femelele de sturion ating maturitatea la vârsta de 20 de ani, atunci când pot fi recoltate şi pri­mele icre, iar cu cât înaintează în vârstă icrele capătă o culoare din ce în ce mai deschisă, devenind cu atât mai rare şi preţioase), iar gustul lor este delicat. Aproape o jumătate din producţia mondială de caviar Beluga este achiziţionată de companiile aviatice pentru a-i delecta pe cei mai exclusivişti pasageri. Ossetra are bobiţele mai mici, de culoare maronie, un înveliş mai rezistent şi un gust din care se poate sesiza o nuanţă de alună de pădure. Sevruga este de culoare gri, cu un gust sărat foarte pronunţat (simţi cu adevărat că este un dar al mării), fiind în acelaşi timp, da­to­ri­tă preţului mai scăzut, sortimentul de caviar cel mai des întâlnit în me­ni­u­rile restaurantelor. Caviarul Sterlet, de culoare aurie, era preferatul ca­pe­te­lor încoronate europene, primind şi ape­lativul de „Imperial”, astăzi însă este extrem de rar din cauza pescuitului în exces al acestei specii de sturioni.

În general, aşa cum diamantele sunt cu atât mai preţioase cu cât au un număr mai mare de karate, la fel şi caviarul este mai scump cu cât are mai multe… zerouri. Ierarhizarea cuprinde un singur zero (icrele au culoarea neagră), două zerouri – gri şi trei ze­rouri – o culoare din ce în ce mai deschisă, până la albul caviarului de Almas. Dacă nu sunt aşezate pe platouri (se pot servi presărate nu doar deasupra unor felii de pâine prăjită, dar şi peste sfere de brânză mozza­rella marinată în ulei şi ierburi aromate sau feliuţe de somon afumat cu piper şi condimente), pot fi folosite pentru obţinerea unor creme ce promit o lungă, lungă tinereţe şi tratamente Spa pe gustul celebrităţilor.

Citeşte mai multe despre:   culinar,   jurnalul de duminică

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe

(P) Lenjerii de pat și pături Cocolino pentru sezonul de iarnă: cele mai noi tendințe
Așa cum vara căutăm să folosim lenjerii de pat cât mai răcoroase, pentru a putea obține un somn cât mai odihnitor și mai bun, la fel și iarna ne propunem să folosim lenjerii de pat călduroase și...

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an

Ştirile de la Antena 1, cea mai mare cotă de piaţă din acest an
Galerie Foto Programele de ştiri de la Antena 1 şi-au consolidat poziţia în clasamentul audienţelor în prima jumătate a anului, fiind din ce în ce mai urmărite la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste...

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil

Reshape on a budget - cum revitalizezi spațiul cu un buget accesibil
Pandemia cu noul coronavirus ne-a izolat în case pentru cea mai lungă perioadă de timp din istorie. Am stat pe canapea mai mult decât am făcut-o vreodată - acolo am învățat, am mâncat, am socializat. Sub...

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu, prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite

Narcisa Birjaru din echipa lui chef Scărlătescu,  prima femeie câștigătoare la Chefi la cuțite
Galerie Foto Miercuri seară, Chefi la cuțite și-a desemnat câștigătorul sezonului 9, iar vestea a venit cu o premieră pentru cel mai iubit show culinar. Pentru prima dată în nouă sezoane o femeie a reușit să spargă...

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă  alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani

Ștefan Bănică, amintiri emoționante despre prima dată când a urcat pe scenă   alături de tatăl său, la vârsta de cinci ani
Juratul Ștefan Bănică va povesti cu emoție, sâmbătă, de la 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star, despre cum s-a simțit când a urcat prima dată pe scenă alături de celebrul său tată.  ...

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice

Curățenia în casă: sfaturi pentru a nu pierde prea mult timp cu treburile casnice
A păstra curățenia în casă este necesar nu doar dacă ții la aspectul estetic al locuinței, ci și pentru a menține sănătatea familiei. Realizarea treburilor domestice este pentru unele persoane o modalitate...

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite, dezvăluit în această seară

Numele finaliștilor din sezonul 9 Chefi la cuțite,  dezvăluit în această seară
Galerie Foto Ediția de luni seară a adus la Chefi la cuțite lacrimi de fericire pentru semifinaliștii sezonului 9 și a culminat cu o tensiune care a atins cote maxime în bucătăria celui mai iubit show culinar. Alexandru...

Ținute la modă cu pantofi sport

Ținute la modă cu pantofi sport
Galerie Foto În lumea modei, pantofii sport au devenit un accesoriu esențial care nu trebuie să lipsească din dressingul unei doamne sau domnișoare. Îi adorăm, îi colecționăm, îi purtăm în fiecare zi…însă cum ne...

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star

Maria Ene, trimisă în Finala de Popularitate a sezonului 10 Next Star
Maria Ene și harpa sa au cucerit, sâmbătă seara , la Antena 1, nu doar inimile juraților, ci și pe ale celor de acasă, astfel că micuța a fost trimisă în Finala de Popularitate a celui de-al zecelea sezon...

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9 Emisiunea, lider de audienţă

Chefi la cuțite și-a ales semifinaliștii sezonului 9  Emisiunea, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția plină de tensiune de duminică seară a restabilit rândurile la bancurile de lucru Chefi la cuțite și a dezvăluit numele semifinaliștilor sezonului 9, în urma celor două lupte de foc din bucătăria...

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...
Serviciul de email marketing furnizat de