Creatorul personajului Dinu Paturica a fost un fin observator al vietii cotidiene
Din "Scrisorile" lui Ion
Ghica, o personalitate marcanta a secolului al XIX-lea, aflam un altfel de portret al lui Nicolae Filimon, cel care a creat
renumitul personaj al
lui Dinu Paturica.
Nicolae Filimon... "Om cat un munte, ânalt, gras si rumen la fata... cand vorbea de bucate i se umplea gura." Asa il portretiza Ion Ghica pe cel care a creat primul roman notabil in literatura romana, "Ciocoii vechi si noi".
Personalitate polivalenta (om politic, diplomat, scriitor... mason etc.) a secolului al XIX-lea, Ion Ghica, in "Scrisorile" catre prietenul sau Vasile Alecsandri, motivat de moartea lui N. Filimon (1819-1865), consemna: "Acei care l-au cunoscut pierdeau un amic sincer, leal, indatoritor, totdeauna vesel si voios, totdeauna multamit cu putinul ce castiga prin munca si talentul sau; caracter independent, nu s-a caciulit niciodata la nimeni; ura si dispretuia lipsa de demnitate si lingusirea; modest pana a rosi cand auzea laude pentru scrierile lui, n-a banuit niciodata ca era un scriitor de mare talent. Literatura a pierdut in el pe unul din luceferii sai".
CIORBA DE STIUCA
|
Dupa ce se taie zarzavatul marunt, morcovul si albitura, si se toaca ceapa si dupa ce se dau in fiert, li se adauga uleiul si bulionul abia incalzite si se lasa sa clocoteasca in vasul lor, asa. Zeama de varza, moarea, se fierbe si ea alaturi, in alt vas, dupa care se trece totul, si acritura, in oala mare, unde in fiertura se arunca in acest tarziu stiuca atunci pacalita, proaspata, de sa-ti fie frica sa pui mana pe ea s-o cureti. Iar dupa ce a mai dat o data in clocot - ca la vreun sfert de ceas, nu mai mult, caci are pestele acesta carnea alba si usoara si nu se cade chinuit - se taie rosiile felii, ori se pun intregi daca-s marunte, si se presara leusteanul si patrunjelul verde, sa dea obraz. Si, dupa gustul fiecaruia, ciorbei i se alatura hreanul, fie la gatit, fie la urma.
|