x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Peste cu carne roz

Peste cu carne roz

de Cristina Andreea Catana    |    06 Ian 2006   •   00:00
Peste cu carne roz

Chiar daca se gaseste mai greu prin pescariile noastre si este cam piperat la pret, barbunul ramane un peste deosebit pentru ocaziile speciale. Are carnea roz, iar gustul lui te duce cu gandul la fructele de mare.

Zilele speciale necesita si mancaruri speciale. Bucate deosebite, bucate de lux poate. Nu neaparat pentru a ne uimi musafirii, dar si pentru ca noi insine sa dam valoarea care se cuvine evenimentului.

Chiar daca mai aveti inca frigiderul ticsit cu carne de porc, la sfarsitul acestei saptamani sunt ultimele momente festive ale iernii. Asa incat dati o fuga pana la o pescarie bine aprovizionata si luati niste barbun. E unul dintre cei mai deosebiti pesti. Are carnea de culoare roz si un gust mai mult decat deosebit. Crescand in apele Mediteranei, pe un taram scaldat in soare, barbunul a imprumutat de la mediul lui natural o doza de exotism. Daca este preparat asa cum trebuie, acesta este pus in valoare, iar simturile va vor fi inundate de savoarea carnii de barbun.

INDICII. Ajunsi la pescarie, trebuie sa fiti atenti la indicatorii de prospetime ai pestelui. Luati in seama mirosul, dar nu uitati nici de culoarea carnii. Atunci cand pestele este foarte proaspat, carnea trebuie sa fie de un roz stralucitor, foarte ferma. Daca v-ati hotarat sa il cumparati, barbunul trebuie gatit in cel mai scurt timp, pentru ca este foarte perisabil. Daca nu se poate sa il preparati chiar in ziua in care a fost achizitionat, barbunul trebuie pus in folie de aluminiu, in cel mai rece loc din frigider.

AROME. Barbunul se bucura de o mare apreciere in randul gurmanzilor datorita faptului ca, avand carnea mai grasa, gustul lui se apropie de cel al fructelor de mare. Aceasta asociere este facuta in mare masura pentru ca barbunul se hraneste cu tot felul de moluste, de unde si carnea lui imprumuta o parte din arome. Chiar si dupa ce a fost preparat, barbunul pastreaza parfumul marii, iar carnea ii devine moale.

Chiar si ficatul acestui peste este considerat o delicatesa. De cele mai multe ori este vandut fara sa fie curatat tocmai pentru ca ficatul sa poata fi "cules" de bucatari si preparat ca atare.

PRETURI. La asa preparate rare, si pretul este pe masura. O portie de barbun la gratar garnisit cu tot felul de mirodenii aduse de pe malul Mediteranei costa aproximatix 25 de euro. Din magazine puteti achizitiona barbun mai greu, deoarece costa 37 RON/kg si nu are cerere. Majoritatea prefera sa il consume in restaurant, costurile si efortul fiind mult mai mici decat preparat acasa.

RETETA
BARBUN FLAMBAT CU ANASON
  • INGREDIENTE: un barbun, 3 feniculi, 3 rosii, 100 g smantana, 70 g unt, 3 linguri anason, sare, piper
  • PREPARARE: se curata, se spala si se sterge pestele. Se curata feniculii, se elimina partile fibroase, se spala si se taie in patru. Se spala rosiile si se taie in doua. Se unge cu grasime o tava mare de cuptor, se asaza in ea pestele. Se inconjoara cu feniculi si rosii. Se sareaza, se pipereaza. Se presara bucati mici de unt. Se fierbe la cuptor aproximativ 30 de minute. In momentul cand se serveste, pestele se stropeste cu anason. Se flambeaza si se adauga smantana. Se serveste fierbinte. Se poate prepara si fara smantana. Atunci se inlocuieste untul cu ulei pentru ca pestele sa fiarba cum trebuie in platou.
  • ×
    Subiecte în articol: gastronomie