x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Petrecere cu lautari

Petrecere cu lautari

de Mara Raducanu    |    Anna Borca    |    28 Dec 2005   •   00:00
Petrecere cu lautari
31 DECEMBRIE 1905
Lautarii, trubaduri ai cantecului popular romanesc, au uimit prin maiestria interpretativa, prin fantezia si memoria muzicala nu doar pe profesionistii din tara, ci si pe cei de peste fruntariile ei.

Sa ne intoarcem putin in timp. Suntem la Clubul Tinerimii. Revelion 1905. La fel de bine am fi putut fi la Capsa, la Iordache (pe Strada Covaci) sau in alte localuri alese din Bucuresti, unde canta vestitul Ciolac. Asteptam seara Anului Nou. Ne motiveaza nu doar masa imbelsugata, stropita cu vinuri aromate sau seci de Dragasani aduse din Pivnitele Stirbey, ci, mai ales, vioara lui Cristache Ciolac. Talentul sau violonistic s-a bucurat de aprecierea lui George Enescu. In targ circula vorba "nu exista alinare decat cu vinul de la «Iordache» si cu arcusul lui Cristache". Suspinul sau trilul vesel al cantecului sau - vorba muzicologului Viorel Cozma - "parea ca-i rupt din inima", pentru ca "iubeai, sufereai si te bucurai o data cu el".

Maiestria sa a capatat notorietatea mondiala la Paris, cu ocazia Expozitiei Internationale din 1900. Schimband anteriul si giubeaua cu fracul ce ascundea sub jacheta o esarfa tricolora, Ciolac a uimit numeroasa asistenta cand, in plin concert, stingandu-se lumina, din toate formatiile muzicale prezente la eveniment, a fost singurul care a continuat sa interpreteze marsul de deschidere al expozitiei. Aceasta deoarece el nu "citea" notele muzicale, ci executa "dupa ureche". Dar ce ureche muzicala avea!

HUITRES D’OOSTENDE - STRIDII DE OOSTENDE

Stridiile se servesc de obicei cat se poate de reci, daca este posibil pe gheata pisata, cu lamaie alaturi. Desi se mananca indeobste crude, totusi, maestrii bucatari le-au gasit diferite moduri de preparare. Em. Guichard si C. Waygart ne semnaleaza cateva in "Calauza bucatariei franceze": Huitres à l’americaine ("posate in apa lor, apoi in scoica si acoperite cu sos american, in care s-a pus si putin din apa in care au fiert"); Huitres à la Florentine ("stridiile posate, scoase din scoicile lor si pus in scoici putin spanac foi sotat, carnea de la stridie deasupra, sos Mornay, parmezan ras si apoi gratinate"); Anges à cheval (sau "Ingeri calare"; "scoase din scoici, infasurate fiecare in cate o felie de slanina, puse cate 3-4 pe o frigaruie si fripte la gratar, servite pe un cruton de dimensiunea frigaruiei si cu putin pesmet prajit pe fiecare"); Huitres Baltimore ("se amesteca pesmet alb cu piper de cayenne si se pune peste stridiile crude, se stropesc cu unt si se gratineaza; cand sunt gata, se pune cate o felie de slanina prajita peste fiecare stridie"). In fine, exista si un mod "ostandez" de preparare a stridiilor, la fel ca si pentru cochiliile Saint Jacques: "Fierte, taiate, amestecate cu sos de verdeturi, cu coade de creveti si rumenite la cuptor". Sosul cu verdeturi are la baza sosul brun, legat cu amidon si ceapa ciorii, tarhon si patrunjel tocat.

Saumon du Rhin à la Parisienne - Somon de Rin à la Parisienne

Auguste Escoffier, in "Le guide culinaire, aide-memoire de cuisine pratique", ne ofera reteta acestui preparat. Mai intai, pestele se fierbe, se raceste, dupa care "se decupeaza o parte din pielea de pe somon formand un paralelogram, la distante egale de capul si coada pestelui". Partea descoperita se acopera cu sos de maioneza legat cu aspic si se lasa sa se prinda. Din orez sau gris fiert, pe un platou se face un pat de forma si dimensiunea pestelui, pe care se asaza apoi somonul. Partea cu maioneza se inconjoara cu un cordon de "beurre de Montpellier". Compozitia de unt se prepara astfel: se ia cresson (untisor), patrunjel, asmatui, tarhon, spanac si ceapa esalota, se oparesc, se storc si se piseaza impreuna cu putin cornison la otet, capere si fileuri de ansoa, un catel de usturoi, unt, galbenus rascopt, galbenus crud si untdelemn; totul se da prin sita. Se decoreaza cu felii de ou fiert si patrunjel verde tocat.

