x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Piperul - aurul negru al Antichitatii

Piperul - aurul negru al Antichitatii

25 Ian 2005   •   00:00

DICTIONAR GASTRONOMIC

SIMONA CHIRIAC

Piperul negru este un condiment obtinut prin fermentarea si uscarea boabelor rosii, inca necoapte, ale plantei numite "piper nigrum". Am putea spune ca este unul dintre cele mai banale condimente folosite in bucataria europeana. Nu exista mancare in care sa nu adaugi macar un pic de piper macinat sau boabe. Iar intotdeauna pe masa langa piper vei gasi si o solnita cu sare. Se pare ca nu prea pot exista unul fara celalalt.

Piperul se foloseste din cele mai vechi timpuri, inca din Antichitate. Oamenii au fost impresionati de aroma sa deosebita. Mai mult decat atat, piperul avea puterea de a ascunde gustul carnii care incepuse deja sa se altereze. Iata de ce era atat de agreat in acele vremuri. Se spune ca Alaric (370-410 d.Hr.), conducatorul vizigotilor, ar fi cerut Romei o rascumparare alcatuita din aur, argint si piper. Asta insemna oare ca nu avea posibilitatea de a pastra carnea proaspata mai mult timp? Cine stie... A ramas totusi in istorie ca fiind primul conducator de origine germanica ce a reusit sa cucereasca Roma.

Piperul nu este doar un condiment. El are calitati terapeutice in cazul durerilor abdominale, al tulburarilor gastrice sau a toxiinfectiilor alimentare. Se poate prepara un ceai din 1 gr piper negru, 30 gr ghimbir si 750 ml apa. Ceaiul se lasa la fiert pana cand lichidul scade la 250 ml. Este foarte bun in cazul unei stari de voma provocate de gastrita.

OCHIURI CU COSTITA
  • INGREDIENTE: 4 oua, 70 gr costita afumata, piper, sare.

  • PREPARARE:
  • Costita afumata se taie felii si se prajeste in ulei sau unt, pe ambele parti. Se adauga ouale proaspete si se lasa pe foc pana cand albusurile sunt legate. Se scot cu mare atentie pentru a nu se sparge galbenusul. La servit se adauga sare si piper pe fiecare ochi.

    PASTA DE FICAT
  • INGREDIENTE: 300 gr ficat de porc, 100 gr unt, 100 gr smantana, 3 oua, piper, sare.

  • PREPARARE:
  • Ficatul se curata si se fierbe in apa fara sare. Apoi se trece de 2-3 ori prin masina de tocat cu sita deasa, se adauga galbenusurile fierte, untul, smantana, sarea si piperul. Se amesteca pana ce compozitia este omogena. Se foloseste la sandvisuri.

    A CALI . A praji in grasime un aliment, in special ceapa. Se poate folosi ulei, unt sau margarina.

    CHEC Fel de prajitura de origine englezeasca, preparata din aluat cu grasime, stafide, rahat etc. si coapta in forme.

    A COACE. A supune un aliment la actiunea caldurii (in cuptor, vatra) spre a-l face bun de mancat.

    COPT. Care a fost supus, fara apa sau alt lichid, actiunii focului pentru a putea fi mancat.

    A DREGE. A potrivi, a imbunatati gustul unei mancari.

    DROJDIE. Nume dat unor ciuperci microscopice unicelulare care traiesc in colonii si de obicei produc fermentatia alcoolica in materii zaharoase; preparat industrial facut din una din aceste ciuperci (a berii), intrebuintat ca ferment pentru dospirea aluatului.

    ESENTA. Lichid volatil cu miros aromatic puternic, extras din plante sau preparat sintetic si intrebuintat in alimentatie.
    ×
    Subiecte în articol: piper piperul