x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Pesce i polenta

0
Autor: Anna Borca 06 Sep 2006 - 00:00
Pesce i polenta
CAIET DE RETETE - VENETO
Gastronomia in Veneto... Orasele Verona, Vicenza, Padova, Treviso, Rovigo - in campia Padului, Belunno, dar si jumatate din Lacul Garda, cursul inferior al Fluviului Pad cu delta acestuia (la fel de mare ca Delta Dunarii), raurile Adige, Brenta si Piave, o buna parte a litoralului nord-adriatic. Toate acestea fac parte din regiunea Veneto, a carei resedinta este legendara Venetie. Artisti, literati, istorici, psihologi, militari, clerici, bancheri, iscoditori de toate felurile au lasat dovezi, fiecare prin mijloacele ce-i stateau la-ndemana, despre acest areal al Italiei. Cu totii au apreciat si arta culinara a acestei regiuni.

Bucataria veneta are la loc de cinste preparatele din peste si fructe de mare. Sturionul (storione), pastravul (trota), dorada (orata), sardina (sarada), tonul (tonna), barbunul (triglia), stiuca, numeroasele varietati de moluste si crustacee, printre care langustele (granceole), sunt aflate de maestri bucatari, si nu numai, in piata de peste de la Chioggia, la sud de Venetia, una dintre cele mai mari din Europa.

PESTE. Cunoscuta saramura romaneasca la ei se numeste "saor". "Peste - mamaliga prapadeste". Locuitorii din Veneto sunt recunoscuti ca mari mancai de mamaliga - ei o numesc polenta. Italienii, in genere, sunt numiti "macaronari". Exceptie fac cei din Veneto si Lombardia, zone supranumite Polentonia. Ritualul prepararii polentei este foarte asemanator cu cel practicat de taranul roman. Si ei fac semnul crucii inainte de a incepe pregatirea. Mamaliga poarta diverse denumiri, in functie de modul de preparare: scot, patugoi, suget, mose, cavernaia, minestrina, dufa, pendolon etc., etc.

O alta delicatesa - pestele merluzzo sarat (baccala). Traditional, se prepara astfel: desarat, fiert in aburi cu sare, piper si nucsoara si facut pasta cu ulei de masline. Se numeste baccala mantecato. Exista si baccala alla vicentina - la cuptor, cu lapte, servit obligatoriu cu mamaliga.

Bucataria veneta este insa diversa. Risi e bisi (orez cu legume), pasta e fagioli (paste cu fasole), bigoli con l’arma alla vicentina (spaghete cu fripura de rata), stoccafisso alla vicentina (cod sarat), sardele in sa"r (sardele in saramura), "bolliti misti con la salsa peara" (rasol din carnuri de pasare asortat cu sos facut cu maduva de vita), gnocchi (galuste de cartofi) sunt cateva din preparatele cu care va puteti delecta cand ajungeti in aceste locuri de vis.

FEGATO ALLA VENEZIANA - Ficat in stil venetian
INGREDIENTE: un kg ficat de vitel, 3-4 cepe, un pahar cu lapte sau cu otet, patrunjel, unt, ulei de masline, sare.

PREPARARE: Ficatul se spala, se taie in felii potrivite si se lasa, timp de o ora, sa stea in lapte sau in otet. Ceapa se curata, se taie rondele si se caleste intr-o tigaie cu ulei de masline indoit cu unt. Feliile de ficat se scot, se scurg si se pun in tigaie. Se lasa la inabusit la foc potrivit. La sfarsit se presara sare, dupa gust, si patrunjel tocat marunt.

SAVOR DI FRUTTA - Desert de fructe

INGREDIENTE: 2,5 kg struguri, doua kg fructe (pere, mere, piersici, gutui), 100 g nuci.
PREPARARE: Din boabele de struguri se face suc si se lasa o zi deoparte. Perele, merele, gutuile si piersicile se taie in bucati potrivite. Nucile se toaca. Fructele taiate impreuna cu nucile se pun intr-un vas mare si se toarna sucul de struguri. Vasul se acopera si se lasa la foc mic, timp de doua ore, amestecand din cand in cand. Apoi, compozitia se lasa la racit si se pastreaza in frigider. Se serveste cu carne fiarta sau ca topping pentru dulciuri.

BACCALÀ ALLA VICENTINA - Batog "alla Vicentina"

INGREDIENTE: un kg batog, 3-4 cepe, doi catei de usturoi, 4-5 ansoa sarate, ulei de masline, faina, parmezan ras, un litru de lapte, o legatura de patrunjel, sare, piper.
PREPARARE: Ceapa se curata, se taie solzisori si se caleste in ulei, in care s-au pus si cateii de usturoi. Se adauga ansoaurile dezosate, patrunjelul tocat si se lasa la inabusit. Apoi se scurge uleiul, se scot cateii de usturoi si se lasa deoparte, dupa care se condimenteaza, dupa gust, si se adauga parmezanul ras. Batogul se deschide, se curata de oase si se umple cu compozitia de mai sus, se preseaza bine si se taie bucati. Bucatile de peste se dau prin faina, se asaza intr-un vas, se toarna o parte din lapte si se dau la cuptor. Se lasa aproape doua-trei ore, timp in care se mai adauga lapte. Se serveste cu mamaliga calda.