Pate de foie gras de Strasbourg - Pateu de ficat de gasca de Strasbourg

Reteta am preluat-o din "La Cuisini"re Alsacienne" de Marguerite Spoerlin. Se ia un ficat de gasca bine racit, se taie in doua, se decoreaza si se infig in el trufe. Ficatul se asaza intr-o caserola, impreuna cu alte trufe taiate felii si se asezoneaza cu sare, piper, cuisoare. Dupa aceea se dau prin masina de tocat 250 g de osanza si de carne de porc, se asezoneaza cu sare, piper si cuisoare. Se framanta bine, se trece prin sita si se pune aceasta umplutura deoparte. Se prepara o alta farsa (umplutura) din doua trufe mari taiate marunt, 250 g jambon dat prin masina, adaugandu-se un paharut de rom vechi. Se trece si aceasta umplutura prin sita. Se amesteca bine cele doua umpluturi pana se omogenizeaza. Ficatul de gasca se pune pe foc moale, in putin unt cu verdeturi. Separat, se iau 250 g de unt si 500 g de faina, se adauga doua pahare cu apa cu sare si se framanta bine pana se formeaza un aluat care se pune la rece timp de o ora sau doua. Se tapeteaza o tava cu aluat, peste care se pune o parte din umplutura obtinuta, ficatul, trufele, se acopera cu restul de umplutura, dandu-i forma unui dom. Se pun deasupra felii de slanina, se acopera si se pune la bain-marie pentru cel putin doua ore. Se taie felii si se serveste numai dupa ce s-a racit complet.

CLUBUL TINERIMII
  • Vin de Madere/ Vin de Madera
  • Huitres d’Ostende - Stridii de Oostende
  • Consomme de volaille - Supa de pasare
  • Saumon du Rhin à la Parisienne - Somon de Rin à la parisienne
  • Pate de foie gras de Strasbourg - Pateu de ficat de gasca de Strasbourg Jambon de Prague à la Gelee - Sunca de Praga in aspic
  • Agneau rôti à la broche - Miel la frigare
  • Dindonneau rôti - Friptura de curcan
  • Salade verte et Salade russe - Salata verde si Salata ruseasca
  • Fromage - Branzeturi
  • Bombe 1905 - Bomba 1905
  • Gateaux / Bonbons - Prajituri - Bomboane
  • Cafe / Cognac - Cafea - Coniac
  • Sherry / Vin blanc Stirbey - Lichior de cirese - Vin alb de Stirbey
  • Champagne Pommery & Greno - Sampanie

    SAMPANIE. Inca din secolul al XVIII-lea, atat in Franta, cat si intr-o buna parte a lumii, sampania este bautura rafinata a petrecerilor. Parintele acestui vin de lux este calugarul Don Perignon (1638-1715).

    Vinul tratat si pastrat dupa metoda calugarului oenolog provine din regiunea viticola Champagne.
  • ACUM 100 DE ANI
    In acest an, statisticienii au constatat ca Bucurestiul se incadreaza in tendinta la moda in Europa privind reducerea consumului de paine. Astfel, cantitatea de paine consumata a fost de 58.928.868 kg. Raportata la cei 308.789 de "mancatori damboviteni", inseamna un consum zilnic de 523 grame de paine pe bucurestean.

    Aprovizionarea cu paine in Bucuresti se face, in afara brutariilor particulare, de catre fabricile de paine construite, in general, cu aportul strainilor Gagel, Müller, Blasek. Primaria a infiintat si ea o "masina de paine", care a functionat pana in preajma primului razboi mondial (n.n. - in memoria locuitorilor Oborului se pastreaza si astazi amintirea acestei fabrici de paine).

    Statisticile au remarcat in 1905 o spectaculoasa crestere a "buticurilor" in Capitala Romaniei: 5.631 de pravalii fata de 3.910 cate erau inregistrate in anul 1900.

    MONDEN. Casa Capsa a dat un banchet in onoarea celebrei dansatoare pariziene Cleo de Merode, care, atunci cand isi lua ceaiul in cofetarie, "punea in pericol vitrinele acestui local", fiind asaltata de admiratori.

    Se spune ca frumoasa dansatoare, lipsindu-i o ureche, isi acoperea defectul printr-o pieptanatura speciala, care, mai tarziu, a capatat numele de "coafure à la Cleo de Merode".
    ×
    Subiecte în articol: paine