DICTIONAR GASTRONOMIC
SIMONA CHIRIAC
|
Piperul se foloseste din cele mai vechi timpuri, inca din Antichitate. Oamenii au fost impresionati de aroma sa deosebita. Mai mult decat atat, piperul avea puterea de a ascunde gustul carnii care incepuse deja sa se altereze. Iata de ce era atat de agreat in acele vremuri. Se spune ca Alaric (370-410 d.Hr.), conducatorul vizigotilor, ar fi cerut Romei o rascumparare alcatuita din aur, argint si piper. Asta insemna oare ca nu avea posibilitatea de a pastra carnea proaspata mai mult timp? Cine stie... A ramas totusi in istorie ca fiind primul conducator de origine germanica ce a reusit sa cucereasca Roma.
Piperul nu este doar un condiment. El are calitati terapeutice in cazul durerilor abdominale, al tulburarilor gastrice sau a toxiinfectiilor alimentare. Se poate prepara un ceai din 1 gr piper negru, 30 gr ghimbir si 750 ml apa. Ceaiul se lasa la fiert pana cand lichidul scade la 250 ml. Este foarte bun in cazul unei stari de voma provocate de gastrita.
OCHIURI CU COSTITA
|
Citește pe Antena3.ro |
PASTA DE FICAT
|
|
|
A CALI . A praji in grasime un aliment, in special ceapa. Se poate folosi ulei, unt sau margarina.
CHEC Fel de prajitura de origine englezeasca, preparata din aluat cu grasime, stafide, rahat etc. si coapta in forme.
COPT. Care a fost supus, fara apa sau alt lichid, actiunii focului pentru a putea fi mancat. A DREGE. A potrivi, a imbunatati gustul unei mancari. DROJDIE. Nume dat unor ciuperci microscopice unicelulare care traiesc in colonii si de obicei produc fermentatia alcoolica in materii zaharoase; preparat industrial facut din una din aceste ciuperci (a berii), intrebuintat ca ferment pentru dospirea aluatului. ESENTA. Lichid volatil cu miros aromatic puternic, extras din plante sau preparat sintetic si intrebuintat in alimentatie. |