SARDELLE IN SAOR - Sardele in saramura

INGREDIENTE: 700 g sardele proaspete, 4-5 cepe, o lamaie, un pahar cu stafide, foi de dafin, cuisoare, faina, doua pahare cu otet, ulei de masline, sare, piper.
PREPARARE: Sardelele se curata, indepartand oasele, se spala si se lasa sa se usuce. Apoi se dau prin faina si se prajesc in ulei incins. Se scot si se pun pe o hartie ca sa se absoarba uleiul. Stafidele se pun la inmuiat in apa calduta. Ceapa se taie rondele, se caleste in ulei, apoi se adauga otetul si coaja rasa de lamaie. Se lasa pe foc alte cateva minute. Intr-un vas se pune un strat de peste prajit, se presara sare si piper, se acopera cu alt strat de ceapa, cuisoare, foi de dafin si stafide si se continua pana cand se termina ingredientele, incheind cu ceapa. Se acopera vasul si se lasa in frigider pentru cateva zile. Pe langa stafide se mai pot folosi seminte de pin si felii de mar.

PASTISSÀDA DE CAVÀL - Tocatura din carne de cal

INGREDIENTE: un kg carne de cal, 7-8 cepe, 3 morcovi, un litru de vin rosu sec, foi de dafin, cuisoare, boia de ardei iute, unt, ulei de masline, sare, piper.
PREPARARE: Carnea se spala si se taie in bucati potrivite. Ceapa si morcovii se curata, se spala si se toaca marunt. Intr-o tigaie se pune ulei, se adauga legumele tocate si se lasa la calit. Apoi se pun bucatile de carne si se lasa cateva minute sa se rumeneasca, dupa care se toarna vinul. Se adauga condimentele si se lasa sa fiarba, la foc foarte mic. Cand bucatile de carne incep sa se desfaca, iar legumele devin ca un piure, inseamna ca mancarea este gata. Se serveste cu polenta fierbinte.

GNOCCHI - Galuste de cartofi

INGREDIENTE: un kg cartofi, 200 g faina, 100 g unt, sare si frunze de salvie; pentru sos: 6-7 rosii, frunze de busuioc, o lingurita cu zahar, ulei de masline, sare, piper.
PREPARARE: Cartofii se fierb cu tot cu coaja. Se descojesc si se paseaza cat sunt fierbinti. Apoi se framanta impreuna cu faina. Din compozitia obtinuta se fac cilindri de grosimea unui deget si se taie in bucati mai mici. Se pregateste sosul de rosii. Se aleg rosiile, se descojesc si se toaca. Apoi se pun intr-o tigaie cu ulei si se lasa sa fiarba la foc potrivit o jumatate de ora. La sfarsit se adauga zaharul, sarea, piperul si frunzele de busuioc, tocate marunt. Separat se topeste untul, in care se adauga cateva frunzulite de salvie. Gnocchi se fierb in apa cu sare. De indata ce incep sa se ridice la suprafata, se scot si se asaza pe farfurii. Deasupra se toarna untul topit si sosul de rosii.

DOLCEZZA AL MIELE E FICHI - Desert cu miere si smochine

INGREDIENTE: 300 g branza cu mucegai, 8 smochine coapte, doua linguri cu unt, 4 linguri cu miere, 200 ml coniac, o ceasca de nuci tocate, suc de la o jumatate de portocala.
PREPARARE: Smochinele se spala si se descojesc. Intr-o cratita se topeste untul si se adauga smochinele. Se prajesc pe ambele parti cateva minute, apoi se adauga mierea amestecata cu coniac. La sfarsit se toarna sucul de portocala. Pe o farfurie se aranjeaza feliile de branza cu mucegai, de jur-imprejur se asaza smochinele, se stropeste cu sos si se presara nucile tocate.

Citeşte mai multe despre:   sare,   ulei,   măsline,   lasa,   ingrediente,   taie,   preparare,   adauga

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1

Andi Constantin este Burlacul, în curând, la Antena 1
Cel de-al șaselea sezon al emisiunii Burlacul, în curând, la Antena 1, îl va avea ca protagonist pe Andi Constantin. Multiplu campion la fitness și antreprenor, Andi este pregătit să plece în cea mai importantă...

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro

Cristina Ciobănașu și Vlad Gherman lansează seria de episoade online Adela – Tot ce nu se vede pentru site-ul a1.ro
Imediat după premiera serialului Adela, difuzat aseară, de la 20:30, la Antena 1, site-ul a1.ro lansează un nou proiect on-line – emisiunea Adela - Tot ce nu se vede, prezentată de Cristina Ciobănaşu şi Vlad...

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...
Serviciul de email marketing furnizat de